Πλήγμα για την κυβέρνηση αποτελεί, ασφαλώς, η υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Διαβάστε επίσης: Πώς πλούτισε ο Ανδρέας Πάτσης – Τα κόκκινα δάνεια, οι αμοιβές από τα ΕΛΤΑ
Και ήταν εμφανώς αμήχανη η στάση της κυβέρνησης στις αποκαλύψεις για την εταιρεία του κ. Πάτση, που διαχειριζόταν κόκκινα δάνεια, αλλά και στις αμοιβές που έπαιρνε από τα ΕΛΤΑ τα τελευταία χρόνια, άνω των 800 χιλ. ευρώ, για νομικές – συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Διαβάστε επίσης: Ανδρέας Πάτσης: Το ποδόσφαιρο, ο γάμος με την όμορφη δημοσιογράφο και η διαγραφή
Ακόμη κι αν όλες οι δραστηριότητες του πρώην, πλέον, βουλευτή της ΝΔ ήταν νόμιμες, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είχαν την ηθική διάσταση που θα έπρεπε να σκεπάζει κάθε δουλειά που κάνει οποιοδήποτε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αλλωστε, η κριτική της αντιπολίτευσης ήταν ξεκάθαρη: Δεν μπορεί ένας βουλευτής να διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια, τα οποία αγόρασε στο 1/5 της αξίας τους, (από 62 εκατ. ευρώ στα 4,3 εκατ. ευρώ) και να πλουτίζει από αυτά, την ίδια στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους μέσω πλειστηριασμών.
Και δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα η εμπλοκή του κυρίου Πάτση ως δικηγόρου – νομικού συμβούλου, με μια εταιρεία η οποία ανήκει 100% στο ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή, είναι σοβαρό ζήτημα να αμείβεται με τόσο μεγάλα ποσά ένας δικηγόρος ο οποίος, όμως, είναι ταυτόχρονα και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στον Σκάι, επιτέθηκε στην κυβέρνηση με την αιχμή αυτή, τη δημιουργία δηλαδή εισπρακτικής εταιρείας από βουλευτή της ΝΔ, ένα «κοράκι» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά
Ασφαλώς, μείζον θέμα είναι αν το πόθεν έσχες του κ. Πάτση είναι «τρύπιο» και από πότε. Πόσες δηλαδή εταιρείες στις οποίες συμμετέχει έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες; Πόσες έχουν αποκρυβεί και πόσα εισοδήματα;
Το 2018 είχε εισόδημα 34.700 ευρώ μαζί με τη σύζυγό του και από επιχειρηματική δραστηριότητα 12,94 ευρώ. Είχε μετοχές αξίας 94,04 ευρώ και καταθέσεις 3.339,73 και μηδενικό δανεισμό. Συμμετείχε σε 7 εταιρείες με συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 161.600 ευρώ.
Το 2019 ξαφνικά εμφανίζεται να λαμβάνει δάνειο 1.000.000 ευρώ από ελβετική τράπεζα και να συμμετέχει με 1.000.000 ευρώ στο κεφάλαιο της εταιρείας LYKTOS PARTICIPATIONS και οι καταθέσεις του αυξάνονται σε 2,299.969,53 ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί στο προηγούμενο πόθεν έσχες. Επιπλέον το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις φθάνει το 1.325.100 ευρώ. Ο αριθμός τους φθάνει τις 16. Mε εξαίρεση την εταιρεία ALL4SEA στη ν οποία συμμετείχε το 2018 οι υπόλοιπες «ξεχάστηκαν» στο πόθεν έσχες του 2018 και ανάμεσά τους η LYKTOS αφού συμμετέχει σε αυτήν από το 2017. Το οικογενειακό εισόδημα υπερτριπλασιάστηκε σε 91.000 ευρώ.
Το 2020 τα εισοδήματά του φθάνουν τα 242.000 ευρώ, οι καταθέσεις τα 2,3 εκ. ευρώ, δανεισμός 1,37 εκ. ευρώ και οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις τα 1,33 εκ. ευρώ.
Όλα αυτά οφείλει να τα διερευνήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τη σύγκλιση της οποίας ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αν είναι ψευδές το πόθεν έσχες του θα πρέπει και ο εμπλεκόμενος να λογοδοτήσει αλλά και οι εταιρείες που έχουν την ευθύνη των ελέγχων των περιουσιακών στοιχείων κι έκαναν τα στραβά μάτια.
