Με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε σήμερα η επίσημη εκδήλωση υποδοχής των εκπροσώπων 30 αμερικανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι στην διάρκεια της ημέρας θα συναντηθούν με τα ελληνικά πανεπιστήμια της πρωτεύουσας. Από αύριο αρχίζουν οι επισκέψεις τους σε άλλα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, σε ώρες ωστόσο που δε ανακοινώνονται επίσημα από τον φόβο για επεισόδια και έκτροπα. Κεντρικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής είναι να γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια πιο ανοιχτά στον κόσμο και να ενισχυθούν οι διεθνείς συνεργασίες τους, είπε σήμερα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα για αμερικανικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015. «Η χώρα μας είναι ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα μέρος για να έρθετε και να μελετήσετε αρχαιολογία, κλασικές σπουδές, ιστορία. Είναι επίσης ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής. Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση, μια χώρα όπου, εκτός από κλασικές σπουδές, μπορείς να εστιάσεις την έρευνά σου σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα ασφαλείας, το κλίμα» ανέφερε ακόμη στην ομιλία του.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα με τα χρήματα των φορολογούμενων και ότι «έχουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε στους φοιτητές μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Και για να είμαστε σε θέση να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους».
Υποδοχή
Η υποδοχή των πανεπιστημίων των ΗΠΑ, έγινε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο, με την συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργου Τσούνη, της βοηθού του υπουργού Εξωτερικών στο Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) των ΗΠΑ Lee Sutterfield και του Allan E. Goodman, επικεφαλή του ΙΙΕ.
Χθες, όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia, Lee Bollinger ανακοίνωσε την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του φημισμένου πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην Αθήνα, για τις λεπτομέρειες του οποίου βέβαια δεν έγιναν ακόμη γνωστές λεπτομέρειες. Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο που εξελίσσεται στη χώρα μας, σε ώσμωση με τα ελληνικά ΑΕΙ και την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. «Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πολλές συνεργασίες έχουν ήδη ανακοινωθεί» είπε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης. «Με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα χθες πως το Columbia ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που θα εστιάζει σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα πολύ συζήτηση έγινε σήμερα για την συνεργασία του πανεπιστημίου Αθηνών με το Yale, που επίσης έχει ξεκινήσει ένα ερευνητικό κέντρο με το αμερικανικό πανεπιστήμιο στον τομέα των περιβαλλοντικών σπουδών και της δημόσιας υγείας. Ωστόσο η συνεργασία αυτή δεν οδηγεί στην λήψη κάποιου κοινού τίτλου σπουδών ή πτυχίου αμερικανικού ΑΕΙ, αλλά μόνο πιστοποιητικών παρακολούθησης ή των αντίστοιχων πιστωτικών μονάδων σε όσους φοιτητές ή φοιτήτριες ελληνικού ανώτατου Ιδρύματος παρακολουθήσουν μαθήματα επί εδάφους αμερικανικού πανεπιστημίου.
Τα δυο Ιδρύματα έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, ενώ θα ανεγερθεί και κτήριο για να στεγάσει το ερευνητικό τους κέντρο. Παράλληλα έχει σχεδιαστεί και ένα ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις περιβαλλοντικές επιστήμες και την δημόσια υγεία για το οποία θα γίνει ανταλλαγή καθηγητών μεταξύ των δυο Ιδρυμάτων, αλλά το πτυχίο του θα δίνεται αποκλειστικά από το πανεπιστήμιο Αθηνών (χωρίς το brand του Yale). To πρόγραμμα θα συνεχιστεί και με την ανταλλαγή φοιτητών και φοιτητριών για μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ όσοι πάνε για ένα εξάμηνο στις ΗΠΑ δεν θα πληρώσουν γι αυτό δίδακτρα (αλλά φυσικά δεν θα πάρουν και πτυχίο που να αναφέρει το όνομα του Yale αλλά μόνο τις αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες φοίτησης).
Σήμερα και στην διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, οι 70 εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων της Αμερικής θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες και θα επισκεφθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο, τα πανεπιστήμια Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Γεωπονικό, το Πάντειο πανεπιστήμιο και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Η αντιπροσωπεία των αμερικανικών πανεπιστημίων επρόκειτο να έρθει στη χώρα μας προ τριετίας, αλλά οι συναντήσεις τότε είχαν αναβληθεί λόγω της της πανδημίας του Covid 19. Ανάμεσα σ αυτά, βρίσονται οποία κορυφαία πανεπιστήμια όπως τα Harvard, Yale, Princeton, Pennsylvania, Cornell κ.ά.