Τη σταθερή βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια διακήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ απαρίθμησε όλα τα μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνονται.
Αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως εντός του Νοεμβρίου θα δρομολογηθούν οριστικά τα μέτρα των συμπολιτών στον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφους) και από την αρχή του χρόνου η αύξηση των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ και οι ρυθμίσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
«Μια σειρά από ρυθμίσεις θα δρομολογηθούν τον επόμενο μήνα: η πιο σημαντική ίσως είναι η έκτακτη καταβολή του επιδόματος των 250 ευρώ σε παραπάνω από 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας για τον μήνα Δεκέμβριο. Η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, η έκπτωση 40% για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις εργοδοτών που μετατρέπουν θέσεις μερικής απασχόλησης σε θέσεις πλήρους εργασίας. Και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες για τις απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα, ένα μέτρο που αφορά παραπάνω από 30.000 συμπολίτες μας».
Χαρακτήρισε σημαντική παρέμβαση, την αύξηση κατά 200.000 όσων μετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το οποίο έχει αγκαλιαστεί από πολλούς συμπολίτες μας και κρίναμε αναγκαίο να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό έτσι ώστε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους.
«Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει, αποδεικνύουμε όμως πως επιστρέφουμε το μέρισμα στην κοινωνία, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», είπε.
- Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Συνάντηση με Σακελλαροπούλου – Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον οδηγό του σχεδίου «Σπίτι μου» με στόχο την προσιτή στέγη για τους νέους συμπολίτες μας και με πιο σημαντικό τα ευνοϊκά δάνεια με τη στήριξη του δημοσίου.
«Καθώς έχουμε μπει στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας κυρίως ως προς την δευτερογενή νομοθεσία», επισήμανε.
Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει:
-Εισήγηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκη σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0
-Ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για τα οικονομικά ζητήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-Eνημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον μηχανισμό εξορθολογισμού αρμοδιοτήτων πολυεπίπεδης διακυβέρνησης
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου για τη στεγαστική πολιτική
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση των βασικών Κωδίκων με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για την οργάνωση των σχέσεων Κράτους και Πολίτη (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας)
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, β) Κύρωση τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου Θριάσιου Πεδίου», γ) Ερανιστικό νομοσχέδιο.
Όλη η εισήγηση του πρωθυπουργού
«Καλημέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Συνεδριάζουμε σήμερα και πάλι με μία πλούσια ημερήσια διάταξη, η οποία περιλαμβάνει αυτή τη φορά κι έναν απολογισμό.
Θα θυμάστε ότι προ ενός μηνός είχαμε συζητήσει και είχα ζητήσει να ελέγχονται σε σταθερή βάση οι ρυθμοί εφαρμογής όλων των προτεραιοτήτων μας και αναφέρομαι πρωτίστως στα μέτρα τα οποία είχαμε εξαγγείλει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία εκτείνονται ουσιαστικά σε δύο χρονικούς κύκλους.
Η έγκαιρη υλοποίησή τους προφανώς είναι κρίσιμη, καθώς όλα είναι μέτρα τα οποία ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας. Είναι ο δεύτερος πυλώνας κατά της ακρίβειας, δίπλα στο εθνικό πρόγραμμα της ενεργειακής στήριξης.
Από μία δέσμη 31 μέτρων έχει ήδη ψηφιστεί σχεδόν το εν τρίτον, ανάμεσα σε αυτά και η έκπτωση των 25 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ένα μέτρο το οποίο αφορά 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Έχει ψηφιστεί η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για 2.700.000 συμπολίτες μας και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/2023.
Έχει ψηφιστεί η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές, από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, υπό προϋποθέσεις, εάν επιλέξουν τη λύση της συγκατοίκησης, στα 2.000 ευρώ. Η απαλλαγή από τέλη επιτηδεύματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κάνουν μόνιμες προσλήψεις, αλλά και η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.
Μια σειρά από ρυθμίσεις θα δρομολογηθούν τον επόμενο μήνα: η πιο σημαντική ίσως είναι η έκτακτη καταβολή του επιδόματος των 250 ευρώ σε παραπάνω από 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας για τον μήνα Δεκέμβριο. Η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, η έκπτωση 40% για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις εργοδοτών που μετατρέπουν θέσεις μερικής απασχόλησης σε θέσεις πλήρους εργασίας. Και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες για τις απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα, ένα μέτρο που αφορά παραπάνω από 30.000 συμπολίτες μας.
Θα υπογραφεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδος, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το υψηλότερο επίδομα θέρμανσης. Θέλω να θυμίσω ότι φέτος θα διαθέσουμε 300 εκατομμύρια αντί 174 εκατομμυρίων που είχαμε διαθέσει πέρυσι, σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο δικαιούχους.
Και, σημαντική παρέμβαση, η αύξηση κατά 200.000 όσων μετέχουν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το οποίο έχει αγκαλιαστεί από πολλούς συμπολίτες μας και κρίναμε αναγκαίο να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό έτσι ώστε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους.
Και βέβαια εντός του Νοεμβρίου θα δρομολογηθούν οριστικά και τα μέτρα που αφορούν τους συμπολίτες μας που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα: αγρότες, κτηνοτρόφους. Και από την αρχή του χρόνου η αύξηση των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ και οι ρυθμίσεις που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω να θυμίσω, για ακόμη μια φορά, ότι είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε όλα αυτά τα μέτρα επειδή ακριβώς η οικονομία μας πήγε καλύτερα του αναμενομένου, επειδή δημιουργήσαμε με συνετό τρόπο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Αλλά θα επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι δεν πρόκειται -σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο- να δεχτούμε καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και για το 2022 αλλά και για το 2023.
