Δεν προβλέπεται αναδρομική ισχύ στις νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν σε όσες περιοχές της χώρας αποδειχθεί ότι οι τιμές ζώνης που ισχύουν σήμερα είναι υπερβολικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, όποιες αλλαγές προκύψουν θα έρθουν ύστερα από επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και μετά την υποβολή γνώμης από τους δήμους.
Αυτό σημαίνει ότι όποιο «κούρεμα» γίνει στις αντικειμενικές αξίες δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2022 που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ούτε τους φόρους που έχουν επιβληθεί σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Οι αλλαγές στους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα θα έρθουν μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες.
Με το παράθυρο που άνοιξε για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών δίνει δεύτερη ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν την προβλεπόμενη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους, καθώς, όπως λένε αρμόδιες πηγές, το 2021 κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή σε όλους τους δήμους για διατύπωση γνώμης, αλλά μόλις 1 στους 10 απάντησε. Τώρα, οι υπόλοιποι 9 στους 10 δήμους έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, από την 1η έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, «ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα».
Οι προτάσεις των δήμων για τις μειώσεις των τιμών των αντικειμενικών τιμών θα πρέπει να συνοδεύονται και με αποδεικτικά στοιχεία, που θα υποστηρίζουν την αναγκαιότητα μείωσης των τιμών ζώνης. Στη συνέχεια οι προτάσεις θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Αφού μελετήσει τις προτάσεις η Επιτροπή, θα υποβάλει τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και θα λάβει την οριστική απόφαση.
Από τους πρώτους δήμους που αναμένεται να υποβάλουν γνώμη για τις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι της Αστυπάλαιας, όπου οι τιμές ζώνης έκαναν άλμα έως 230%, της Λήμνου, περιοχών της Εύβοιας, ενώ είναι πιθανό να ζητηθούν διορθώσεις και από δήμους της Αττικής στους οποίους καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, όπως για παράδειγμα η Δάφνη, το Καματερό, το Μοσχάτο, η Νέα Πέραμος.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Ενόψει των διορθώσεων στις αντικειμενικές αξίες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και ζητεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών που αδικούνται.
Οπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «από τη στιγμή που μόνο το 10% των δήμων υπέβαλε γνώμη για τις αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών σε μεγάλο αριθμό ζωνών, ιδιαίτερα στην Αττική και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, καθόρισε σημαντικά αυξημένες τιμές ζώνης, που δεν δικαιολογούνταν από την ύπαρξη ελαχίστων δικαιοπραξιών με υψηλά τιμήματα. Συγκεκριμένα στις 140 ζώνες του Δήμου Αθηναίων, η μέση αύξηση των τιμών τους ήταν 45%, σε 30 δε περίπου ζώνες αυξήθηκαν πάνω από 45%, και έως και 94,74 %. Αρκεί οι Δημοτικές Αρχές να μην αδιαφορήσουν, αλλά να πράξουν το καθήκον τους προς τους δημότες τους που αδικήθηκαν από υπερβολικές αυξήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε παράλογη αύξηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων».