Η ημέρα της κρίσης για την προεδρία Μπάιντεν έφτασε καθώς σήμερα οι αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, όπου θα αποφασιστεί ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο των δύο νομοθετικών σωμάτων – Βουλής και Γερουσίας – και το εάν ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορέσει να προωθήσει ή όχι τη νομοθετική του ατζέντα για τα υπόλοιπα δύο χρόνια της θητείας του. Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα δείξει και κάτι άλλο σημαντικό: εάν οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι πάνε καλά, όλα δείχνουν πως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει σύντομα ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Το περίεργο είναι ότι οι δείκτες για την οικονομία φαίνονται θετικοί: τα χρήματα που διαθέτουν τα νοικοκυριά βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και οι καταναλωτές τα χρησιμοποιούν για να γεμίσουν εστιατόρια και αεροπλάνα και να αγοράσουν νέα αυτοκίνητα. Οι θέσεις εργασίας είναι εκεί για να τις επιλέξουν. Η καθαρή περιουσία των πολιτών, κατά μέσο όρο, είναι 30% υψηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία, κυρίως για εκείνους που βρίσκονται στις μη εύπορες τάξεις. Κι όμως, οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες για τις διαθέσεις των πολιτών δείχνουν ότι επικρατεί μια ζοφερή διάθεση γύρω από τα οικονομικά ζητήματα που ωθεί αρκετούς ψηφοφόρους να στραφούν προς Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους.
Χαμηλή δημοτικότητα
Η δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν κινείται μόλις στο 40% – ο υψηλός πληθωρισμός απασχολεί πολλούς, όμως στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή υπάρχει μια από τις ισχυρότερες αγορές εργασίας των τελευταίων δεκαετιών και ένα ποσοστό ανεργίας 3,7%. Ωστόσο, 56% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Morning Consult έδωσαν στην οικονομία κακό βαθμό και δημοσκόπηση του CNN δείχνει ότι μια ισχυρή πλειοψηφία αισθάνεται ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση.
Μέσα σε αυτή την αντιφατική ατμόσφαιρα οι αμερικανοι πολίτες καλούνται να αναδείξουν τους 435 βουλευτές, καθώς και εκείνους που θα καταλάβουν 35 έδρες στη Γερουσία, ενώ θα ψηφίσουν και για 35 θέσεις κυβερνητών Πολιτειών. Οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζεται να κερδίσουν πέντε έδρες για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων – κάτι που φαίνεται ότι θα επιτύχουν άνετα – και μόλις μία για να ελέγξουν τη Γερουσία – εκεί η μάχη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή. Ενα μαζικό κύμα υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να οδηγήσει σε δηλώσεις νίκης λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων. Ομως με δεκάδες εκλογικές μάχες που αναμένεται να δοθούν ψήφο ψήφο και με Πολιτείες-κλειδιά όπως η Πενσιλβάνια, η Νεβάδα και η Τζόρτζια να έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες για να καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Αμερική να πάει για ύπνο σήμερα το βράδυ χωρίς να γνωρίζει ποιος κέρδισε.
Πολλές εμφανίσεις
Κατά τη διάρκεια μιας σειράς συγκεντρώσεων το Σαββατοκύριακο, κορυφαίοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έκαναν εμφανίσεις σε Πολιτείες που ψήφισαν το κόμμα τους στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ένδειξη της πολιτικής τους ευπάθειας. Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε στην Πενσιλβάνια – την Πολιτεία όπου μεγάλωσε – έπειτα από επίσκεψη στο Ιλινόι και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για μια εκδήλωση με την κυβερνήτη Κάθι Χόχουλ, η οποία αντιμετωπίζει μια απροσδόκητα σκληρή πρόκληση από τον Ρεπουμπλικάνο Λι Ζέλντιν.
Το κόμμα που αναλαμβάνει την εξουσία στον Λευκό Οίκο χάνει συνήθως έδρες στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια των πρώτων ενδιάμεσων εκλογών. Επιπλέον, φέτος ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν αρνητικά ποσοστά σε θέματα που κυμαίνονται από τον πληθωρισμό έως την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση. «Αυτές οι εκλογές αφορούν την ατζέντα του Μπάιντεν. Στον κόσμο δεν αρέσει ο υψηλός πληθωρισμός, η υψηλή εγκληματικότητα, τα ανοιχτά σύνορα, γι’ αυτό μιλάμε» δήλωσε στο NBC ο Ρικ Σκοτ, γερουσιαστής της Φλόριντα και πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Γερουσιαστών. Ο Σκοτ έκανε προεκλογική εκστρατεία με τον Τραμπ την Κυριακή για λογαριασμό του γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο.
Αμβλώσεις και καύσιμα
Οι Δημοκρατικοί επικαλέστηκαν τον εξτρεμισμό των Ρεπουμπλικανών που εξακολουθούν να είναι υπόχρεοι στον Τραμπ και την οργή για την απώλεια του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση. Υπερασπίστηκαν το οικονομικό τους ιστορικό, προβάλλοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της εγχώριας μεταποίησης, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του κόστους των φαρμάκων για τους ηλικιωμένους. «Θα υπερασπιστούμε τις κυρίαρχες δημοκρατικές αξίες μας απέναντι στις απειλές για τη δημοκρατία μας» δήλωσε στο NBC ο Σον Πάτρικ Μαλόνι, πρόεδρος της Δημοκρατικής Επιτροπής Εκστρατείας για το Κογκρέσο, ο οποίος δίνει σκληρό αγώνα για να διατηρήσει την έδρα του στην κοιλάδα Χάντσον της Νέας Υόρκης: «Θα προστατεύσουμε την αναπαραγωγική ελευθερία των γυναικών και το δικαίωμα ψήφου. Θα σας δώσουμε φθηνότερες τιμές για τη βενζίνη και τα ψώνια, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση και θα σας δώσουμε ασφαλέστερους δρόμους».
Τελευταίες ελπίδες
Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι μια καθυστερημένη αύξηση της συμμετοχής, ιδίως μεταξύ των νέων ψηφοφόρων σήμερα, θα μπορούσε να τους δώσει μια τελική ώθηση για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους νομοθέτες τους. Μια δημοσκόπηση του NBC News που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε ότι οι Δημοκρατικοί ήταν εξίσου ενθουσιώδεις με τους Ρεπουμπλικανούς για να προσέλθουν στις κάλπες και αυτό αναπτέρωσε κάπως τις ελπίδες των στελεχών του κόμματος.