Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας τρίτης ενεργειακής κρίσης, με εξαιρετικά υψηλές τιμές στην προμήθεια αερίου, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης. Προκειμένου να αναπληρωθούν αυτές οι ποσότητες, η Ευρώπη θα πρέπει να προμηθευτεί σημαντικές ποσότητες, άνευ προηγουμένου, πράγμα που θα επηρεάσει καθοριστικά τις τιμές στην Ευρώπη.
Η πρώτη εναλλακτική της Ρωσίας πηγή προμήθειας αερίου είναι το Αζερμπαϊτζάν. Η κοινοπραξία του αγωγού TAP ανακοίνωσε (Μάρτιος 2022) ότι η αρχική δυναμικότητα των 10 δις κυβικών μέτρων ετησίως έχει επιτευχθεί, ενώ μπορεί να τα διπλασιάσει, επεκτείνοντας σταδιακά έως και τα 20 δις.
Η γεωστρατηγική σημασία του Αζερμπαϊτζάν ως πηγής προμήθειας για την Ευρώπη έχει αυξηθεί, δεδομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία, και η νέα γενιά κοιτασμάτων του θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη 2η φάση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και τους μελλοντικούς διασυνδετηρίους αγωγούς στη ΝΑ Ευρώπη, ήτοι τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), το πρώτο έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου, αλλά και του Κάθετου Διαδρόμου, καθώς προβλέπονται επεκτάσεις σε Ρουμανία, Σερβία και Ουγγαρία, με την Ελλάδα να αποτελεί κόμβο διαμετακόμισης αζερικού φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης, προωθείται και έτερος διασυνδετήριος με τη Β. Μακεδονία.
Συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα αποτελεί το LNG, προερχόμενο από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ μέσω Αιγύπτου, με πρώτο σημείο εισόδου τη χώρα μας και τα- μελλοντικά- 3 τερματικά. Η Αλγερία, επίσης, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας και της Νότιας Ευρώπης εν γένει, τα τελευταία 20 χρόνια. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα εμφανίζεται αρκούντως έτοιμη για το χειμώνα, σε αντίθεση με τη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία.