Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε την ετήσια ομιλία του στη Λέσχη Συζητήσεων Βαλντάι, ένα κέντρο προβληματισμού με έδρα τη Μόσχα. Πρόκειται για σημαντική ομιλία που σύμφωνα με αναλυτές ίσως δείξει τις προθέσεις του για το μέλλον της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Απευθείας προειδοποίηση στον Πούτιν για τις συνέπειες πυρηνικού χτυπήματος
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε στη Δύση για αποικιοκρατική και ρατσιστική στρατηγική και για το ότι παίζει επικίνδυνα, βρώμικα και αιματηρά παιχνίδια.
Διαβάστε επίσης: Μπορεί ο βάναυσος στρατηγός του Πούτιν να κερδίσει στο μέτωπο της Ουκρανίας;
Αναφέρθηκε στη Δύση ως πηγή αποσταθεροποίησης του πλανήτη σημειώνοντας την περίπτωση της Ταϊβάν, πέραν της Ουκρανίας. «Τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κλιμακώνουν τις προκλήσεις γύρω από την Ταϊβάν, αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας», είπε ενώ διευκρίνισε ότι όσον αφορά το τελευταίο σημείο δεν ήταν σκόπιμο, αλλά οφείλεται σε συστημικά λάθη».
Ο Πούτιν έκανε εκτενή αναφορά σε αυτό που χαρακτηρίζει ως πολιτισμό της Δύσης κάνοντας επίθεση στην πολιτική της. Όπως είπε υπάρχουν δύο πρόσωπα της Δύσης: «Το πρώτο είναι παραδοσιακό, με πλούσιο πολιτισμό. Το δεύτερο είναι επιθετικό και αποικιοκρατικό», υποστήριξε και τόνισε ότι η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης.
«Ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, κανείς δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του πολιτισμού και της τέχνης του άλλου. Στη Δύση, κάθε εναλλακτική άποψη κηρύσσεται ανατρεπτική.
Κάθε κριτική στη Δύση εκλαμβάνεται ως το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου: «Κουνήστε τα κεφάλια σας. Βρείτε κάτι καινούργιο», είπε ο ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι για την επιβίωση του πολιτισμού της, η Δύση διεκδικεί την κυριότητα των παγκόσμιων πόρων.
«Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις σε όσους δεν θέλουν να είναι κάτω από τον έλεγχό της», τόνισε και πρόσθεσε ότι επιδιώκει να καταστήσει τη Ρωσία ευάλωτη». Ωστόσο σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο η Μόσχα ούτε προκαλεί τη Δύση ούτε επιδιώκει την ηγεμονία στην νέα παγκόσμια τάξη που διαμορφώνεται, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμά της να αναπτύσσεται.
«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, να γίνουμε φίλοι μαζί τους», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές που έχουν συμβεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι εδώ και χρόνια υπήρχαν μεταβολές απλώς τώρα εκφράζονται με έντονη μορφή, ενώ υποστήριξε ότι η επόμενη δεκαετία είναι ίσως η πιο κρίσιμη και η πιο επικίνδυνη μετά τον Β’ ΠΠ.
Εκτίμησε ακόμα ότι η ενότητα της Δύσης δεν θα διαρκέσει πολύ και ότι είναι ανίκανη να κυβερνήσει μονομερώς όσο κι αν προσπαθήσει να το κάνει.
Απαντώντας ξανά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για απειλή από το ΝΑΤΟ. Όπως είπε δεν είχε άλλη επιλογή από το να εισβάλει και στη συνέχεια να προσαρτήσει τις περιοχές στα ανατολικά, ενώ σημείωσε ότι οι ρωσικές απώλειες στο πεδίο της μάχης τον απασχολούν διαρκώς.
Μάλιστα χαρακτήρισε ως τον βασικό στόχο της πολεμικής επιχείρησης τη βοήθεια στο Ντονμπάς, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ως ανεξάρτητο χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας.
Αναφορικά με την πυρηνική απειλή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο για να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά στην Ουκρανία, ωστόσο τόνισε ότι εφόσον οι χώρες τα διαθέτουν πάντα υπάρχει κίνδυνος.
Κάναμε μόνο νύξεις για πυρηνικά ως απαντήσεις σε σχόλια ηγετών της Δύσης
Οι διαρκείς αναφορές – από τη Δύση- και προκλήσεις για τα πυρηνικά έχουν σκοπό να επηρεάσουν τους συμμάχους, τους φίλους μάς και τα ουδέτερα κράτη ώστε να εναντιωθούν σε εμάς. «Ποτέ δεν είπαμε για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία προληπτικά. Κάναμε μόνο νύξεις ως απαντήσεις σε δηλώσεις δυτικών ηγετών», είπε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Λιζ Τρας και στα όσα είχε δηλωσει.
Η Λιζ Τρας το είπε ευθέως σε συνομιλία της με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πυρηνική δύναμη και η πρωθυπουργός έχει τα πυρηνικά υπό την ευθύνη της. Και στη συνέχεια έκανε αναφορά σε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. Είπε ότι είναι διατεθειμένη να το κάνει αυτό και κανείς δεν απάντησε με κανέναν τρόπο, ενώ απλά έκανε μια ανοησία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ήταν λίγο εκτός εαυτού. Αλλά μπορείτε να λέτε αυτά τα πράγματα δημοσίως; Λοιπόν, ακόμη και αν το είπε, κάποιος θα έπρεπε να το είχε διορθώσει. Η Ουάσινγκτον, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είχε πει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό».
Είστε τρελοί; Είναι δυνατόν να βομβαρδίσουμε το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια;
«Η ηγεσία του καθεστώτος του Κιέβου μιλά συνεχώς για την επιθυμία της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Υπάρχει συνεχής συζήτηση για το τι κάνουμε εμείς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Και τι κάνουμε εμείς εκεί; Λοιπόν, έχουν τρελαθεί τελείως, έτσι δεν είναι; Εμείς ελέγχουμε αυτό το πυρηνικό εργοστάσιο, τα στρατεύματά μας βρίσκονται εκεί», δήλωσε ο Πούτιν.
Παράλληλα, σημείωσε ότι κανείς στη Δύση δεν λέει ότι οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αλλά αντίθετα προκαλούν αναστάτωση, κατηγορώντας τη Ρωσία για όλα. «Ζητήσατε να βρεθούν εκπρόσωποι του ΙΑΕΑ στο σταθμό . Συμφωνήσαμε! Είναι εκεί! Αρνήθηκαν ακόμη και να μείνουν σε ξενοδοχείο, ζουν στον πυρηνικό σταθμό. Βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τι συμβαίνει, ποιος πυροβολεί και από πού πέφτουν οι οβίδες.
Εξάλλου, κανείς δεν λέει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο. Κανείς! Αλλά δημιουργούν αναστάτωση, κατηγορώντας τη Ρωσία γι’ αυτό. Λοιπόν, αυτό είναι ανοησία. Λοιπόν, θα φαινόταν, ανοησία, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει έτσι», είπε. Πούτιν.