Μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα, κοινωνικό πρόσημο αλλά και… προεκλογικό χρώμα είχε η χθεσινή συνεδρίαση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς του στο Μαξίμου. Με ανοιχτές τις κάμερες ο Πρωθυπουργός κήρυξε εκ νέου προγραμματικούς ρυθμούς για την κυβερνητική μηχανή στον αγώνα αντοχής, όπως αποδεικνύεται, μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, κάτι που έγινε ακόμα πιο εμφανές μόλις έκλεισαν οι πόρτες.
Και αυτό γιατί η πίεση του Μαξίμου προς τους «γαλάζιους» εστιάζει κυρίως στην εφαρμογή όσων εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ (είτε για το 2022 είτε για το 2023) χωρίς χρονικές παρεκκλίσεις, καθώς και στην επιτάχυνση των ρυθμών σε ό,τι αφορά απορροφήσεις πόρων και ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το «Αντώνης Τρίτσης» για τους δήμους.
«Η έγκαιρη υλοποίηση» είπε ο Μητσοτάκης, ειδικά για τη δέσμη παρεμβάσεων της ΔΕΘ, «είναι κρίσιμη, καθώς όλα είναι μέτρα τα οποία ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας». Εξάλλου ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επανέλαβε τη σταθερή γραμμή της κυβέρνησης να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης χωρίς καταπάτηση των δημοσιονομικών στόχων και για άλλη μία φορά ζήτησε προσοχή στη «δευτερογενή νομοθεσία», κοινώς στην πραγματική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μετά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.
Εν όψει εθνικής κάλπης αλλά και αυτοδιοικητικών εκλογών το Μαξίμου έχει ανάγκη να μιλάει περισσότερο με χειροπιαστό έργο προς τους πολίτες, εξού και ζητάει προσήλωση σε ευρύτερο συντονισμό για προώθηση παρεμβάσεων με αποτύπωμα στον πολίτη.
Στην κατεύθυνση αυτή έδειξαν οι αναλυτικές εισηγήσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης (ορόσημα που επείγουν, αναζήτηση τρόπων γρηγορότερης απορρόφησης κ.λπ.), του Ακη Σκέρτσου για μεταρρυθμίσεις επόμενων μηνών, του Στέλιου Πέτσα για την ενίσχυση δήμων και περιφερειών και για την ωρίμαση έργων από την πλευρά των τοπικών αρχόντων. «Εχουμε τη δυνατότητα και τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης με τρόπο δίκαιο στην κοινωνία, στηρίζοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους» ήταν το on camera μήνυμα του Μητσοτάκη.
Στρατηγική κοινωνικής στέγασης
Στο διαρκές στοίχημα για την προσέγγιση των νέων, οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, η κυβέρνηση δείχνει να επενδύει στη στρατηγική κοινωνικής στέγασης.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο είχε εξαγγείλει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, έφερε στο τραπέζι ο Κωστής Χατζηδάκης με ρυθμίσεις για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, κοινωνική αντιπαροχή, τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» και ειδική μέριμνα για τους πυροπλήκτους της Ανατολικής Αττικής.
Το πρόγραμμα για νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών έχει προϋπολογισμό 1,74 δισ. ευρώ με αφετηρία υλοποίησης των βασικών δράσεων από τον Ιανουάριο του 2023. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να καταγράψει ανταπόκριση αμέσως μετά την ψήφιση στο τέλος του 2022, αφήνοντας από τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του σχεδίου.
Σχέδιο δράσης κατά κακοποίησης ανηλίκων
Στο μεταξύ σε συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη, καλεί ο Μητσοτάκης για το εθνικό σχέδιο δράσης (11 οριζόντιες πολιτικές, 80 επιµέρους δράσεις) κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, το οποίο θα τεθεί σήμερα ή αύριο στη δημόσια διαβούλευση. Στη φρικώδη υπόθεση κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης στον Κολωνό αναφέρθηκε άλλωστε ο Πρωθυπουργός χθες, με αιχμές, εμμέσως, προς τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικοποίηση της υπόθεσης. «Ολοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Και όλο αυτό – θα το πω όπως το αισθάνομαι – σε πείσμα όσων χυδαίων βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι οι «σπείρες της φρίκης» πλέον εξαρθρώνονται. Συζήτηση έγινε και για τις βασικές αρχές της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, του πρότζεκτ «επιτελικό κράτος 2», όπως τις παρουσίασε ο Μάκης Βορίδης. Στόχος το ξεκαθάρισμα χιλιάδων αρμοδιοτήτων που κατανέμονται μεταξύ αποκεντρωμένων διοικήσεων, δήμων και περιφερειών και πρώτο βήμα η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού εξορθολογισμού τους.