Σοκάρουν οι καταγγελίες που αφορούν στην Κιβωτό του Κόσμου, αφού όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη από όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα, όχι μόνο για μια, αλλά για δύο καταγγελίες παιδιών, για ασελγείς πράξεις εις βάρος τους. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για τυχόν αντίστοιχες υποθέσεις.
Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Συνήγορος του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των νέων κανόνων που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών, ξεκίνησε διοικητικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι θεσπιζόμενοι κανόνες.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ κάποιων παιδιών στις συγκεκριμένες δομές επικρατεί «νοσηρό κλίμα» και φόβος… Ως εκ τούτου, οι έρευνες εντατικοποιήθηκαν.
Έπειτα από την αρχική καταγγελία, ένας νεαρός που είναι σήμερα 19 ετών κατέθεσε στον εισαγγελέα τη μαρτυρία του για συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν σε ασελγείς πράξεις κατά των παιδιών.
Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και πλέον επεκτείνεται σε όλο το εύρος της λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλαίσιο αυτής της έρευνα που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, θα ελεγχθεί και η καταγγελία του Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της Κιβωτού στον Βόλο, τον Αύγουστο του τρέχοντος χρόνου και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό ανηλίκων.
Η ανακοίνωση για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της ‘κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση’ και της ‘σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση’, που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ‘Κιβωτός του Κόσμου’, με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας, ύστερα άπο έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».
Το Υπουργείο Εργασίας αποσύρει διάταξη για παραχώρηση κτιρίου στην Κιβωτό
Την απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», μετά την προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Όπως αναφέρεται σχετικά: «Ανακοινώνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι αποσύρεται η διάταξη, που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας, για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.
»Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.
»Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».
«Να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση»
Για το θέμα, μίλησε στην εκπομπή «Live News» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Είναι κάτι που μας σοκάρει και εμάς και για αυτό ακριβώς επιμένουμε στη σημασία των κανόνων που για πρώτη φορά βάλαμε σε όλες τις δομές. Είμαστε σε επικοινωνία και με τη Δικαιοσύνη και με την Αστυνομία, για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά.
«Τολμώ να πω ότι από την πολιτική ηγεσία είμαι η πρώτη που έβαλε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Πρώτη φορά από το 1666 που υπάρχουν ορφανοτροφεία στην Ελλάδα, έκλεισε δομή τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ελλάδα» πρόσθεσε.
Επιπλέον, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «Υπάρχει πλέον ειδικός παιδικής προστασίας σε κάθε τέτοια δομή, πρέπει να υπάρχει κοινωνική λειτουργός. Να υπάρχει χώρος ιδιωτικότητας για τα παιδιά. Υπάρχουν πλέον κανόνες και πρέπει να τηρούνται. Συνεχίζουμε να είμαστε πάνω από τις δομές, για να τηρούνται όλοι οι κανόνες που για πρώτη φορά μπήκαν στις δομές».