Την δημιουργία ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, γνωστοποίησε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο (κόμβο) συμφώνησε όπως είπε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η Τουρκία θα γίνει ένας κόμβος και για το φυσικό αέριο. Στην τελευταία συνάντησή μας, συμφωνήσαμε με τον Πούτιν για το θέμα αυτό. Θα δημιουργήσουμε ένα κόμβο εδώ με τουρκικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, πως η Ευρώπη μπορεί να παίρνει το αέριό της από την Τουρκία», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μάλιστα όπως είπε ο Ερντογάν, στις δυτικές χώρες αυξάνονται οι ανησυχίες εν μέσω ενεργειακών κρίσεων, ενώ η Τουρκία «δεν έχει τέτοιο πρόβλημα».
Σε αυτή την πρόταση Πούτιν συμφώνησε ο Ερντογάν
Τι δηλώσεις αυτές έκανε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε συνεδρίαση του ΑΚΡ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
#URGENT Türkiye will be a natural gas hub, President Erdogan reiterates, adding that Russia’s Putin told him, ‘Europe can get its gas from Türkiye’ pic.twitter.com/wT9cpCxWtd
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) October 19, 2022
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει και προ ημερών στο θέμα, λέγοντας ότι δόθηκε εντολή «στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν», σημειώνοντας ότι «για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η (ανατολική) Θράκη θεωρείται ο σημαντικότερος τόπος για αυτήν την επιχείρηση».
Διαβάστε επίσης: Εκβιασμός για γεωπολιτικές ανατροπές μέσω Θράκης
Να σημειωθεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε θέσει το ζήτημα πρόσφατα στο Καζακστάν, κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream προκειμένου να δημιουργηθεί στην Τουρκία ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος αερίου για την Ευρώπη.
«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό, βέβαια, αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται. Και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί».