Η επιτάχυνση της μετάβασης της ναυτιλίας σε περιβάλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα περνά μέσα από τη χρηματοδότηση καινοτομιών για την ανάπτυξη καυσίμων χαμηλών ή ολοκληρωτικά μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (International Chamber of Shipping-ICS). Και στο πλαίσιο αυτό ο φορέας που εκπροσωπεί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου προτείνει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου με στόχο τη μείωση του CO2 που θα επιβραβεύει τους «πρώτους» που χρησιμοποιούν καύσιμα χαμηλών εκπομπών. Τα πλοία που θα χρησιμοποιούν καύσιμα χαμηλών/καθαρών μηδενικών εκπομπών θα ανταμείβονται οικονομικά για τις εκπομπές που αποτρέπουν. Το μέτρο στοχεύει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 5% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τη ναυτιλία παγκοσμίως παράγεται από εναλλακτικά καύσιμα έως το 2030, επισημαίνει το ICS.
Τα έσοδα του Ταμείου αυτά, σύμφωνα με το ICS, θα προέρχονται από την υποχρεωτική συνεισφορά των πλοίων άνω των 5.000 gt ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν. Σε έγγραφο προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) εν όψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, το ICS προτείνει ένα σύστημα «χρηματοδότησης και ανταμοιβής» (Fund & Reward) για να προωθήσει την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία σήμερα κοστίζουν τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές περισσότερο από τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα.
ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ.
Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) με ανάρτησή της στο Διαδίκτυο χαιρέτισε τη νέα πρόταση του διεθνούς εφοπλισμού για την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα. Η ΕΕΕ χαιρετίζει τη νέα πρόταση του διεθνούς εφοπλισμού για την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, αναφέρει στην ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσθέτει: Το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS) με πρότασή του στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) ζητά τη δημιουργία ενός παγκόσμιου Ταμείου που θα συμβάλει στην απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα. Η δημιουργία ενός συστήματος «Fund & Reward» μέσω του Ταμείου που θα παρέχει χρηματική επιβράβευση στα πλοία που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα επιζητεί να διασφαλίσει έως το 2030 ότι τουλάχιστον το 5% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στα πλοία θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ενώνει τη φωνή της με το ICS, καλώντας τα κράτη που συμμετέχουν στον ΙΜΟ να υιοθετήσουν αυτή την πρόταση που ευελπιστεί να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ΚΥΠΡΟΣ.
Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησε και το Κυπριακό Ναυτικό Επιμελητήριο. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πλήρως την πρόταση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (International Chamber of Shipping – ICS) για εισαγωγή παγκόσμιου ταμείου μείωσης των εκπομπών CO2 στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organisation – IMO). Το Επιμελητήριο πιστεύει ότι η άμεση εφαρμογή ενός παγκόσμιου ταμείου θα βοηθήσει τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία να επιτύχει πιο γρήγορα τους στόχους απανθρακοποίησης που έχουν τεθεί από τον ΙΜΟ και θα διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού ανά το παγκόσμιο για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία.
Το Επιμελητήριο πιστεύει ότι η πρόταση του ICS αντισταθμίζει όλες τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ και μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό πλαίσιο για περαιτέρω ανάπτυξη και οριστικοποίηση από τον ΙΜΟ, ενός Μηχανισμού Βασισμένου στην Αγορά για τη Ναυτιλία από τις αρχές του 2025.
ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ICS κ. Emanule Grimaldi τόνισε μεταξύ άλλων ότι «με την πρόταση του ICS για χρηματοδότηση και ανταμοιβή, τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ έχουν μια νέα ευκαιρία να θέσουν σε εφαρμογή ένα παγκόσμιο οικονομικό μέτρο που μπορεί να δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη και την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων για τη ναυτιλία. Για να επιτευχθεί το “καθαρό μηδέν” στα μέσα του αιώνα, αυτά τα νέα καύσιμα πρέπει να αρχίσουν να διατίθενται σε σημαντικές ποσότητες σε εμπορική βάση το αργότερο μέχρι το 2030 περίπου».