«Η κόρη μου διέπραξε ένα αδικαιολόγητο λάθος». Αυτή ήταν η δήλωση του πατέρα της 38χρονης η οποία παραδέχθηκε ότι το Σάββατο πραγματοποίησε επίθεση με καυστικό υγρό εναντίον του 36χρονου εν διαστάσει συζύγου της σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ηράκλειο Κρήτης και για την οποία έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Από το 2020 και εκείνο το δραματικό πρωινό της 20ής Μαΐου στην Καλλιθέα, όταν η ελληνική κοινωνία πάγωσε από την είδηση της επίθεσης με βιτριόλι εναντίον της 34χρονης τότε Ιωάννας Παλιοσπύρου, μέχρι και το πιο πρόσφατο περιστατικό επίθεσης με καυστικό υγρό στο Ηράκλειο Κρήτης – για το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με το θύμα να νοσηλεύεται στο Θριάσιο, όπου δίνει μάχη να σώσει το αριστερό του μάτι – έχουν μεσολαβήσει άλλες τέσσερις παρόμοιες επιθέσεις, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για πιθανότητα μιμητισμού μεταξύ των δραστών.
Η πρώτη επίθεση με καυστικό υγρό μετά την επίθεση με βιτριόλι από την Εφη Κακαράντζουλα – η οποία καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας – σημειώθηκε στις 11 Απριλίου 2021 στα Τουρκοβούνια από έναν 25χρονο που επιτέθηκε σε νεαρή έγκυο με πανί, το οποίο έφερε καυστικό υγρό, προκαλώντας της εγκαύματα στο πρόσωπο. Ακολούθησε η επίθεση με καυστικό υγρό στη Μονή Πετράκη, στις 23 Ιουνίου 2021, από τον 37χρονο ιερέα εναντίον 7 μητροπολιτών και ενός αστυνομικού οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 ένας 58χρονος περιέλουσε έξω από το Κρατικό Νίκαιας μια 64χρονη με δύο μπουκάλια καυστικού υγρού, ενώ τέτοιας φύσης υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας τελευταία φορά στις 10 Αυγούστου 2022, όταν ένας 50χρονος επιτέθηκε με καυστικό υγρό εναντίον της 49χρονης πρώην συζύγου του στη Μεσσήνη.
Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Για την επιστροφή των επιθέσεων με καυστικό υγρό μιλάει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, Φώτης Σπυρόπουλος. «Μέχρι την υπόθεση της Ιωάννας, δεν είχαμε στην Ελλάδα επιθέσεις με καυστικό υγρό, με εξαίρεση την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα τον Δεκέμβριο του 2008. Ισως οι δράστες να θυμήθηκαν αυτόν τον τρόπο και πλέον τον υιοθετούν. Οι λόγοι που έχουμε τέτοιες επιθέσεις είναι πολλοί. Πρώτον, τα καυστικά υγρά είναι προϊόντα που οι δράστες μπορούν να βρουν πιο εύκολα από ένα πιστόλι. Δεύτερον, ως προς τον σκοπό, ανάλογα και με την ποσότητα που χρησιμοποιείται κάθε φορά, η πρόθεση ίσως δεν είναι η ανθρωποκτονία αλλά η παραμόρφωση του θύματος. Τρίτον, εκτοξεύοντας το υγρό από μακριά, ο δράστης αποφεύγει να έρθει σε άμεση επαφή με το θύμα, κάτι που δεν θα μπορούσε να πετύχει με ένα μαχαίρι. Και, τέταρτον, όταν κάποιος δέχεται επίθεση με οξύ υποφέρει, και ο δράστης μπορεί να υποστηριχθεί ότι παίρνει μια άμεση ικανοποίηση. Τα θύματα είναι συνήθως γυναίκες. Οι επιτιθέμενοι συνήθως στοχεύουν στο κεφάλι ώστε το θύμα να παραμορφωθεί. Οπως προκύπτει από τις περισσότερες υποθέσεις, δράστης και θύμα έχουν κάποια αλληλεπίδραση, με αποτέλεσμα τα κίνητρα να είναι προσωπικά, χωρίς αυτό να δικαιολογεί τις επιθέσεις αυτές» εξηγεί ο αντιπρόεδος του ΚΕΜΕ.
«Κανένας και για κανέναν λόγο δεν μπορεί να αποφασίζει για τη ζωή και την υγεία κάποιου άλλου» έγραψε στο Instagram η Ιωάννα Παλιοσπύρου, λίγες ώρες μετά τη νέα επίθεση με καυστικό υγρό στο Ηράκλειο, σχολιάζοντας τις δικαιολογίες που επικαλείται σε συνεντεύξεις η 38χρονη σχετικά με την αποτρόπαια πράξη της. Μέσα από την ανάρτησή της, η Ιωάννα αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ίδρυση Μητρώου Εγκαυματιών στο οποίο πλέον εντάσσονται και τα θύματα των επιθέσεων με καυστικό υγρό. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας: «Με τον νόμο 4931/2022 “Γιατρός για όλους”, στο Μητρώο Εγκαυματιών πλέον εντάσσονται και θύματα εγκληματικών ενεργειών για τα οποία έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα φάρμακα, τα επουλωτικά και αναπλαστικά σκευάσματα, τα ειδικά επιθέματα και ελαστικά ενδύματα πίεσης, καθώς και κατ’ οίκον νοσηλεία, θεραπείες ή επεμβάσεις που χρειάζονται για την αποκατάστασή τους».