Οι ηγέτες στην σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους την Τετάρτη δηλώνοντας ότι οι περισσότερες από αυτές καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση εντείνει τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.
Η τελική δήλωση της συνόδου ήταν αξιοσημείωτη για την ανάδειξη του πολέμου, δεδομένων των διχασμών μεταξύ της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την ίδια τη Ρωσία αλλά και χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που έχουν σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα και δεν ασκούν αυστηρή κριτική για τον πόλεμο.
Ωστόσο, αναγνωρίστηκε ότι «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις» και τονίστηκε ότι η G20 «δεν είναι το φόρουμ για την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας». Παρ όλα αυτά, απαιτήθηκε από τους ηγέτες η “άνευ όρων απόσυρση” των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.
Οι επιθέσεις στην Ουκρανία στη διάρκεια της διάσκεψης της G20 στην Ινδονησία αυτή την εβδομάδα δείχνουν την περιφρόνηση που επιδεικνύει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τους διεθνείς κανόνες, δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο ίδιος επέρριψε όλη την ευθύνη στη Ρωσία για τις κρίσεις στις αγορές των τροφίμων και της ενέργειας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ομάδας των μεγάλων οικονομιών G20.
Παράλληλα, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να περιοριστεί παγκοσμίως η αύξηση των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την σταδιακή κατάργηση της αμείωτης χρήσης άνθρακα.
“Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου“, αναφέρεται σε δήλωση των ηγετών που εκδόθηκε στο πέρας της συνόδου. “Αυτό θα απαιτήσει ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες“, προστίθεται.
Στη δήλωσή τους, η οποία εκδόθηκε μετά την σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, οι ηγέτες καλούν τους μετέχοντες στη συνεχιζόμενη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 που διεξάγεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου να “κλιμακώσουν επειγόντως” τις προσπάθειες στη σύνοδό τους κορυφής για το θέμα του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Οι ηγέτες των χωρών μελών της G20 αναφέρονται επίσης στην δήλωσή τους στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι “προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, συνάδοντας με τις εθνικές συνθήκες και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη προς δίκαιες μεταβάσεις“.