Η συνεργασία μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής από την Ολλανδία με τα μέλη της οικογένειας του Γιώργη Ξυλούρη, γνήσιους εκπροσώπους της κρητικής μουσικής μπορεί να ακούγεται ως κάτι ακραίο, στην πράξη όμως είναι συναρπαστική, συνδυάζοντας ετερόκλητες μουσικές. Με αφορμή το ραντεβού τους στη σκηνή του Μεγάρου στις 26 Οκτωβρίου, συνομιλούμε με τον ιδρυτή και διευθυντή της ορχήστρας Nederlands Blazers Ensemble, Bart Schneemann.
Πώς γνωριστήκατε με την οικογένεια Ξυλούρη;
Ο γιος μου Julian (Julian Schneemann είναι συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής) κι εγώ είμαστε μεγάλοι θαυμαστές της μουσικής του Γάλλου συνθέτη του 17ου αιώνα Jean Philippe Rameau. Όπως ήταν τότε στη μόδα, ο Rameau βάσισε τις ιστορίες των οπερών του σε επικά θέματα που συνέβησαν στην κλασική ελληνική αρχαιότητα. Είμαστε επίσης μεγάλοι οπαδοί της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, ειδικά της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης. Είναι τόσο ζωντανή, τόσο πλούσια, μελαγχολική και ιδιοσυγκρασιακή! Γιατί να μην προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο, εκ πρώτης όψεως αντίθετα στυλ; Ίσως μπορούν να διασταυρωθούν. Ακούσαμε λοιπόν πολλή μουσική και μουσικούς από την Κρήτη και επειδή παίζαμε χρόνια πριν με τον Ψαραντώνη, καταλήξαμε στην οικογένεια Ξυλούρη. Τους ζητήσαμε να έρθουν μαζί μας σε μια περιοδεία στην Ολλανδία κι εκεί ξεκίνησε η αμοιβαία φιλία.
Η συνένωση δύο διαφορετικών πολιτισμών ήταν εύκολη; Ήσασταν σίγουροι από την αρχή για το αποτέλεσμα;
«Εύκολο» ή «όχι εύκολο» ίσως δεν είναι οι σωστές λέξεις… Ηταν πάνω απ ‘όλα μια μεγάλη περιπέτεια! Όπως ανέφερα, τα δύο στυλ δεν έχουν πολλά κοινά με την πρώτη ματιά. Οπότε φυσικά δεν ήμασταν σίγουροι από την αρχή. Αλλά λειτούργησε εκπληκτικά καλά. Νομίζω γιατί με πολλούς τρόπους τα δύο είδη αλληλοσυμπληρώνονται και έχουν στην ουσία πολλά να μοιραστούν. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτού του είδους οι περιπέτειες λειτουργούν μόνο όταν η ενορχήστρωση είναι εξαιρετική. Αυτό που έκανε ο Τζούλιαν από αυτή την άποψη είναι απίστευτο! Ημασταν όλοι τόσο χαρούμενοι με το αποτέλεσμα που αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε σε cd το έργο: «Rameau and the Greeks», στη δική μας ετικέτα NBELIVE . Ξέρω ότι τα cd είναι δυστυχώς λίγο «παλιά», αλλά είναι τόσο υπέροχο άλμπουμ και τόσο ωραίο και σημαντικό να έχεις απαθανατίσει αυτή τη μουσική φιλία!
Η σύμπραξη σας παρουσιάστηκε ζωντανά πρώτη φορά στην Ολλανδία. Έχω δει τα βίντεο από τις παραστάσεις και η αντίδραση του κοινού ήταν ενθουσιώδης. Το περιμένατε αυτό;
Για να είμαι ειλικρινής το περίμενα! Φαίνεται σαν λίγο περίεργος συνδυασμός, αλλά το κοινό μας στην Ολλανδία περιμένει πάντα κάτι εκπληκτικό από εμάς. Ο συνδυασμός λοιπόν υπέροχης μουσικής και πάνω από όλα φανταστικών μουσικών όπως η Οικογένεια Ξυλούρη έκανε το κοινό πολύ ενθουσιώδες!
Όντας για λίγο στην Κρήτη, τι σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση για τους Κρητικούς και τον τρόπο ζωής τους;
Νομίζω, το γεγονός ότι η ζωή δονείται από τη μουσική. Πολύ περισσότερο από ό, τι είναι στην Ολλανδία ή σε άλλα ελληνικά νησιά. Όταν στην Κρήτη, υπάρχει κάτι για να γιορτάσουμε, υπάρχει μουσική. Και όλοι, μικροί και μεγάλοι γνωρίζουν τα τραγούδια, ξέρουν τους στίχους! Η μουσική είναι πραγματικά μέρος του πολιτισμού και της παράδοσης, συνδέει τους ανθρώπους και αυτό είναι κάτι μοναδικό!!
Έχετε ασχοληθεί με άλλες ελληνικές παραδοσιακές ή σύγχρονες μουσικές;
Έχω με την οικογένειά μου ένα μικρό και ωραίο παραδοσιακό σπίτι στην Κάλυμνο. Έτσι ζούμε εκεί μερικούς μήνες κάθε χρόνο. Η Κάλυμνος είναι ένα όμορφο, τραχύ νησί με παρόμοια ισχυρή μουσική παράδοση: πολλοί σπουδαίοι τραγουδιστές, βιολιστές και ζαμπουνιστές! Και μιλώντας για παραδοσιακή κλασική μουσική, το NBE εργάστηκε πάνω σε αρκετούς Έλληνες σύγχρονους συνθέτες. Γιατί υπάρχουν πολλοί και εξαιρετικοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!
Έχετε σκεφτεί να παίξετε κλασική μουσική μαζί με ρεμπέτικα τραγούδια για παράδειγμα;
Μια ωραία ερώτηση! Αγαπώ τόσο πολύ το ρεμπέτικο, είναι ειλικρινές, βαθύ, ασυμβίβαστο. Υπάρχει και κλασική μουσική με τα ίδια χαρακτηριστικά ή και αντίθετα μ αυτά. Το να φτιάξουμε λοιπόν ένα πρόγραμμα με ρεμπέτικα τραγούδια είναι πράγματι ένα όνειρο που θα εκπληρώσουμε μια μέρα!
Κάποιος θα έλεγε ότι ενεργείτε σαν dj για την κλασική μουσική, συνδυάζοντας διαφορετικά στυλ και κουλτούρες. Το βρίσκετε πιο ενδιαφέρον να δοκιμάσετε αυτό το fusion αντί να παίζετε μόνο παραδοσιακή κλασική μουσική;
Πρώτα απ’ όλα, όταν κάποιος με αποκαλούσε DJ κλασικής μουσικής, θα ένιωθα τιμή! Μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό για το κοινό να πούμε μια ιστορία με μια ιδέα αντί να παίζουμε μόνο όμορφα κομμάτια επειδή είναι όμορφα κομμάτια. Και η σύνδεση με άλλα στυλ, κόσμους και πολιτισμούς δίνει τόσο ευρείς ορίζοντες! Είναι αστείο, αλλά πολλά πράγματα στη ζωή που αισθανόμαστε ότι είναι σημαντικά για την ευτυχία και την ενέργειά μας είναι ένα σημαντικό μέρος της μουσικής από όλο τον κόσμο!
INFO
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 26 Οκτωβρίου, στις 20.00 , τηλ. 210 7282333