Την ώρα που η αγορά πιέζει για παράταση του χρόνου επιβολής προστίμων και λουκέτων για όσους δεν διαβιβάζουν στην ώρα τους τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στη φορολογική διοίκηση, η ΑΑΔΕ έστειλε 171.000 υπενθυμιστικά και προειδοποιητικά emails στις επιχειρήσεις.
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα έφυγαν από την ΑΑΔΕ μετά τον έλεγχο που έγινε στις 550.000 δηλωμένες ταμειακές μηχανές. Ο έλεγχος έδειξε ότι για τρεις στις δέκα ταμειακές μηχανές ή για 171.000 οι επιχειρήσεις δεν είχαν διαβιβάσει ούτε μία απόδειξη στα ηλεκτρονικά συστήματα της φορολογικής διοίκησης ή ενώ είχαν ξεκινήσει να στέλνουν τα δεδομένα ξαφνικά διέκοψαν τη διαβίβαση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις τους.
Οι επιχειρήσεις που έλαβαν το email καλούνται τώρα να συμμορφωθούν με το χρονοδιάγραμμα αποστολής των στοιχείων και να διαβιβάσουν τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί από τις ταμειακές μηχανές. Οσοι δεν συμμορφωθούν από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ, ενώ σε περίπτωση που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.
ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ.
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έφυγαν από την ΑΑΔΕ χωρίζονται σε δύο ομάδες:
1. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει 84.000 emails που απευθύνονται σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν διαβιβάσει καθόλου στοιχεία για τις αποδείξεις λιανικής που εκδόθηκαν από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ). Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις που έλαβαν το email θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν παλαιά ταμειακή μηχανή την οποία δεν χρησιμοποιούν, είναι δηλαδή παροπλισμένη και δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία.
2.Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει 87.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε επιχειρήσεις οι οποίες ενώ διαβίβαζαν τα δεδομένα των αποδείξεων που έκοβαν από την ταμειακή ξαφνικά σταμάτησαν να στέλνουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τους. Στην κατηγορία αυτή πιθανόν να ανήκουν εποχικές επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-send της ΑΑΔΕ. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές, στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε τρεις ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, που διαθέτουν 13.500 ταμειακές, κάθε μία ώρα, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης.