Σε ψεύτικο πορνό βίντεο βρέθηκε να πρωταγωνιστεί η Κέιτ Άιζακς από τη Βρετανία, με την ίδια να έχει άγνοια για το θέμα. Την προειδοποίησαν φίλοι της στο Twitter και από τότε η ίδια έχει αναλάβει δράση. Το βίντεο που υποτίθεται ότι πρωταγωνιστούσε η Κέιτ είχε δημιουργηθεί με την τεχνολογία Deepfake.
Τα deepfake βίντεο είναι πλαστά βίντεο που δημιουργούνται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, με την κατάλληλη επεξεργασία. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η νεαρή γυναίκα, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενάντια στο μη συναινετικό πορνό, δήλωσε ότι άγνωστοι είχαν υποκλέψει το πρόσωπό της από συνεντεύξεις τις οποίες έχει κατά καιρούς δώσει και με την κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία το είχαν ενώσει με ένα ξένο σώμα.
«Μου προκάλεσε αηδία»
«Το αποτέλεσμα μου προκάλεσε αηδία», τόνισε η Κέιτ, «με παρουσίαζαν να κάνω σεξ, χωρίς τη συναίνεσή μου, σε δημόσια θέα». Η Κέιτ, η οποία το 2019 ίδρυσε την ΜΚΟ «Not your Porn», στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο να προστατεύει άτομα που πέφτουν θύματα revenge porn στο Διαδίκτυο και με «σημαία» της καμπάνιας της την αυστηροποίηση των βρετανικών νόμων για την προστασία ενηλίκων και παιδιών, ένιωσε αμέσως να πανικοβάλλεται.
«Ήμουν εκτεθειμένη. Δεν μπορούσα να σκεφτώ καθαρά, αλλά ούτε και να κάνω κάτι», πρόσθεσε. «Ξαφνικά, ένιωσα ότι θα έβλεπα παντού δημοσιευμένο αυτό το βίντεο. Το συναίσθημα ήταν φρικτό». Δεν είναι λίγοι οι προβεβλημένοι άνθρωποι, όπως διασημότητες και πολιτικοί υψηλού προφίλ, η εικόνα των οποίων επεξεργάζεται ψηφιακά μέσω της τεχνολογίας Deepfake και ξαφνικά εμφανίζονται στο Διαδίκτυο να κάνουν ή να λένε πράγματα που δεν έκαναν ή δεν είπαν ποτέ.
Ανάρτηση της Κέιτ στο Instagram
View this post on Instagram
Το παράδειγμα με τον Ζελένσκι
Για παράδειγμα, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, ένα μάλλον κακοφτιαγμένο βίντεο υποτίθεται ότι έδειχνε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνθηκολογεί και να καλεί τους Ουκρανούς να παραδώσουν τα όπλα. Τότε, χρήστες του Διαδικτύου έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι το χρώμα του δέρματος του Ζελένσκι ήταν διαφορετικό στον λαιμό και στο πρόσωπο, ενώ η προφορά του ακουγόταν περίεργη και το κεφάλι του φαινόταν να έχει υποστεί επεξεργασία. Στην πορεία, οι υπεύθυνοι του Facebook αφαίρεσαν το συγκεκριμένο βίντεο από την πλατφόρμα, ενώ στη συνέχεια αφαιρέθηκε και από άλλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ομοιότητα με το revenge porn
Η Κέιτ Άιζακς επισήμανε ότι όπως σε όλες τις περιπτώσεις των fake πορνό βίντεο, και στη δική της υπάρχει μια ομοιότητα με τις περιπτώσεις του revenge porn: δεν υπάρχει συναίνεση από το πρόσωπο που απεικονίζεται στα βίντεο.
«Ένιωσα βαθιά προσβεβλημένη και πιστεύω ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από την εκστρατεία μου. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως τους αφαίρεσα έσοδα, γι’ αυτό επέλεξαν να με διασύρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο» σημείωσε η Άιζακς, παραδεχόμενη, ωστόσο, ότι δεν έχει ιδέα ποιος κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του βίντεο.
Στη Σκωτία, η κοινή χρήση εικόνων και βίντεο που δείχνουν ένα άτομο σε προσωπικές στιγμές, χωρίς τη συγκατάθεσή του, αποτελεί ποινικό αδίκημα, είτε το βίντεο είναι ψεύτικο είτε αληθινό. «Ωστόσο, σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου ο νόμος δεν μας καλύπτει», περιέγραψε η Κέιτ, «το θύμα πρέπει να αποδείξει ότι η ενέργεια έγινε με δόλο, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές φορές οι δράστες δεν αντιμετωπίζουν ποινικές συνέπειες».