Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού από τις 11 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι επτά, ενώ η ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού αποτυπώνεται και στον αριθμό των εφημεριών που υποχρεώνονται να κάνουν οι γιατροί και που ξεπερνούν κατά πολύ το «πλαφόν». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις γιατροί του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος καλούνται να κάνουν ακόμη και 10 εφημερίες τον μήνα, με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του «Αττικόν» απασχολούνται 12 νοσηλεύτριες, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον 30, για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες σε μία 24ωρη εφημερία. «Δανειζόμαστε νοσηλεύτριες από τα χειρουργεία και από άλλες κλινικές, που είναι ήδη υποστελεχωμένες», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων Γιάννης Πλαγιαννάκος και τονίζει ότι στο νοσοκομείο λειτουργούν οι επτά χειρουργικές αίθουσες από τις 14 που υπάρχουν.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το ΕΣΥ είναι – όπως έχουν κατ’ επανάληψη γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» – η έλλειψη των αναισθησιολόγων.
Πρόκειται για μια ειδικότητα που από τη φύση της δεν είναι θελκτική για τους νέους γιατρούς και γι’ αυτό παρατηρούνται ελλείψεις, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναζητά κίνητρα ικανά να αντιστρέψουν την κατάσταση. Ως τη λύση του… γόρδιου δεσμού, πάντως, πολλές ιατρικές πράξεις μένουν πίσω, καθώς η εν λόγω ειδικότητα είναι απαραίτητη για την περάτωσή τους και τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν από συναδέλφους.
«Οι αναισθησιολόγοι είναι περιζήτητοι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και παρά τα όποια επιδόματα λαμβάνουν κατά καιρούς έχουν πάντοτε τη δυνατότητα να βρουν μια πιο ελκυστική εργασία από αυτή που τους προσφέρει το ΕΣΥ. Αν δεν υπάρχουν οι αναισθησιολόγοι, μία σειρά από άλλες ειδικότητες δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά», εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η προβληματική λειτουργία και των τακτικών χειρουργείων. Αν, μάλιστα, στην εξίσωση προστεθεί και το «πάγωμά» τους στη διάρκεια της πανδημίας, το αποτέλεσμα είναι οι λίστες αναμονής να είναι ατελείωτες, με χιλιάδες πολίτες να περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να κάνουν μία επέμβαση.
Ενδεικτικά, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας είναι εγγεγραμμένοι σε λίστες αναμονής 2.000 ασθενείς (μόνο στις δύο Γενικές Χειρουργικές και στην Οφθαλμολογική) στον «Ευαγγελισμό» 2.500, ενώ στο Παίδων «Αγία Σοφία» περισσότερα από 2.000 παιδιά βρίσκονται επίσης στο «περίμενε». Την ίδια στιγμή, στο «Αττικόν» υπάρχουν ασθενείς με ορθοπεδικά περιστατικά που περιμένουν τέσσερα και πέντε χρόνια για να χειρουργηθούν. «Οσοι έρχονται στην εφημερία με κατάγματα αντί να κάνουν την επέμβαση την ίδια μέρα ή την επόμενη χειρουργούνται μετά από τρεις εβδομάδες. Παραμένουν στα κρεβάτια των κλινικών με ανοιχτά τραύματα», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.