Στους στόχους της Άγκυρας με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και στο ενδεχόμενο να πάρουν F-16 από τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο και υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.
«Εγώ που παρακολουθώ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις μελετώ από το 1923 και μετά, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα να έχει συμβεί ξανά μέχρι σήμερα, μία τόσο τρομερή ένταση επί τόσους μήνες, είναι τρομακτικό» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ο κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου
Ερωτηθείς εάν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επιχειρούσε να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο για να ανεβάσει τα προεκλογικά του ποσοστά, ο κ. Συρίγος, εξέφρασε την άποψη ότι «στη λογική της Τουρκίας το θερμό επεισόδιο είναι κάτι που το αποδέχονται ως κίνδυνο να συμβεί, αλλά δεν είναι ο στόχος τους».
Στόχος τους, εκτιμά ο κ. Συρίγος, είναι να πείσουν την ελληνική πλευρά να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, «χωρίς ατζέντα» δηλαδή. «“Ελάτε να τα συζητήσουμε όλα, ακόμη και το καθεστώς των ανατολικών νησιών του Αιγαίου αν ανήκουν στην Ελλάδα ή όχι” χωρίς να φτάσουν στο θερμό επεισόδιο, αλλά με την απειλή θερμού επεισοδίου. Μπορεί βεβαίως να προκύψει, αλλά είναι αυτό που λέμε στο ποινικό δίκαιο “ενδεχόμενος δόλος”, δηλαδή πυροβολείς προς κάποιον όχι με σκοπό να τον σκοτώσεις, αλλά να τον φοβίσεις και έτσι μπορεί και να τον πετύχεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας ότι με την ένταση που υπάρχει, δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποκλειστεί.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόσφατη επίσκεψη του Τζέικ Σάλιβαν στην Κωνσταντινούπολη και το ενδεχόμενο να είναι κοντά σε μια συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκία για τα F16 προκειμένου να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Συρίγος, εκτιμά ότι οι Αμερικανοί θα περιμένουν μέχρι και τις τουρκικές εκλογές για τα F16, όποτε γίνουν αυτές. «Δεν έχουν λόγο να τα δώσουν έως δωράκι στον Ερντογάν. Θα τα δώσουν ως δώρο είτε στον Ερντογάν την επόμενη μέρα είτε στον διάδοχο του Ερντογάν. Ούτως ή άλλως και να πάρουν την αρχική έγκριση μέχρι να δοθεί η οριστική έγκριση πάλι θα περάσουν αρκετοί μήνες, οπότε θα είμαστε σε μια τέτοια διαδικασία. Ευρύτερα οι Αμερικανοί δεν θέλουν προφανώς ούτε επεισόδιο, ούτε τίποτε άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά είναι επίσης σαφές ότι οι Τούρκοι δεν τους ακούνε σε αυτή τη φάση» συμπλήρωσε.