Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται σε μία ανηλεή αιματοχυσία χωρίς ορατό τέλος.
Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά της χώρας χωρίς κάποια από τις δύο πλευρές να έχει εμφανώς το πάνω χέρι, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές σημαίνει ότι ο πόλεμος φθοράς μπορεί να συνεχιστεί για πολύ μεγάλο διάστημα εάν δεν υπάρξει μία κλιμάκωση που να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες ή κάποιου είδους διπλωματική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να φέρει καρπούς, όσο κι αν αυτό το σενάριο έχει αποδυναμωθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν οι φωνές στη Δύση που διαφοροποιούνται από την στρατηγική που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει πότε και εάν θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, και έως τότε χρειάζεται να ενισχύεται και να εξοπλίζεται στρατιωτικά.
Η κίνηση 30 Δημοκρατικών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που ζητούν με επιστολή τους από τον Μπάιντεν να αλλάξει στρατηγική στην Ουκρανία και να ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ που προσπαθεί να διατηρήσει την εγχώρια υποστήριξη προς το Κίεβο ενώ οδεύει προς τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Διπλωματική προσπάθεια από τις ΗΠΑ
Σε επιστολή με επικεφαλής την αντιπρόσωπο Pramila Jayapal (D-Wash.), πρόεδρο της Progressive Caucus του Κογκρέσου, οι 30 Δημοκρατικοί καλούν τον Μπάιντεν να συνδυάσει την πρωτοφανή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία με μια «προληπτική διπλωματική ώθηση, διπλασιάζοντας τις προσπάθειες για την αναζήτηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου για κατάπαυση του πυρός».
Η επιστολή υπογράφεται από μερικούς από τους πιο γνωστούς και αριστερούς Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών. Jamie Raskin (Md.), Alexandria Ocasio-Cortez (N.Y.), Cori Bush (Mo.), Ro Khanna (Calif.) και Ilhan Omar (Minn.).
«Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης – με εκτεταμένα, καταστροφικά αποτελέσματα», ανέφερε η Jayapal σε δήλωσή της στην The Post.
Η κίνηση αυτή για αλλαγή στρατηγικής έρχεται εν μέσω της πιο σημαντικής αμερικανο-ρωσικής διπλωματικής επαφής εδώ και αρκετό καιρό, καθώς ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε πρόσφατα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου, για πρώτη φορά μετά από μήνες. Οι δύο τους μίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή και ξανά την Κυριακή κατόπιν αιτήματος του Σόιγκου.
Αντιδράσεις και από Ρεπουμπλικάνους
Η κίνηση των 30 Δημοκρατικών προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τη βασική αντίδραση στη στρατηγική του Μπάιντεν που εκφράζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και δημιουργεί έτσι μία πίεση και από τα αριστερά. Ορισμένοι συντηρητικοί αμφισβητούν πλέον τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία λόγω του κόστους της και, σε μερικές περιπτώσεις, εκφράζουν εμφανή συμπάθεια προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Δεν τρέφουμε αυταπάτες σχετικά με τις δυσκολίες που συνεπάγεται η εμπλοκή της Ρωσίας, δεδομένης της εξωφρενικής και παράνομης εισβολής της στην Ουκρανία. Εάν υπάρχει τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος διατηρώντας παράλληλα μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, είναι ευθύνη της Αμερικής να ακολουθήσει κάθε διπλωματική οδό για να υποστηρίξει μια τέτοια λύση που θα είναι αποδεκτή από τον λαό της Ουκρανίας», αναφέρουν στην επιστολή
Πίσω από την ανησυχία των Δημοκρατικών βουλευτών κρύβεται ο φόβος για την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, τις διεθνείς οικονομικές επιπτώσεις, την επισιτιστική ανασφάλεια και την ενεργειακή κρίση αλλά και την πυρηνική απειλή.
Το κόστος του πολέμου και οι ανεξέλεγκτες συνέπειες
Το Κογκρέσο έχει παράσχει μέχρι στιγμής στον Λευκό Οίκο σχεδόν όλα τα χρήματα και τα όπλα που έχει ζητήσει για την Ουκρανία, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η δημόσια υποστήριξη για την πολεμική προσπάθεια αμβλύνεται. Μια δημοσκόπηση της Pew Research διαπίστωσε ότι το ποσοστό των Αμερικανών που ανησυχούν εξαιρετικά ή πολύ για μια ουκρανική ήττα μειώθηκε από 55% τον Μάιο σε 38% τον Σεπτέμβριο.
Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το 32% λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν υπερβολική υποστήριξη στον πόλεμο, από 9% τον Μάρτιο.
Συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία. Η Γερουσία ψήφισε για την οριστικοποίηση περισσότερων από 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια τον Μάιο, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ενίσχυση στην Ουκρανία.
Οι υπογράφοντες την επιστολή ανέφεραν ότι προς το παρόν θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία, αλλά παραμένει ασαφές αν αυτό θα συνεχιστεί αν ο Μπάιντεν δεν ακολουθήσει σύντομα διπλωματική οδό.
«Συμφωνούμε με την άποψη της κυβέρνησης ότι δεν είναι η θέση της Αμερικής να πιέζει την κυβέρνηση της Ουκρανίας όσον αφορά τις κυρίαρχες αποφάσεις», αναφέρει η επιστολή. «Αλλά ως νομοθέτες που είμαστε υπεύθυνοι για τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων των Αμερικανών φορολογουμένων σε στρατιωτική βοήθεια στη σύγκρουση, πιστεύουμε ότι μια τέτοια εμπλοκή σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργεί επίσης μια ευθύνη για τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν σοβαρά όλες τις πιθανές οδούς».