Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 τέσσερις αφγανοί πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος πέντε μηνών και ένα 8χρονο παιδί, έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στην Αθήνα.

Οι σοροί τους παρέμειναν στο νεκροτομείο για τέσσερις ημέρες – κανείς δεν μπορούσε να πληρώσει το μακρινό τους ταξίδι τους για τον άλλο κόσμο. Θύματα μιας τραγικής έλλειψης, της ανυπαρξίας νεκροταφείου για μουσουλμάνους στην ελληνική πρωτεύουσα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κάτοικοι Αττικής, αναγκάζονται να στέλνουν τους νεκρούς τους στη Θράκη ή… στο εξωτερικό για να ταφούν όπως αρμόζει στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Το κόστος για την ταφή εντός συνόρων υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ και όσοι δεν μπορούν να τα δώσουν στηρίζουν τις ελπίδες τους για μια αξιοπρεπή ταφή στην ελεημοσύνη του κόσμου.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους που μιλούν στα «ΝΕΑ», το μουσουλμανικό νεκροταφείο της Αθήνας βρίσκεται πλέον, ύστερα από περιπέτειες επτά ετών, στην τελική ευθεία για την κατασκευή του. Προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2023 με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. H διαδικασία έχει κολλήσει λόγω πολυετών δικαστικών διενέξεων με την κατασκευάστρια εταιρεία, όμως οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η έκδοση της απόφασης και η έναρξη των εργασιών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες.

Ταφικές συνήθειες

Οι ιδιαίτερες ταφικές συνήθειες των μουσουλμάνων καθιστούν αδύνατη τη χρήση των υφιστάμενων νεκροταφείων: Οι νεκροί επιβάλλεται να θάβονται μέσα σε 24 ώρες, χωρίς φέρετρο, τυλιγμένοι με σάβανο, με τη σορό σε πλαϊνή θέση στραμμένη προς τη Μέκκα και, το κυριότερο, απαγορεύεται η εκταφή καθώς θεωρείται βεβήλωση να έρθουν τα οστά σε επαφή με ανθρώπους ή ζώα.

Για τον λόγο αυτόν το 2016 και κατόπιν αιτήματος της πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος έδωσε τη συναίνεσή της ώστε να διατεθεί εντός του Διαδημοτικού Κοιμητηρίου Σχιστού τμήμα 20 στρεμμάτων για τον ενταφιασμό μουσουλμάνων.

«Εχουμε κάνει τα πάντα ώστε μόλις εκδοθεί η δικαστική απόφαση να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή. Εχουμε κερδίσει το Εφετείο, τη χρηματοδότηση θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα η Περιφέρεια Αττικής και η μελέτη είναι έτοιμη. Μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη των εργασιών θα έχει λειτουργήσει» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΔΣ του Διαδημοτικού Κοιμητηρίου Σχιστού Δημοσθένης Σταματάτος. «Θα έχει ξεχωριστή είσοδο, δεν θα υπάρχει οπτική επαφή με το υπόλοιπο κοιμητήριο, ώστε να μην συγκρούεται το θρησκευτικό αίσθημα κανενός, και έτσι θα ικανοποιηθεί μια ανάγκη της σύγχρονης εποχής. Μαζί με τους δρόμους που θα κατασκευαστούν η έκταση θα ξεπερνά τα 30 στρέμματα».

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο» λέει από την πλευρά του ο ιμάμης του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών Μοχάμεντ Ζακί. «Αναγκαζόμαστε να στείλουμε τον νεκρό στην πατρίδα του ή στη Θράκη. Η διαδικασία κοστίζει γύρω στα 1.600 ευρώ. Κάποιες φορές συνεισφέρει η κοινότητα – όπως η πακιστανική ή η κοινότητα του Μπανγκλαντές – ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναλαμβάνει η πρεσβεία. Ομως, οι οικογένειες θέλουν να επισκέπτονται το νεκροταφείο όπου βρίσκονται οι δικοί τους. Τα θετικά βήματα ξεκίνησαν με το τέμενος που έλυσε κάποια προβλήματα των μουσουλμάνων της Αττικής. Ευχόμαστε να γίνει και το νεκροταφείο ώστε να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος».

Τέμενος της Αθήνας

Το τέμενος της Αθήνας συμπληρώνει σε λίγες ημέρες δύο χρόνια λειτουργίας. Παρότι τα επίσημα εγκαίνιά του δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, το τζαμί λειτουργεί κανονικά και το μόνο που απομένει να ολοκληρωθεί είναι μικρές λεπτομέρειες στη διακόσμησή του. Η προσέλευση των πιστών δικαιώνει όσους ζητούσαν την κατασκευή του: Στην «αιχμή» του το τζαμί έχει φιλοξενήσει ακόμη και 3.500 ανθρώπους για προσευχή. «Ηταν η πρώτη μας μεγάλη γιορτή και αναγκαστήκαμε να κάνουμε τρεις φορές την προσευχή γιατί ήταν πολύς ο κόσμος» λέει ο Μοχάμεντ Ζακί. «Ερχεται κόσμος από τα Βίλια, την Κηφισιά, τη Γλυφάδα, από παντού. Αυτό το τζαμί ενώνει τους μουσουλμάνους όλης της Ελλάδας».