Μια νέα διάσταση στο μέλλον των ναυτικών επαγγελμάτων δίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Αγγελος Παντουβάκης, κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας Πανεπιστημίου Πειραιώς, διευθυντής MSc in Shipping Management και Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών. Σε αντίθεση με ό,τι θεωρείται ως ευρέως διαδεδομένη άποψη, ότι δηλαδή η τεχνολογία θα μειώσει τις θέσεις εργασίας στη ναυτιλία, είτε στο πλοίο είτε στη στεριά, ο Αγγελος Παντουβάκης εμφανίζεται αισιόδοξος και υποστηρίζει ότι τα ναυτιλιακά επαγγέλματα δεν απειλούνται από την τεχνολογική πρόοδο και το μέλλον για όσους και όσες ασχοληθούν με αυτά προβλέπεται λαμπρό.
Δίνοντας αρχικά τον ορισμό του ναυτιλιακού επαγγέλματος, ο Αγγελος Παντουβάκης ορίζει ως ναυτιλιακό επάγγελμα καθένα από τα σχετιζόμενα με κάθε είδους βιώσιμη δραστηριότητα – εμπορική, αθλητική, αναψυχής, υποστηρικτική ή ελεγκτική – όπου και όπως και αν ασκείται – από τη στεριά, τη θάλασσα ή ακόμη και απομακρυσμένα – και αφορούν τη θάλασσα και την παράκτια ζώνη. Ετσι μπορεί ως ασκών το ναυτιλιακό επάγγελμα να θεωρηθεί και ο λιμενεργάτης, οξυγονοκολλητής και χειριστής γερανού έως ο πλοίαρχος και το στέλεχος ναυτιλιακής τράπεζας, αλλά και ο πληροφορικός ή αναλυτής μεγάλων δεδομένων στη ναυτιλία.
Στη συνέχεια επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στη ναυτιλία ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση καθώς ήδη το «έξυπνο πλοίο» (smart ship), αυτό δηλαδή που είναι διαρκώς διασυνδεδεμένο με τη στεριά μέσω ειδικών συσκευών μεταφέροντας κάθε χρήσιμη πληροφορία, είναι γεγονός.
Αμεση συνέπεια τούτου θα είναι, όπως εξηγεί, η «μεταφορά» θαλάσσιου προσωπικού στην ξηρά και η μέσω αυτοματισμών και απομακρυσμένων ελέγχων διαχείριση των πλοίων. Ειδικότητες ή δεξιότητες όπως ηλεκτρονικής τεχνολογίας, αυτοματισμών, τηλεχειρισμού θα απαιτηθούν, ενώ τα επίπεδα ελέγχων θα είναι πολύ πιο αξιόπιστα και τα αποτελέσματά τους πολύ πιο προβλέψιμα. Για παράδειγμα, η θέση του πλοίου, η πορεία του στη θάλασσα ακόμη και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα όρια φορτώσεων ή τα επίπεδα ασφάλειας θα καθορίζονται και θα ελέγχονται απομακρυσμένα και αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων και σε αύξηση της ελκυστικότητας των ναυτιλιακών επαγγελμάτων από τους νέους.
Αρα, τονίζει, τα ναυτιλιακά επαγγέλματα δεν απειλούνται από την τεχνολογική πρόοδο και το μέλλον για όσους και όσες ασχοληθούν με αυτό προβλέπεται λαμπρό.
Ο Αγγελος Παντουβάκης, αφού διαπιστώνει τη διαχρονική αδυναμία πλήρους διασύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες της οικονομίας – και στη ναυτιλία – και υπογραμμίζει την ανάγκη η ελληνική ναυτιλιακή εκπαίδευση να περιλάβει και επαγγέλματα του μέλλοντος όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική, η διαχείριση κινδύνων, η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, η πράσινη και η γαλάζια οικονομία, η πράσινη διαχείριση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού καθώς και καθετί που αφορά τη σύνδεση του εργαζομένου με το κοινωνικό, οικονομικό, διαπολιτισμικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.