Το πράσινο φως για την εκκίνηση της τυπικής διαδικασίας έγκρισης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου έδωσε η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση των εντατικών διαπραγματεύσεων και την πρόσφατη επίσκεψη του ελληνικού κλιμακίου υπό τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κ. Μπαγινέτα στις Βρυξέλλες για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.
Να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, αποτελεί το βασικό κείμενο πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και των αγροτικών περιοχών της χώρας, ενώ βασικός στόχος είναι η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των τομέων της γεωργίας και των τροφίμων, με τη διασφάλιση βιώσιμων αγροτικών εισοδημάτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και με την ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης: Βασική Ενίσχυση: Ποιοι έμειναν εκτός πληρωμής
Το Στρατηγικό Σχέδιο καλύπτει με τις παρεμβάσεις του το σύνολο των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, εξυπηρετώντας παράλληλα τις εθνικές στοχεύσεις για τη δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, την αύξηση της συμμετοχής των γεωργών σε συλλογικά σχήματα, τη βελτίωση της παραγωγικότητας του αγρο-διατροφικού τομέα, τη βελτίωση των δεξιοτήτων των απασχολούμενων, αμβλύνοντας τις οποιεσδήποτε διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελληνικής Γεωργίας. Παράλληλα στηρίζει την κτηνοτροφία ενσωματώνοντας τις απαιτήσεις της «Στρατηγικής από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» για τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα και τη βελτίωση της ευζωίας, αλλά και τον στόχο για την παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας γεωργικών προϊόντων, με τον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς και την αύξηση των εκτάσεων που εφαρμόζεται η βιολογική γεωργία.
Το οριστικοποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας αναρτήθηκε στην επίσημη πλατφόρμα SFC της Ε.Ε. και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και της Διαχειριστικής Αρχής:
http://agrotikianaptixi.gr/el/keimeno-synimmena-paa/shediasmos-se-ethniko-epipedo