Μπορεί η πίτσα να βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη; Μπορεί η καρμπονάρα να συμβάλει στη βιωσιμότητα; Και είναι δυνατόν η ευζωϊα και η καινοτομία να συνδεθούν ένα γευστικό τιραμισού;
Οι απαντήσεις είναι θετικές και δόθηκαν στη δεύτερη έκδοση της εκδήλωσης «Gusto italiano», που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα μαζί με το αρμόδιο Γραφείο του Ινστιτούτου Εξωτερικού Εμπορίου ICE, για να γιορτάσουν και στην Ελλάδα την έβδομη έκδοση της «εβδομάδας της Ιταλικής Κουζίνας στον κόσμο».
Το θέμα της φετινής γιορτής είναι «Ευζωία, βιωσιμότητα και καινοτομία: τα συστατικά της ιταλικής κουζίνας για την υγεία των ανθρώπων και την προστασία του πλανήτη»: ένα θέμα που επιθυμεί να αποδώσει τη φιλοδοξία του “Sistema Italia” να στοχεύσει στην ιδέα μιας κουζίνας ικανής να συνεισφέρει στην προστασία του πλανήτη μέσω μιας βιώσιμης προσέγγισης της γεωργίας, των γαστρονομικών παραδόσεων και της βιομηχανίας, θέτοντας ταυτόχρονα την υγεία των καταναλωτών στο επίκεντρο, μέσα από την συνεχή προσήλωση στις διατροφικές αρχές που βρίσκονται στην βάση της Μεσογειακής Διατροφής, που η Ιταλία και η Ελλάδα μοιράζονται και που αποτελεί ένα πρότυπο υγιεινής και βιώσιμης διατροφής και τρόπου ζωής.
«Pinsa», λοιπόν, -μια χαρακτηριστική πίτσα της Ρώμης- και γνήσια καρμπονάρα, παρμεζάνα και προσούτο, νιόκι και αραντσίνι, αλλά και φρέσκα ζυμαρικά που φτιάχνονταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των καλεσμένων της Ιταλικής Πρεσβείας με την υπογραφή του σεφ Μάρκο Σέρα ήταν μερικές μόνο από τις γεύσεις που προσφέρθηκαν στα εντυπωσιακά σαλόνια του μεγάρου που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ.
Η υψηλού γαστρονομικού επιπέδου βραδιά, οικοδέσποινα της οποίας ήταν η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Πατρίτσια Φαλτσινέλι, αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας και ολόκληρου του ιταλικού διπλωματικού και προξενικού δικτύου που αποσκοπεί στην προώθηση της ιταλικής αλυσίδας παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων και της οινογαστρονομικής παράδοσης της Ιταλίας στο εξωτερικό. Συνδέεται δε και με την υποψηφιότητα της Ρώμης για τη διεκδίκηση της Παγκόσμιας Έκθεση του 2030: μια υποψηφιότητα που ήδη από τον τίτλο – «Άνθρωποι και περιοχές: αστική ανάπλαση, ένταξη και καινοτομία» – υπογραμμίζει την επιθυμία της Ιταλίας να οικοδομήσει μια κοινωνική και πραγματικά καθολική EXPO, χωρίς αποκλεισμούς, με σκοπό να προσφέρει ένα καινοτόμο όραμα και να γίνει κατανοητή η βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών, μέσω μιας διαδρομής συνεργασιών και συνεταιρισμών.