Κλίμα ευφορίας επικρατεί στα περίπου 20 στρέμματα που καταλαμβάνει το κτήμα «Μουριές» στη Σκύρο, από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε ότι για 10 χρόνια αναλαμβάνει ιδιώτης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, το κόστος σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των 65 σκυριανών αλόγων του κτήματος.
«Η λαχτάρα του κόσμου να γνωρίσει αυτή την πανάρχαια φυλή μάς οδήγησε πριν από 15 χρόνια να φτιάξουμε το κτήμα. Πλέον μας επισκέπτονται χιλιάδες άτομα, ενώ το 80% όσων έρχονται για διακοπές στη Σκύρο περνά από εδώ για να δει τα αλογάκια από κοντά, να τα ταΐσει, να ενημερωθεί για το έργο της ελεγχόμενης αναπαραγωγής. Τα έξοδά μας όμως είναι τεράστια. Κάθε άλογο χρειάζεται 1.000 ευρώ τον μήνα. Ολα αυτά τα χρόνια τα φέρναμε βόλτα δύσκολα. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια στήριξη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μάς δίνει κουράγιο να προχωρήσουμε συνεχίζοντας και τη διαδικασία αναπαραγωγής», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο 45χρονος ιδιοκτήτης του κτήματος Μανώλης Τραχανάς.
«Ετησίως έχουμε 150 εθελοντές από όλον τον κόσμο οι οποίοι έρχονται εδώ για να βοηθήσουν στη διάσωση του σκυριανού αλόγου. Οι τρεις εθελοντές μας, η Δέσποινα, ο Μπεν και η Ρεμπέκα, που έζησαν τις τελευταίες εβδομάδες τη δυσκολία ανεύρεσης πόρων, μετά την ανακοίνωση της οικονομικής βοήθειας για τη φροντίδα των αλόγων που τόσο αγαπούν είναι πάρα πολύ χαρούμενοι», σημειώνει η υπεύθυνη οργάνωσης του κτήματος Δανάη Χριστοδούλου, υπογραμμίζοντας ότι τα 65 αλογάκια αποτελούν τον μεγαλύτερο συγκεντρωμένο πληθυσμό σκυριανών αλόγων, με τον αριθμό τους παγκοσμίως να υπολογίζεται στα 300-350 άλογα. «Τα σκυριανά άλογα είναι πολύ σημαντικά για την ιστορία της Σκύρου. Η οικονομική βοήθεια θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση αυτής της σπάνιας ράτσας αλόγων», λέει η Δέσποινα, εθελόντρια στις «Μουριές», από τη Ζιμπάμπουε.
«O ελληνικός τουρισμός έχει ως συγκριτικό πλεονέκτημα την αυθεντική εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες. Από την ιστορία και τον πολιτισμό μέχρι τον φυσικό μας πλούτο και τη γαστρονομία. Μέσω αυτών των παρεμβάσεων, φωτίζουμε εναλλακτικούς προορισμούς, προβάλλουμε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Βασίλης Κικίλιας μετά την επίσκεψή του στη Σκύρο για την εκδήλωση που έγινε στο κτήμα με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων του νησιού που αντιλαμβάνονται τη σημασία της επιχείρησης διάσωσης των σκυριανών αλόγων, η οποία, όπως όλα δείχνουν, μόλις άρχισε.
Προσπάθεια για ίδρυμα
Σύμφωνα με τον ίδιο τον ιδιώτη που τη χρηματοδοτεί, τον πρόεδρο της VKC Βασίλη Καρατσώλη, αυτό ήταν το πρώτο βήμα: «Μόλις έμαθα για τις “Μουριές”, ευαισθητοποιήθηκα και θέλησα να αναλάβω τα έξοδα διαβίωσης των αλόγων. Ο δήμαρχος Σκύρου με ενημέρωσε και για άλλη μία φάρμα ανάλογου μεγέθους, οπότε σε δεύτερη φάση θα ηγηθώ της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα προσελκύσει και άλλους επιχειρηματίες ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στη διάσωση των σκυριανών αλόγων που αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
- Οι αστρονόμοι ξύνουν τα κεφάλια τους για εξωπλανήτη που γεννήθηκε πρόωρος
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ – Κριτική στην κυβερνητική πολιτική