Βεβαίως, πρέπει να διερευνηθεί και η μετοχική σχέση που έχει ο κ. Πάρις Πάτσης, γιος του βουλευτή Γρεβενών με την εταιρεία LYCTOS, στην οποία Πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Μιχάλης Σάλλας. Μιας εταιρεία που αναμένεται να πάρει μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που κάνει η Παγκρήτια Τράπεζα.
Το ατόπημα ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στα χέρια του μια «χρυσή ευκαιρία» να πλήξει καίρια την κυβέρνηση, υπέπεσε σε ένα ατόπημα. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια λάθος ανακοίνωση, αλλά για μια σκόπιμη προσπάθεια να εμπλέξει στην υπόθεση και τον υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει και τον κ. Πιερρακάκη, συνδέοντάς τον χωρίς κανένα λόγο και χωρίς κανένα στοιχείο με τις δραστηριότητες του κ. Πάτση.
Πηγές του υπουργείου έλεγαν χαρακτηριστικά ότι γίνεται σαφής προσπάθεια να μπει στο κάδρο ο κ. Πιερρακάκης, παρά το γεγονός ότι τόσο ο άμεσα εμπλεκόμενος, βουλευτής Γρεβενών, αποπέμφθηκε άμεσα, όσο και ότι ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ, Γ. Κωνσταντόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.
«Για όλα φταίει ο Πιερρακάκης σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ», έλεγαν χαρακτηριστικά επισημαίνοντας το κραυγαλέο και σκόπιμο «λάθος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον εμπλέξει.
«Η μικροπολιτική σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την απόπειρα εμπλοκής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – και του Κυριάκου Πιερρακάκη προσωπικά – στην υπόθεση που έχει ανακύψει με τα ΕΛΤΑ είναι ευδιάκριτη. Για να γίνει ακόμα πιο σαφής, απαντούμε με παλαιότερη επίσημη τοποθέτηση κ. Νίκου Παππά αναφορικά με το ρόλο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στα ΕΛΤΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά ότι το τελευταίο έχει αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα. Αυτό δεν τους εμποδίζει, σήμερα, να “χρεώνουν” στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσεις του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού, παραβιάζοντας κάθε θεσμική λογική και λειτουργία. Πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια κατηγορία δεν ευσταθεί νομικά, μήπως εν τέλει αντανακλά πρακτικές που ίσχυαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με οργανισμούς όπως τα ΕΛΤΑ;
Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν στο χθες – όπως και οι ταγοί τους.
Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τα ΕΛΤΑ και το Υπερταμείο.»
ΤΑ ΕΛΤΑ στο υπερταμείο
Τι ισχύει λοιπόν; Ότι τα ΕΛΤΑ ανήκουν πλέον στο Δημόσιο και εποπτεύονται αποκλειστικά από το Υπερταμείο, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Δημητριάδης. Για ποιο λόγο, επομένως, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει οιαδήποτε σχέση με τις αποφάσεις που παίρνουν τα ΕΛΤΑ και για τις οποίες υπεύθυνο είναι το Υπερταμείο;
Ακόμη, δηλαδή κι αν οι αποφάσεις που πήραν τα Ταχυδρομεία για τις αμοιβές του κ. Πάτση, να πρέπει να ελεγχθούν, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπερταμείο κι όχι ο κ. Πιερρακάκης.
Και δεν έχει το Ψηφιακής Διακυβέρνησης καμιά εμπλοκή όχι τώρα, αλλά από τότε που υπουργός ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Ούτε βεβαίως θα μπορούσε να απαντήσει ο κ. Πιερρακάκης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Πάτση, όπως υποστήριξε και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, δεν μπόρεσε ουσιαστικά να απαντήσει γιατί το κόμμα του βάζει τον κ. Πιερρακάκη στο κάδρο.
Στην κυβέρνηση, ωστόσο, αναρωτιούνται πολλοί αν οι αποκαλύψεις για τον κ. Πάτση και η χρονική στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τις δραστηριότητές του είναι ζήτημα εσωκομματικών συγκρούσεων.
Και δεν μιλάμε για αντιπαραθέσεις που αφορούν τον κ. Πάτση και την έδρα στα Γρεβενά, αλλά για ένα ευρύτερο πρόβλημα εντός της κυβέρνησης, και μια προσπάθεια για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» σε ανώτερο επίπεδο.