Ο τουρκικής καταγωγής γερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, η γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια Σαρλότ Γκενσμπούρ και ο βρετανός με ελληνικές ρίζες σκηνοθέτης Πίτερ Στρίκλαντ ανήκουν στους καλλιτέχνες που θα επισκεφθούν το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του οποίου το πρόγραμμα ανακοινώθηκε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. «Το σινεμά φαίνεται στα δύσκολα και στα εύκολα» συγκρατεί κανείς από τον σύντομο λόγο της διευθύντριάς του, Ελίζ Ζαλαντό (στην Αθήνα), ενώ μια υπόσχεση για αλλαγές (προς το καλύτερο) ξεχωρίζεις από τον λόγο του καλλιτεχνικού διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη που από τη Θεσσαλονίκη είχε την ευθύνη για τη λεπτομερειακή παρουσίαση. Στα αφιερώματα που κεντρίζουν την περιέργεια θα βρούμε επίσης εκείνο στον γιουγκοσλάβο σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέτροβιτς, καθώς και στην κινηματογραφική πλευρά του κορυφαίου βρετανού θεατρανθρώπου Πίτερ Μπρουκ που έφυγε φέτος τον Ιούλιο από τη ζωή. Επίσης οι ταινίες δύο πειραματιστών του κινηματογράφου, Πέτερ Τσερκάσκι και Ιβ Χέλερ, θα προβληθούν φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Ποσότητα και σημεία
Την αυλαία θα σηκώσει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον η τελευταία ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Fablemans», ενώ στο σύνολό τους θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους ταινίες και 68 μικρού μήκους. Τα βραβεία που θα απονεμηθούν (όχι μόνο από το φεστιβάλ αλλά και από άλλους φορείς) αγγίζουν τον (μάλλον υπερβολικό) αριθμό των 32! Εκτός από το Ολύμπιον και την αίθουσα Παύλος Ζάννας που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο της Πλ. Αριστοτέλους, οι ταινίες θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες του Λιμανιού (Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές) καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, 93 ταινίες θα προβληθούν και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
Διαγωνιστικά τμήματα
Οπως είχε ήδη ανακοινωθεί από το φεστιβάλ, καθένα από τα τρία διαγωνιστικά τμήματά του θα έχει δύο ελληνικές ταινίες: στο Διεθνές Διαγωνιστικό (πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών) συμμετέχουν οι ταινίες «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή και «Ακουσέ με» της Μαρίας Ντούζα, στο Meet the Neighbors οι «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου και «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη και στο Film Forward οι «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη και «ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ» του Νίκου Πάστρα.
Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα οι ταινίες των Ντούζα και Πασσαλή θα συναγωνιστούν εννέα ακόμα ταινίες από διάφορα σημεία του πλανήτη: «Blue Jean» (Αγγλία) της Τζόρτζια Οκλεϊ, «Βροντή» (Ελβετία) της Κάρμεν Ζακέρ, «Ενα κομμάτι του ουρανού» (Ελβετία) Μίκαελ Κοχ, «Κάνω ηλεκτρισμένα όνειρα» (Βέλγιο/ Γαλλία/ Κόστα Ρίκα) της Βαλεντίνα Μορέλ, «Λύκοι και σκυλιά» (Πορτογαλία/ Γαλλία) της Κλάουντια Βαρεζά, «Νάρκωση» (Ολλανδία) του Μάρτιν Ντε Γιονγκ, «Προς τον Βορρά» (Ρουμανία/ Ελλάδα/ Βουλγαρία/ Δημοκρατία της Τσεχίας/ Γαλλία) του Μιχάι Μινκάν, «Σχέδιο 85» (Ιαπωνία/ Γαλλία/ Φιλιππίνες/ Κατάρ) του Τσίε Χαγιακάβα και «Το φράγμα» (Γαλλία/ Λίβανος/ Σουδάν/ Κατάρ/ Γερμανία/ Σερβία) του Αλι Τσερί.
Υπό το «βλέμμα» του Τεό
Το ελληνικό σινεμά έχει και φέτος την τιμητική του καθώς ο κεντρικός άξονάς του είναι η ταινία «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου για τον οποίο θα γίνουν πολλές δράσεις με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του. Θα υπάρξει η έκθεση 12 εικαστικών που δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από την ταινία, έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου με φωτογραφίες πλατό από την τελευταία ανολοκλήρωτη (λόγω του θανάτου του σκηνοθέτη) ταινία «Η άλλη θάλασσα», ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Θ. Αγγελόπουλος – Ν. Παναγιωτόπουλος / Ο καθένας με τη μουσική του» των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου και μια δίγλωσση έκδοση με τίτλο «Αγγελόπουλος για πάντα» που επικεντρώνεται στη μυσταγωγική δύναμη των εικόνων του δημιουργού. Σε ό,τι αφορά το εγχώριο σινεμά και πάλι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα τιμηθεί η σκηνοθέτρια Μαρία Γαβαλά, η εταιρεία παραγωγής Finos Film και θα υπάρξει ένα τιμητικό αφιέρωμα στο έργο της Μαρίας Πλυτά.
Για τους ηθοποιούς
Μέσα σε ένα πιο «επαγγελματικό πλαίσιο» διακρίνει κανείς το αφιέρωμα με τίτλο «Ποιος παίζει; / Time to Act», το οποίο ρίχνει φως στις πολύπλευρες διαστάσεις της τέχνης και της δουλειάς των ηθοποιών. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Φεστιβάλ διοργανώνει masterclasses με τη βρετανή casting director, Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς, που έχει εργαστεί σε 14 ταινίες του Τζέιμς Μποντ και αναλύει το παρόν και το μέλλον του κάστινγκ, τον γάλλο ατζέντη Λοράν Γκρεγκουάρ (πηγή έμπνευσης για την επιτυχημένη σειρά «Call My Agent») που αποκαλύπτει αθέατες πτυχές της δουλειάς του, τη Θέμιδα Μπαζάκα, που θα παρουσιάσει και θα αναλύσει επιλεγμένες σκηνές από τη φιλμογραφία της και τους έλληνες casting directors, Σοφία Δημοπούλου και Μάκη Γαζή, που θα δώσουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους και τις νέες ηθοποιούς για τη διαδικασία της οντισιόν.
Για τους δημιουργούς
Απώτερος στόχος της Αγοράς του ΦΚΘ (στο διάστημα 4-12 Νοεμβρίου) είναι με «πρεσβευτή» τον ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη να φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Μάλιστα, η Αγορά της φετινής διοργάνωσης θα αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στη νέα ενότητα Agora Series, μέσα από μια σειρά από masterclasses και συζητήσεις που θα αναδείξουν τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στην τηλεοπτική παραγωγή και την κινηματογραφική βιομηχανία, δίνοντας παράλληλα το βήμα σε εκπροσώπους ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών δικτύων, παραγωγούς και δημιουργούς τηλεοπτικού περιεχομένου.
Κοινωνική ευαισθησία
Nα σημειωθεί ότι φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας την εμπειρία του Evia Film Project, εγκαινιάζει μια σειρά από δράσεις με στόχο να ελαττώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τον στόχο της βιωσιμότητας και ότι με αφορμή τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 στη Θεσσαλονίκη, προσκάλεσε νέους και νέες 18 έως 30 ετών να δημιουργήσουν μονόλεπτες ταινίες πάνω στο θέμα της οπαδικής βίας. Πέντε από αυτές θα βραβευτούν κατά τη διάρκεια της 63ης διοργάνωσης.