Αποδεικνύουμε, όμως, στην πράξη ότι έχουμε τη δυνατότητα και τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης με τρόπο δίκαιο στην ελληνική κοινωνία, στηρίζοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Σημαντικό, τις επόμενες μέρες θα τεθεί σταδιακά σε δημόσια διαβούλευση ο οδηγός του σχεδίου «Σπίτι μου». Θα μιλήσει στη συνέχεια πολύ πιο αναλυτικά για αυτό το πρόγραμμα ο Υπουργός. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την προσιτή στέγη, πρωτίστως για τους νέους συμπολίτες μας. Παρεμβάσεις που αγγίζουν τα 1,8 δισεκατομμύρια, με πιο σημαντική ίσως τα ευνοϊκά δάνεια, με στήριξη και του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε ουσιαστικά το αντίτιμο για τη δόση του στεγαστικού δανείου να είναι μικρότερο από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε κανείς για ένα διαμέρισμα, για ένα σπίτι ίσου μεγέθους.
Βέβαια αυτή η πρωτοβουλία πλαισιώνεται και από μια σειρά από παρεμβάσεις αναβάθμισης παλαιών οικημάτων, κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών -οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα- και την παραχώρηση οικοπέδων του Δημοσίου για την οικοδόμηση συγκροτημάτων διαμερισμάτων, ένα μέρος των οποίων θα μπορούν να ενοικιάζονται με πολυετή χαμηλά μισθώματα.
Θα αναμένουμε, στη συνέχεια, όλοι με ενδιαφέρον την παρουσίαση του Υπουργού. Θα δεσμευτούμε πάλι, όπως το έχουμε κάνει εξάλλου. Ειδικά το Υπουργείο Εργασίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να τηρεί με συνέπεια τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει για πολύ σύνθετα ζητήματα, όπως η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων των συντάξεων, η οποία βαίνει πια προς την ολοκλήρωσή της.
Επομένως και εδώ έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς έχουμε μπει πια στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας, να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας, κυρίως ως προς τη δευτερογενή νομοθεσία. Όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν δηλαδή μετά την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου. Τα γνωρίζετε καλά δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.
Θα ήθελα, τελειώνοντας, να αναφερθώ σύντομα σε ένα ζήτημα το οποίο μας έχει απασχολήσει και πάλι στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά η επικαιρότητα δυστυχώς επιβάλει τη διαρκή επιφυλακή μας. Και αναφέρομαι στα τραγικά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Είναι μία μάστιγα της εποχής, είναι εγκλήματα αποτρόπαια τα οποία κινούνται στα υπόγεια της κοινωνίας, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εξιχνιάζονται πια από την Αστυνομία. Αναδεικνύεται πλήρως η σοκαριστική τους διάσταση, σε απόλυτη συνεργασία με τη Δικαιοσύνη και με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα. Όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Και όλο αυτό -θα το πω όπως το αισθάνομαι- σε πείσμα όσων χυδαίων βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις. Είναι απλά ντροπή αυτό το οποίο έγινε τις τελευταίες εβδομάδες.
Και δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι εκείνοι που σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του «συστήματος», ήταν οι ίδιοι «σύστημα» για 4,5 χρόνια, χθες. Δεν εντόπισαν καν τον κίνδυνο. Αντίθετα, μειώθηκαν και οι ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα.
Τώρα, όμως, είναι πολύ σημαντικό ότι το απόστημα πια έχει σπάσει. Αυτές οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται. Η τιμωρία είναι πλέον όσο σκληρή μας επιτρέπει ο νόμος. Άρα, το πιο σημαντικό είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες για τις τραυματισμένες ψυχές όσων παιδιών πέφτουν θύματα τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων.
Θέλω να θυμίσω ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της κακοποίησης των παιδιών. Το κάναμε πριν έρθει στην επικαιρότητα το φρικιαστικό περιστατικό στον Κολωνό.
Ένα σχέδιο με οριζόντιες πολιτικές 12 Υπουργείων, με κάθετη εφαρμογή, με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε εντοπίσει πια πού είναι οι δυσκολίες, η γραφειοκρατία η οποία συχνά μπλοκάρει τον συντονισμό. Πολλές φορές λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, λείπει η εγρήγορση ώστε σε μία οικογένεια με δυσκολίες να εξετάζονται και άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα, απουσιάζει ένα ενιαίο πρωτόκολλο δράσης.
Όλα αυτά έχουν εντοπιστεί από το Εθνικό Σχέδιο. Θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε και να το παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα και θα ζητήσω πραγματικά τη στήριξη όλων των κομμάτων.
Είναι μία εθνική προτεραιότητα. Πραγματικά, ειδικά σε αυτό το θέμα δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις.
Έχουν γίνει πράγματα σε αυτόν τον τομέα: έχουμε περισσότερους ψυχολόγους, περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς, έχουμε περισσότερες δομές. Πολύ σημαντικό: διδάσκεται πια η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία μας, τα θέματα της ανεκτικότητας, των συμπεριφορών έχουν ενταχθεί πια στο πρόγραμμά μας, ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά με έναν πιο συστηματικό τρόπο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Να κλείσω εδώ την εισαγωγική μου τοποθέτηση, λέγοντας απλά ότι αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την παρουσίαση από τον Υπουργό Μάκη Βορίδη για τα ζητήματα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα, το οποίο μέχρι στιγμής το έχουμε αντιμετωπίσει ως προς την επιμέρους διάστασή του. Αυτή τη φορά, όμως, έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο -θα έλεγα πολύ φιλόδοξο- για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να είναι οργανωμένη η διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και θεωρώ ότι θα αποτελέσει μία εμβληματική μεταρρύθμιση της Kυβέρνησής μας».