Το… «plan c» ανασύρει από το συρτάρι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του δικτύου των προσωπικών γιατρών, ανοίγοντας ένα παράλληλο κανάλι κάλυψης των πολιτών και ιδιωτικά. Το υβριδικό αυτό σύστημα εξετάζεται μετά τη διαπίστωση πως το «plan b», που συμπεριέλαβε τους πνευμονολόγους, τους καρδιολόγους και άλλες ειδικότητες αιχμής για τη διαχείριση των χρονίως νοσούντων, δεν κατάφερε να μειώσει τη μαύρη τρύπα στο δίκτυο των προσωπικών γιατρών.
Οπως εντούτοις διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Και προσθέτει με νόημα πως «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση σε προσωπικό ιατρό για όλους τους πολίτες. Μόνον εφόσον συμβεί αυτό, θα μπορούσε να τεθεί η συζήτηση αυτή σε ρεαλιστική βάση, καθώς πρόκειται για απαράβατο κανόνα».
Τι προβλέπει
Ειδικότερα η Αριστοτέλους βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου (Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών), ενώ χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο Μ. Θεμιστοκλέους συναντήθηκαν διαδικτυακά και με τους εκπροσώπους των παθολόγων και των γενικών γιατρών.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται θετικό στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός υβριδικού συστήματος που θα συμπεριλάβει και ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν μια «σφιχτή» συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπό εξέταση μοντέλο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμβληθούν με το κράτος για έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό ασθενών (857 μίνιμουμ) και παράλληλα να έχουν το δικαίωμα να εγγράφουν ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό.
Με τον τρόπο αυτό, θα απασχολούνται, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει το κρατικό συμβόλαιο, μόλις 15 ώρες την εβδομάδα. Συνεπώς, τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας του ιατρείου τους θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τα υπόλοιπα ραντεβού τους (είτε στο πλαίσιο του «ιδιωτικού» προσωπικού γιατρού είτε όχι), καθορίζοντας οι ίδιο την αμοιβή τους.
Χωρίς ποινές
Σε ό,τι δε αφορά τον πολίτη, εάν ακολουθήσει το… ιδιωτικό μονοπάτι θα είναι επίσης πλήρως απαλλαγμένος από τις ποινές που προβλέπει ο νομοθέτης (π.χ. αύξηση στη συμμετοχή των φαρμάκων) καθώς θα έχει συνδεθεί με τον προσωπικό του ιατρό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο νέος κύκλος συνομιλιών ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους εκπρόσωπους του ιατρικού κλάδου, «μαρτυρά» πως αμφότεροι συμφωνούν πως χρειάζονται συμπληρωματικές κινήσεις για να ανέβει η στάθμη στη δεξαμενή των προσωπικών γιατρών.
Είναι ενδεικτικό πως παρότι από τα μέσα Οκτωβρίου διευρύνθηκε το κάλεσμα σε δέκα επιπλέον ειδικότητες (καρδιολόγους, διαβητολόγους, πνευμονολόγους κ.ο.κ.), οι ενδιαφερόμενοι δεν ξεπέρασαν τους 100. Συνεπώς παραμένουν τα προβλήματα στην πρόσβαση των πολιτών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, με τα μεγαλύτερα κενά να διαπιστώνονται στην Αττική. Συγκεκριμένα έως και σήμερα υπάρχουν διαθέσιμοι περί τους 3.500 γιατροί, εκ των οποίων στην πλειονότητά τους υπηρετούν στο Δημόσιο και συνεπακόλουθα εντάχθηκαν αυτόματα στο σύστημα. Επίσης έχουν εγγραφεί 4,6 εκατομμύρια πολίτες, με τους περίπου μισούς κατοίκους της Αττικής όμως να είναι αποκλεισμένοι από τον θεσμό του προσωπικού γιατρού.
Αντιδράσεις
Είναι σημαντικό πάντως να υπογραμμιστεί πως από τον νέο κύκλο συνομιλιών δεν λείπουν και οι συγκρούσεις. Είναι ενδεικτικό πως παρότι ο Θ. Πλεύρης διευκρινίζει σε κάθε ευκαιρία πως δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής επιστροφής (clawback) και έκπτωσης (rebate) στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών και πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση, οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητάνε να γίνει ακόμη πιο ευέλικτο το σύστημα. Δηλαδή, ο ασθενής να είναι ελεύθερος να επιλέξει ανάμεσα σε συμβεβλημένο ή μη γιατρό, αίτημα που εντούτοις απορρίπτει η Αριστοτέλους.