H στάθμη της θάλασσας που την περιτριγυρίζει κοντεύει να την «καταπιεί». Η Αλεξάνδρεια, η πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Δέλτα του Νείλου, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ακόμη και με το καλύτερο δυνατό σενάριο των Ηνωμένων Εθνών, το ένα τρίτο της πόλης θα είναι μη κατοικήσιμο μέχρι το 2050, με 1,5 εκατομμύριο από τα έξι εκατομμύρια κατοίκους της να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι ιστορικοί θησαυροί της πόλης κινδυνεύουν να χαθούν διά παντός.
Ήδη εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες του 2015 και του 2020.
Η Αλεξάνδρεια καταβυθίζεται κάθε χρόνο κατά περίπου τρία χιλιοστόμετρα, κάτι που οφείλεται στις γεωτρήσεις ανοικτά των ακτών της, αλλά και στα φράγματα του ποταμού Νείλου, που παρεμποδίζουν τη μεταφορά λάσπης που ήταν το συνδετικό στοιχείο του υπεδάφους της πόλης.
Ανησυχητικές εκτιμήσεις
Παράλληλα, η στάθμη της θάλασσας όλο και ανεβαίνει.
Η στάθμη των υδάτων στη Μεσόγειο παρουσιάζει αύξηση, η οποία τις επόμενες τρεις δεκαετίες μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημών της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, που σημειώνουν ότι στη Μεσόγειο η αύξηση του επιπέδου των υδάτων είναι ταχύτερη από οπουδήποτε αλλού.
«Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και μια μεγάλη απειλή», επισημαίνει ο Αχμέντ Αμπντέλ Καντέρ, επικεφαλής της Αρχής που επιβλέπει την προστασία της ακτογραμμής της Αιγύπτου.
Τα «αισιόδοξα» σενάρια
Ακόμη και σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο που περιγράφεται σε άλλες αιγυπτιακές μελέτες και μελέτες του ΟΗΕ, η Μεσόγειος θα ανυψωθεί κατά 50 εκατοστά μέχρι το 2050.
Αυτό θα αφήσει το 30% της Αλεξάνδρειας πλημμυρισμένο, το ένα τέταρτο του πληθυσμού θα πρέπει να στεγαστεί εκ νέου και 195.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν.
Μια τέτοια καταστροφή θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τους 104 εκατομμύρια κατοίκους της Αιγύπτου, επειδή «η Αλεξάνδρεια φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας» και είναι ένας από τους κύριους κόμβους της οικονομίας, δήλωσε ο Αμπντέλ Καντέρ.
Στην άλλη πλευρά του Δέλτα, η θάλασσα έχει ήδη προχωρήσει στην ενδοχώρα περισσότερο από τρία χιλιόμετρα από τη δεκαετία του 1960, καταπίνοντας τον εμβληματικό φάρο της Ροζέτας του 19ου αιώνα τη δεκαετία του 1980.
Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ο πληθυσμός της Αλεξάνδρειας αυξάνεται εκρηκτικά, με σχεδόν δύο εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να έχουν φτάσει την τελευταία δεκαετία, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές, όπως και αλλού στην Αίγυπτο, έχουν καθυστερήσει.
Ο κυβερνήτης της πόλης, Mohamed al-Sharif, δήλωσε ότι το σύστημα αποχέτευσης των δρόμων της κατασκευάστηκε για να απορροφήσει ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα (35 εκατομμύρια κυβικά πόδια) βροχής. Αλλά με τις πιο βίαιες καταιγίδες που έχουν έρθει με την κλιματική αλλαγή, «σήμερα μπορεί να πέσουν 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε μία μόνο ημέρα».
Η αλλαγή του κλίματος προκαλεί επίσης χάος στον καιρό της Αλεξάνδρειας, ο οποίος μπορεί να μεταβληθεί από την ασυνήθιστη ζέστη σε χιόνι.
«Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια ζέστη στα τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε στο AFP ο κάτοικος Μοχάμεντ Ομάρ, 36 ετών, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 26 βαθμούς Κελσίου, πέντε βαθμούς πάνω από το κανονικό.