Πενήντα χρόνια κλείνουν σήμερα από την αεροπορική τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 37 άτομα. Το αεροσκάφος της Ολυμπιακής που εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα – Αθήνα συνετρίβη λίγο πριν την προσγείωσή του στο Ελληνικό. Από το πλήρωμα και τους επιβάτες δεκαέξι κατάφεραν να σωθούν. Η αιτία του δυστυχήματος δεν διασαφηνίστηκε, με τους συγγενείς των 37 ανθρώπων που έχασαν  τη ζωή τους να μη πάρουν ποτέ απάντηση στο τι οδήγησε στην τραγωδία.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Ένα λεπτό πριν την πτώση του ο πιλότος επικοινωνούσε κανονικά με τον πύργο ελέγχου του και λάμβανε οδηγίες για την προσγείωση. Ενημέρωσε μάλιστα ότι βρισκόταν σε σύννεφο, ενώ δέχτηκε αναφορές για την κακοκαιρία που επικρατούσε στην περιοχή.

Κι ενώ βρισκόταν μες στο σύννεφο το αεροσκάφος, το οποίο ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει τη διαδικασία προσγείωσης και βρισκόταν χαμηλά, έχασε απότομα ύψος και κατέπεσε στη θάλασσα. Οι πιλότοι δεν κατάφεραν να αντιδράσουν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ - ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Οι συγκλονιστικοί διάλογοι

Πύργος: Ολυμπιακή 506. Αλλάξατε επίπεδο πτήσεως. Πετάξτε στα 15.000 πόδια διότι οι καταιγίδες καθιστούν δυσχερή την αναγνώριση σας.

Πύργος: Θα προσγειωθείς αμέσως ή θα φύγεις και θα επιστρέψεις αργότερα;

Πιλότος: Τώρα αμέσως, αν είναι ελεύθερος ο διάδρομος.

Πύργος: Θα βρεις ένα σύννεφο μπροστά σου. Αν μπεις μέσα θα βρεθείς σε δύσκολη θέση, απομακρύνσου αμέσως και κατευθύνσου προς την Κόρινθο. Πρόσεξε, υπάρχει καταιγίδα.

Πιλότος: ΟΚ, ευχαριστώ… Έρχομαι για προσγείωση. Βρίσκομαι σε απόσταση τριών μιλίων.

Πύργος: ΟΚ, Τώρα προσγειώνεται ένα Boeing της Ολυμπιακής, θα ρωτήσω από τον κυβερνήτη τα στοιχεία και θα σε ενημερώσω.

Πιλότος: Ευχαριστώ…

Πύργος: Η ορατότις είναι 500 πόδια, έχει κραδασμούς, αλλά τα φρένα του λειτουργούν κανονικά. Μπορείς να προσγειωθείς.

Πιλότος: ΟΚ, προχωρώ… Αυτή τη στιγμή μπαίνω στο σύννεφο. Μόλις βγω προσγειώνομαι αμέσως.

Πύργος: Να βρίσκεσαι σε διαρκή επαφή. Είναι επικίνδυνα, ΟΚ;

Πύργος: Ολυμπιακή 506, πού είσαι, δεν σε βλέπω.

Πύργος: 506, με ακούς;

Σιγή…

Συναγερμός

Ο πύργος ελέγχου αμέσως σήμανε συναγερμό. Είχε χάσει τα ίχνη του αεροπλάνου. Και το πιο περίεργο είναι ότι την είδηση για την πτώση του αεροπλάνου, την ανακοίνωσε ένας από τους επιβάτες.

Ο Ν. Σ. αντέδρασε πολύ ψύχραιμα. Γδύθηκε για να μην τον δυσκολεύουν τα ρούχα και έμεινε μόνο με τα εσώρουχα. Άνοιξε την πόρτα και βούτηξε στη θάλασσα. Έφτασε στη στεριά μετά από 20 περίπου λεπτά και κατευθύνθηκε προς το ΠΙΚΠΑ. Εκεί φώναξε στις νοσοκόμες: «Έπεσε στη θάλασσα το αεροπλάνο της Ολυμπιακής από την Κέρκυρα. Ήμουν επιβάτης και σώθηκα. Τηλεφωνήστε στην Ολυμπιακή και πείτε ότι έπεσε το αεροσκάφος της».

Α

Εκείνη τη νύχτα 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι 16 διασώθηκαν. Κανείς δεν σκοτώθηκε ακαριαία κατά τη σύγκρουση, αλλά πνίγηκαν, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα που εντόπισε ποσότητες νερού στο στομάχι, το ημιθωράκιο και τους πνεύμονες.

Έμπαζε νερά

Ο Χ. Γ. θυμάται ότι «δεν ανησυχήσαμε όταν το αεροπλάνο έχανε ύψος, διότι νομίζαμε ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία προσγείωσης. Δεν βλέπαμε εξάλλου έξω γιατί έβρεχε και ήταν σκοτάδι. Ξαφνικά τρανταχτήκαμε και η άτρακτος άρχισε να μπάζει νερά. Μια γυναίκα την πίσω πόρτα του αεροπλάνου. Από εκεί βγήκα. Έφτασα στην πόρτα κολυμπώντας μες στην άτρακτο».

Ο Μ. Κ. εξιστορεί: «Ξαφνικά έβλεπα από το παράθυρο τα φώτα της Βούλας ψηλότερα από το αεροπλάνο. Αυτό μ’ έκανε να ανησυχώ. Την ίδια περίπου στιγμή ακούστηκε ένας τρομερός κρότος και αμέσως έσβησαν τα φώτα. Έλυσα τη ζώνη ασφαλείς και προχώρησα προς τα εμπρός. Καθόμουν στην 14η σειρά. Τότε αντιλήφθηκα μια μεγάλη τρύπα στην άτρακτο που έμπαζε νερά.

»Αμέσως γύρισα προς την αριστερή πόρτα της ουράς, όπου αρκετοί επιβάτες και μια αεροσυνοδός έβγαιναν. Σε λίγο βρέθηκα στη θάλασσα. Ήταν καμιά δεκαριά εκεί γύρω. Αρχίσαμε να κολυμπάμε, τα κύματα ήταν μεγάλα, έβρεχε, η κηροζίνη είχε χυθεί στη θάλασσα. Όλα αυτά έκαναν δύσκολο το κολύμπι. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε».

Τον Ιούνιο του 1974 η 9μελής επιτροπή που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος εξέδωσε το πόρισμά της σύμφωνα με το οποίο αποκλείστηκε η εκδοχή της μηχανικής βλάβης ενώ ως πιθανότερο αίτιο αναφέρθηκε η κάθοδος του αεροσκάφους κάτω από τα ελάχιστα επιτρεπόμενα όρια. Κανείς όμως δεν έμαθε τι προκάλεσε την κάθοδο. Αργότερα στο δικαστήριο που έγινε ο κυβερνήτης αθωώθηκε ενώ οι συγγενείς των 37 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους δεν πήραν ποτέ απάντηση στο γιατί συνέβη η τραγωδία.