Ενας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας Τουρκίας – ΗΠΑ δείχνει να παγιώνεται. Τζέικ Σάλιβαν και Ιμπραήμ Καλίν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνουν να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, αφού την προ ημερών συνάντησή τους ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα, με την Αγκυρα να προβάλλει ιδιαίτερα τη μεταξύ τους συζήτηση για τα F-16.
Επιλέγοντας να αφήσει στην άκρη τα F-35 που φαίνεται να έχει χάσει οριστικά. Και επιχειρεί να το διαχειριστεί τόσο επικοινωνιακά όσο και σε επίπεδο ουσίας, καθώς η ανάγκη της για εκσυγχρονισμό των μαχητικών της είναι άμεση.
Ωστόσο επειδή το ζήτημα των F-16 περνάει με κάποιον τρόπο και «μέσω Αθήνας», με την Αγκυρα να θεωρεί και την Ελλάδα ως την υπαίτια για τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει σε σχέση τόσο με το αίτημά της για την αναβάθμιση των υφιστάμενων αεροσκαφών της αλλά και την προμήθεια νέων, ο Καλίν στην ανακοίνωσή του για το τηλεφώνημα φρόντισε να σημειώσει ότι στη συνομιλία του με τον Σάλιβαν τέθηκε και ζήτημα Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου.
Προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει τέλος σε ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που αγνοούν το διεθνές δίκαιο. Μία αιχμή διόλου τυχαία, αφού οι ΗΠΑ θέλουν ηρεμία στην περιοχή και σίγουρα δεν επιθυμούν μία αντιπαράθεση στο πεδίο δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Και σε αυτή τη γραμμή της αποφυγής ενεργειών που προκαλούν εντάσεις και δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο ήταν σύμφωνα με πληροφορίες για ακόμα μία φορά η παραίνεση από την πλευρά των ΗΠΑ, με πηγές να υποστηρίζουν ότι τα πιο σημαντικά είναι όσα λέγονται και δεν γράφονται στις ανακοινώσεις.
Επίθεση στην Αθήνα
Ο Καλίν ωστόσο επανήλθε και χθες με επίθεση απέναντι στην Αθήνα, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μη στρατιωτικοποιεί τα νησιά, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες. Κατηγόρησε την Αθήνα ως την πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις και διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «η επικοινωνία με δανεική δύναμη είναι στρατηγικό λάθος». Σύμφωνα με τον Καλίν η Αθήνα «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ». Ανέφερε δε ότι έθεσε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης και στον Σάλιβαν ο οποίος φέρεται να του απάντησε ότι οι ΗΠΑ «δεν παίρνουν το μέρος κανενός».
Αναλυτές και διπλωμάτες διαβάζουν στη ρητορική των τούρκων αξιωματούχων την έντονη ενόχληση της Αγκυρας και προσωπικά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας και των σχέσεων Ουάσιγκτον – Αθήνας. Γεγονός στο οποίο αποδίδουν την ενίσχυση της επιθετικής ρητορικής. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ισχυροί.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στην Αγκυρα η νευρικότητα και δη σε σχέση με τα F-35 εντείνεται, με την αντιπολιτευόμενη «Cumhuriyet» να αναφέρει ότι ο Ερντογάν διέκοψε τη συνεργασία με αμερικανική εταιρεία lobbying που είχε αναλάβει να διασφαλίσει την παραμονή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Η εταιρεία Arnold and Porter φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να είχε αναλάβει τις ενέργειες που απαιτούνταν προκειμένου η Αγκυρα να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο απολύθηκε λόγω της απόκτησης των S-400.