Οι δημιουργοί και οι ηθοποιοί της σειράς «The Crown» απέρριψαν τις επικρίσεις ότι η σειρά «εκμεταλλεύεται» τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ειδικά η επερχόμενη πέμπτη σεζόν που θα καλύψει τα δύσκολα χρόνια για τη βρετανική μοναρχία, το διαζύγιο του τότε πρίγκιπα Καρόλου, νυν βασιλιά, και της πρώτης συζύγου του, πριγκίπισσας Νταϊάνας, προξενεί τα σχόλια ακόμη και πρώην πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η αρχή έγινε τον περασμένο μήνα, όταν η βρετανική «Daily Telegraph» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η απόφαση της σειράς “The Crown” να δείξει τον “ολοκληρωτικό” πόλεμο μεταξύ του Καρόλου και της Νταϊάνας προκαλεί ανησυχίες στο Παλάτι», αναφέροντας έναν ανώνυμο φίλο του βασιλιά που σημείωσε ότι η σειρά του Netflix εκμεταλλεύεται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η «Guardian», ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Μέιτζορ χαρακτήρισε το «The Crown» «ένα βαρέλι γεμάτο ανοησίες», καθώς προέκυψε ότι το πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν περιέχει μια φανταστική σκηνή στην οποία ο πρίγκιπας της Ουαλίας συναντά τον Μέιτζορ το 1991 για να διαμαρτυρηθεί για τη μακρά βασιλεία της μητέρας του, σχεδιάζοντας να την εξωθήσει σε παραίτηση.

Αλλωστε και η βασιλική βιογράφος Σάλι Μπέντελ Σμιθ υποστήριξε ότι η εκπομπή «κάνει σημαντική ζημιά στην αντίληψη των ανθρώπων για την ιστορία και τη βασιλική οικογένεια». Στη συνέχεια ο δημιουργός του «The Crown» Πίτερ Μόργκαν και οι ηθοποιοί Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι και Ντόμινικ Γουέστ, οι οποίοι υποδύονται την Νταϊάνα και τον Κάρολο, μιλώντας στο «Variety» απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι η σειρά δεν ήταν φιλική προς την οικογένεια. «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να δεχτούμε ότι η δεκαετία του 1990 ήταν μια δύσκολη περίοδος για τη βασιλική οικογένεια και ο βασιλιάς Κάρολος θα έχει σχεδόν σίγουρα κάποιες οδυνηρές αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο» δήλωσε ο Μόργκαν.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων θέασης, η ιστορία θα είναι άσχημη γι’ αυτόν ή για τη μοναρχία. Σίγουρα δεν το κάνει η σειρά. Εχω πελώρια συμπάθεια για έναν άνθρωπο της θέσης του – και μάλιστα για μια οικογένεια σε αυτή τη θέση. Μερικές φορές οι άνθρωποι δείχνουν κατανόηση και είναι πιο συμπονετικοί από ό,τι νομίζουμε».