Πρέπει να βρεθεί μια εντελώς καινούρια λέξη, για να περιγράψει κανείς τη βρετανική πολιτική σκηνή της επόμενης ημέρας. Μέχρι τότε όμως μπορεί να χαρακτηριστεί ως χαώδης, ρευστή και παράδοξη… Χαώδης καθώς η Λιζ Τρας εγκατέλειψε το πρωθυπουργικό γραφείο ουσιαστικά εν μια νυκτί, ρευστή καθώς ο βρετανικός λαός δεν έχει καν ιδέα για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του και παράδοξη καθώς τα βλέμματα τραβά και πάλι ο… Μπόρις Τζόνσον!
Στη σύντομη κούρσα διαδοχής, που θα αναδείξει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή τον τρίτο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για φέτος, ένα από τα επικρατέστερα ονόματα είναι εκείνο του πρώην πρωθυπουργού Τζόνσον.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον μόλις τον Ιούλιο είχε κάνει μια δραματική έξοδο από το Number 10, καθώς για εβδομάδες βουλευτές του, αντιπολίτευση και κόσμος ζητούσαν την παραίτησή του. Χαρακτηριστικό, ότι για μέρες ο ένας βουλευτής μετά τον άλλον παραιτούνταν από την κυβέρνηση, ξεπερνώντας τελικά τους 50 συνολικά, μέχρι να πάρει ο ίδιος τελικά την απόφαση να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.
Θα βρουν την ενότητα οι Τόρηδες;
Ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε μία εντυπωσιακή νίκη στο κόμμα το 2019, αλλά και τη χαριστική βολή αργότερα
Οι Τόρηδες ψάχνουν απεγνωσμένα κάποιον που θα καταφέρει να ενώσει το κόμμα ξανά. Οι Συντηρητικοί βρίσκονται ήδη μια δωδεκαετία στο τιμόνι της χώρας – από πολλούς χαρακτηρίζονται ως «κουρασμένοι». Παρόλα αυτά, όντως το 2019 ο Μπόρις Τζόνσον χάρισε μια εντυπωσιακή νίκη στο κόμμα, παράλληλα όμως του έδωσε ίσως και την χαριστική βολή. Υπό την ηγεσία του το κόμμα των συντηρητικών κλόνισε την εμπιστοσύνη του κόσμου μετά τα δεκάδες πάρτι εν μέσω κορωνοϊού και μετά από σκάνδαλα εντός του κόμματος. Κάποιοι από τους υποστηρικτές του Τζόνσον όμως επιμένουν σήμερα το πρωί ότι είναι «ο μόνος με αποδεδειγμένο ταλέντο στις προεκλογικές εκστρατείες».
Μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς ο ίδιος βρίσκεται για διακοπές στην Καραϊβική. Πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον διαρρέουν ότι θα γυρίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, ενώ άλλοι αναδεικνύουν και τη σχέση του Τζόνσον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ. Στην Telegraph μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι διαθέσιμος να δώσει «το κλαδί ελιάς» στον στενό του συνεργάτη, με στόχο το κόμμα να επιζήσει.
Θα έχει την ίδια διάθεσή όμως και ο Ρίσι Σούνακ; Δεν είναι σίγουρο. Ο ίδιος από πριν την εκλογή της Λιζ Τρας ήταν από τους πιο αγαπητούς στο κόμμα, ενώ τώρα, σε αυτή την κούρσα διαδοχής, θεωρείται ο επικρατέστερος για την αρχηγία.
Η διαδικασία διαδοχής του νέου ηγέτη
Το κόμμα και η χώρα δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου. Η διαδικασία διαδοχής προβλέπεται απλούστερη από την προηγούμενη, καθώς μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου θα πρέπει η χώρα να έχει πρωθυπουργό.
Οι υποψήφιοι θα είναι το πολύ τρεις, καθώς θα πρέπει όποιος δηλώσει την πρόθεσή του να αναλάβει ηγεσία να βρει 100 υποστηρικτές μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Υπενθυμίζεται, ότι οι συντηρητικοί βουλευτές είναι περίπου 360 και έχουν μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι να βρουν υποστηρικτές. Τότε θα ξεκινήσει η διαδικτυακή ψηφοφορία για τους δύο τελευταίους από τα μέλη του κόμματος, τα οποία θα αναδείξουν τον νικητή μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες.
Σε αυτό το κλίμα δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει το γεγονός ότι για δεύτερη φορά μια μειοψηφία θα εκλέξει τον πρωθυπουργό μιας χώρας. Για αυτό και οι αντιπολιτευτικές φωνές που ζητούν εθνικές εκλογές εντείνονται, ενώ σύμφωνα με σύντομη δημοσκόπηση του YouGov, το ίδιο θέλει και το 63% του βρετανικού λαού, που δείχνει να κουράστηκε από το χάος των Τόρις.