Οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο ήταν ιδιαιτέρως «πυκνές» τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτό το φόντο, οι περισσότεροι αναλυτές, όπως και οι διπλωματικές και μυστικές υπηρεσίες των εμπλεκόμενων χωρών, συμφωνούν: η νέα κρίση που έχει ξεκινήσει στην έτσι κι αλλιώς εύφλεκτη αυτή περιοχή δεν έχει κορυφωθεί. Και ταυτόχρονα αναρωτιούνται: Πότε και πώς θα γίνει η αναμενόμενη κορύφωση;
Αρκετοί θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί τη στιγμή που ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα δώσει την εντολή για να πυροδοτηθεί η πυρηνική βόμβα, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά το 2017. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, θα κάνει μια επίδειξη δύναμης απέναντι στη Δύση και τη Σεούλ, υπενθυμίζοντάς τους πόσο μεγάλη «ζημιά» είναι σε θέση να προκαλέσει. Ταυτόχρονα δε, θα ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό του καθεστώτος, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας ισχυρός και αποφασισμένος για όλα ηγέτης.
«Αν και υπάρχουν πολλά που τραβούν την προσοχή του Μπάιντεν αυτή την περίοδο, η Πιονγκγιάνγκ έχει και στο παρελθόν φροντίσει ώστε οι δοκιμές της να γίνονται σε χρονική περίοδο κοντά στις αμερικανικές εκλογές, προφανώς ελπίζοντας ότι θα ανέβει θέσεις στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής του εκάστοτε προέδρου», σημείωνε ανάλυση του πρακτορείου Associated Press, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να γίνει η (αναμενόμενη από καιρό) πυρηνική δοκιμή.
Πάντως, όπως δήλωσε στο Reuters αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Κίνα και η Ρωσία μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους για να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να μη συνεχίσει τις δοκιμές για την παραγωγή μιας πυρηνικής βόμβας. «Πιστεύουμε σε μεγάλο βαθμό ότι έχουν κάνει προετοιμασίες. Πιστεύουμε ότι μπορούν να το κάνουν αυτό… Δεν μπορώ να σας πω ότι θα γίνει μία συγκεκριμένη ημέρα για συγκεκριμένους λόγους, επειδή ακριβώς δεν έχουμε αυτόν τον βαθμό της πληροφόρησης», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Στο μεταξύ, το θερμόμετρο στην περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο». Χθες, για του λόγου το αληθές, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι απογείωσε δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη καθώς διαπίστωσε περίπου 180 πτήσεις αντίστοιχων βορειοκορεατικών, επί ένα τετράωρο, βορείως της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, που καθορίστηκε με την εκεχειρία του 1953, και συγκεκριμένα σε απόσταση έως 20 χιλιομέτρων από τη Στρατιωτική Γραμμή Οριοθέτησης (MDL), όπως ανέφεραν σε σχετική δήλωσή τους οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις.
Οπως είναι γνωστό, είχαν προηγηθεί οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δεκάδων πυραύλων – μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς – από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, σε μια χρονιά που ο αριθμός τους έχει ήδη καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή 280 αεροσκαφών κάθε είδους και χιλιάδων στρατιωτικών – τη διάρκεια των οποίων, μάλιστα, αποφάσισαν να παρατείνουν, ως απάντηση στις «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν Ουάσιγκτον και Σεούλ να εξετάζουν σχέδια ανάπτυξης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Νότιας Κορέας, έτσι ώστε να «ακυρωθεί» ντε φάκτο η διαρκής απειλή του Κιμ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι προφανές ότι θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια Κρίση των Πυραύλων στην Κορεατική Χερσόνησο – σε μια στιγμή, μάλιστα, που ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται ολοένα και πιο πιθανό στο μέτωπο της Ουκρανίας, ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ.