Πιέσεις προκειμένου να απαλειφθούν οι αναφορές στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού ασκούνται από ορισμένες χώρες στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στην Αίγυπτο χωρίς να έχει επιλυθεί κανένα μείζον ζήτημα.
Ορισμένες αντιπροσωπείες ζητούν να μην υπάρχει αναφορά στον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου στην τελική ανακοίνωση της COP27, επιβεβαίωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι.
«Έχετε απόλυτο δίκιο. Υπάρχουν κάποιες λίγες χώρες που έχουν εγείρει το ζήτημα της μη αναφοράς αυτής ή εκείνης της λέξης» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Γνωρίζω όμως ότι η Αίγυπτος δεν σκοπεύει να γίνει η χώρα που φιλοξενεί την αποχώρηση από τα κεκτημένα» των προηγούμενων συνόδων, είπε.
Στη Σύνοδο του Παρισιού το 2015, η διεθνής κοινότητα συμφώνησε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Έκτοτε όμως οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται αντί να μειώνονται και, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο πλανήτης οδεύει προς αύξηση άνω των 2,7 βαθμών.
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου και οι επιπτώσεις είναι ορατές στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι φετινές πλημμύρες στο Πακιστάν που συνδέθηκαν από τον ΟΗΕ με την κλιματική αλλαγή.
Τις δηλώσεις του Κέρι επιβεβαίωσε η Μέρι Ρόμπιστον, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, η οποία δήλωσε στους Irish Times πως «φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους προσπάθειας να πούμε πως ίσως ο στόχος των 1,5 βαθμών δεν είναι πια εφικτός».
Σύμφωνα με το BBC, η Κίνα και η Ινδία είχαν αμφισβητήσει στη σύνοδο της G20 τον Αύγουστο το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος.
Στις προσπάθειες αυτές αντιδρά πάντως σθεναρά η ομάδα LDC που εκπροσωπεί 44 Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες. «Στην COP27, ο στόχος των 1,5 βαθμών πρέπει να παραμείνει εφικτός μέσω της ισχυρής δέσμευσης για μείωση των εκπομπών στο μισό έως το 2030» δήλωσε η Μαντλέιν Ντιούφ Σαρ από τη Σενεγάλη, πρόεδρος της LDC.
Αποζημιώσεις
Τις προηγούμενες ημέρες, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ επανέλαβαν την άρνησή τους στη δημιουργία ταμείου που θα αποζημιώνει τις φτωχές και ευάλωτες χώρες για τις κλιματικές καταστροφές που προκαλούν οι εκπομπές των βιομηχανικών χωρών.
Το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις λεγόμενες «ζημιές και απώλειες» τέθηκε για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια, μπήκε όμως για πρώτη φορά στην ατζέντα των συνομιλιών στην COP27.
Αντί να αποδεχθούν το αίτημα για νέο ταμείο, οι χώρες της G7 παρουσίασαν το σχέδιο «Παγκόσμια Ασπίδα» που θα προσφέρει χρηματοδότηση και ασφάλιση για φτωχές χώρες που πλήττονται από πλημμύρες, ξηρασίες ή άλλες καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Σε πρώτη φάση η «Ασπίδα» θα καλύπτει χώρες όπως το Πακιστάν, η Γκάνα, τα Φίτζι και η Σενεγάλη.
Το σχέδιο αυτό είναι πάντως ανεξάρτητο από τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τις ζημιές και απώλειες, διαβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters η γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβέντζα Σούλτσε.
«Δεν πρόκειται για κόλπο τακτικής προκειμένου να αποφύγουμε την επίσημη συζήτηση για τη χρηματοδότηση των ζημιών και απωλειών» είπε.
«Η Παγκόσμια Ασπίδα δεν είναι η μία και μοναδική λύση για τις ζημιές και απώλειες. Σίγουρα όχι. Χρειαζόμαστε μια ευρεία γκάμα λύσεων».