«Έργα που αφορούν όλους τους πολίτες», «νέες πρωτοβουλίες», «φιλόδοξο πρόγραμμα»: οι τρεις  φράσεις, που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του μέσα στην εβδομάδα, δεν δείχνουν μόνο την κυβερνητική προσπάθεια για επείγουσα στροφή στην προγραμματική ατζέντα. Κρύβουν επιπλέον παρασκηνιακές διεργασίες, οι οποίες εξελίσσονται εντατικά στο τρίγωνο Μαξίμου, γραμματείας Συντονισμού και υπουργείων, για τη σύνταξη της 4ης έκδοσης των «μπλε φακέλων».

Πρόκειται για τα σχέδια δράσης κάθε υπουργού ξεχωριστά, αυτά που μέσα στον επόμενο μήνα θα (πρέπει να) έχουν λάβει τελική μορφή για να καθορίσουν ουσιαστικά όλο το εκλογικό 2023. Κοινώς, έρχεται μια… ειδική – η τελευταία – βερσιόν του «μπούσουλα» για υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, η οποία θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ. Ως η «προγραμματική πρότασή μας», όπως επιβεβαιώνουν επιτελείς της κυβέρνησης, που θα παρουσιαστεί στους πολίτες υπό τη μορφή δράσης «επόμενης τετραετίας».

 

Σε ανοιχτή γραμμή Ηρώδου Αττικού, Βασ.Σοφίας, 19 υπουργικά γραφεία  

Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης αγωνιά να ρίξει εκ νέου το «χαρτί» των μεταρρυθμίσεων («θα εστιάσουμε ακόμα περισσότερο εκεί», έλεγε προ ημερών μπροστά σε ακροατήριο επενδυτών), την ώρα που τα κομμάτια του παζλ ενώνονται μέσα από ανταλλαγή σημειωμάτων, mails και τηλεφωνημάτων μεταξύ Ηρώδου Αττικού, Βασιλίσσης Σοφίας και 19 υπουργικών γραφείων. Είναι προφανές ότι αυτό που θέλει ο Πρωθυπουργός είναι αμέσως μετά τα Χριστούγεννα να είναι σε θέση να κουμπώνει και δεσμεύσεις «δεύτερης θητείας» δίπλα στον απολογισμό έργου (αυτή την προβολή πεπραγμένων που ήδη κάνουν στην κυβέρνηση). Εξ ου και από το καλοκαίρι έχει ανοίξει η κουβέντα για όσα «έργα, πρωτοβουλίες, μεταρρυθμίσεις» θα έρθουν μπροστά και όσα θα μείνουν για αργότερα.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

Εκλογικές παράμετροι συνυπολογίζονται αυτή τη φορά με μεγαλύτερη βαρύτητα για την τελική επιλογή των δράσεων 2023 μέσα από μια γενική δεξαμενή με τουλάχιστον 1.900 προτεινόμενα έργα και μεταρρυθμίσεις. Η Υγεία, η Δικαιοσύνη και η Πολιτική Προστασία έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή, για την προεκλογική περίοδο, όταν ξεκινήσει και επίσημα. Με αυτούς τους τομείς θα προχωρήσει το Μαξίμου προς την εκλογική αναμέτρηση. Συγκεκριμένα είναι το πρότζεκτ κατάρτισης του «δικαστικού χάρτη» (νέα κτίρια ή ανακατανομή υποδομών), ο νέος «υγειονομικός χάρτης» (εδώ και μήνες μιλά  ο Μητσοτάκης για το «νέο ΕΣΥ» ως προσωπικό στοίχημά του), η ενίσχυση των δράσεων για την κλιματική αλλαγή. Σε αυτά προστίθεται η μεγάλη πρόκληση αποτελεσματικής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν είναι τυχαία η αναζήτηση τρόπων επιτάχυνσης σε ό,τι αφορά ορόσημα για την εκταμίευση πόρων.

 

«Ζεστό» χρήμα στην αγορά

Στόχος; Προφανώς να πέσει… ζεστό χρήμα στην αγορά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται νέες εισροές ενώ την άνοιξη του 2023, ίσως Απρίλιο – Μάιο, αναμένεται το επόμενο αίτημα της χώρας. Με βάση αυτό, δρομολογούνται παρεμβάσεις σε τομείς που αφορούν τη λειτουργία του κράτους. Ας πούμε, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη λεγόμενη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» (δηλαδή ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, δήμων, περιφερειών), που μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης ακριβώς για να αυξηθεί αυτομάτως η πίεση ώστε να τρέξει πιο γρήγορα. Φορολογικά θέματα εντάσσονται επίσης στην ίδια κατηγορία, όπως και ζητήματα περιβάλλοντος (νέα ρυθμιστική αρχή υδάτων κ.ά.).