Με μια λαμπρή τελετή που έγινε στο Ινστιτούτο της Ειρήνης στην Ουάσιγκτον το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» βράβευσε για 12η συνεχόμενη χρονιά τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας, οι οποίοι δεν διστάζουν να πουν το δικό τους «όχι» απέναντι στις αυταρχικές δυνάμεις που αντιμάχονται την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία.
Στην εφετινή εκδήλωση βραβεύτηκαν με το «Βραβείο Θάρρους ΟΧΙ» ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και η Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, Μασίχ Αλινετζάντ, παρουσία επιφανών στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου της Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος τη διεθνή κοινότητα να μην διστάζει να λέει «όχι» απέναντι στον φασισμό.
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία
Το βραβείο εκ μέρους του κ. Ζελένσκι παρέλαβε η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την ομιλία του, ο κ. Σάλιβαν δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, εξήρε την πρωτοφανή γενναιότητα του ουκρανικού λαού, και έκανε λόγο για έναν αδικαιολόγητο και απρόκλητο πόλεμο από την πλευρά της Ρωσίας. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο γνωστό περιστατικό που έγινε Νησί των Φιδιών, λέγοντας ότι η απάντηση των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό τελεσίγραφο ήταν «δεν θα παραδοθούμε, πηγαίνετε να ‘όχι’».
Παίρνοντας την σκυτάλη, η Ιρανή δημοσιογράφος, Μασίχ Αλινετζάντ, δήλωσε πως αυτό που την φοβίζει περισσότερο είναι ότι όλοι οι δικτάτορες του κόσμου είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά, την ώρα που οι χώρες του ελεύθερου κόσμου εμφανίζονται να είναι περισσότερο διχασμένες από ποτέ. Η Μασίχ Αλινετζάντ ζει εξόριστη στις ΗΠΑ, καθώς διώκεται από την ιρανική κυβέρνηση λόγω της ακτιβιστικής της δράσης. Μάλιστα, αναδείχθηκε πρόσφατα σε ένα πρόσωπο που έδωσε νέα πνοή στις διαδηλώσεις που συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα κατά της υποχρεωτικότητας της μαντίλας.
Επιπλέον, με το «Βραβείο Προσφοράς ΟΧΙ» τιμήθηκε ο Ελληνοαμερικανός βετεράνος, Τζορτζ Πόππας, ο οποίος είχε πολεμήσει στην Εθνική Αντίσταση και στη συνέχεια όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ πολέμησε με τον αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο της Κορέας. Λόγω της προχωρημένης του ηλικίας, το βραβείο παρέλαβε ο γιος του, Άντριου Πόππας, όντας ο ίδιος τετράστερος στρατηγός που έχει υπό την εποπτεία του το μεγαλύτερο Σώμα του αμερικανικού στρατού. Όπως δήλωσε ο κ. Πόππας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο πατέρας μου με έμαθε τι σημαίνει να υπηρετείς, τι σημαίνει να έχεις τιμή και ακεραιότητα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έζησε τη ζωή του και αυτές είναι οι αξίες που μας μετέδωσε. Το να τιμάται για την ημέρα του OXI, που αντανακλά το θάρρος όλων των Ελλήνων και ενέπνευσε τον κόσμο, είναι κάτι για το οποίο σας ευχαριστώ».
President @ZelenskyyUa accepts the Oxi Courage award for his courageous leadership defending Ukraine… and for saying NO (Oxi) to terrorism and hate. #oxicourage pic.twitter.com/fINLchtzmj
— Oxi Day Foundation (@oxidayfndation) October 28, 2022
Το Ίδρυμα για την «Ημέρα του ΟΧΙ» στην Ουάσιγκτον
Η ιδέα για την ίδρυση ενός ιδρύματος για την «Ημέρα του ΟΧΙ» που θα βραβεύει τους σύγχρονους αγωνιστές της δημοκρατίας ανήκει στους γνωστούς ελληνοαμερικανούς λομπίστες Άντι και Μάικ Μάνατο. Βασισμένο στο αφηγηματικό αρχέτυπο της πάλης του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, το ίδρυμα χρησιμοποιεί το ηρωικό «ΌΧΙ» της Ελλάδας για να βραβεύσει τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας που τόλμησαν να πουν το δικό τους «ΟΧΙ» απέναντι στις δυνάμεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και την ελευθερία στον σύγχρονο κόσμο.
«Ο ελληνικός λαός έδειξε εξαιρετικό θάρρος εναντίον ανυπέρβλητων εμποδίων, αγωνιζόμενος για να διατηρήσει την ελευθερία του. Το ‘Βραβείο Ημέρας του ΟΧΙ’ δημιουργήθηκε για να αναγνωρίσει τους λαμπαδηφόρους του σήμερα που διατηρούν το πνεύμα της επετείου του ‘ΟΧΙ’ – τους σημερινούς Δαυίδ που αγωνίζονται ανάμεσα μας για την δημοκρατία και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει η ιστοσελίδα του ιδρύματος.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να αναδείξει την οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού, μετατρέποντας την 28η Οκτωβρίου από μια εθνική εορτή σε ένα γεγονός παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι ο αγώνας των Ελλήνων στο Έπος του 1940 θα εξασφαλίσει στην ιστορική μνήμη των ΗΠΑ την θέση που του αξίζει. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάικ Μάνατος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες ανάπτυξης της λεγόμενης ήπιας ισχύος μέσω της πολιτισμικής διπλωματίας και εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές σε αυτόν τον τομέα.
«(Η Ελλάδα) έχει ξεκινήσει και κάνει καλή δουλεία στη χρήση της λεγόμενης ‘ήπιας ισχύος’. Βοηθά δηλαδή τους ανθρώπους να καταλάβουν πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα που ναι μεν δεν μπορεί να προσφέρει στις ΗΠΑ ότι μπορούν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά έχει να δώσει ορισμένα πλεονεκτήματα ‘ήπιας ισχύος’, τα οποία αποτελούν και το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα», ανέφερε ο κ. Μάνατος.
Πηγή: ΑΠΕ