Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Γορτυνίας, το μοναδικό για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και πολιτικό που λειτουργεί στη χώρα.
Το Μουσείο καταγράφει διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και οργανωμένων επισκέψεων μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων, και κυρίως των μουσικών σχολείων. Το μουσείο, περιλαμβάνει εκθέματα από το έργο και τους αγώνες του μουσικού συνθέτη.
Τα προαναφερόμενα, επισημαίνονται σε σημερινή ανακοίνωση του δήμου Γορτυνίας, ο οποίος συμμετέχει στη φετινή Philoxenia με το περίπτερο της ΠΕΔ Πελοποννήσου, «ως προορισμός – μάθημα δημοκρατίας, ελεύθερου λόγου και μουσικής δημιουργίας και όχι μόνο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης.
Ανάμεσα στα εκθέματα στο σταντ του δήμου Γορτυνίας, βρίσκονται ντοκουμέντα από την πρώτη συμμετοχή του συνθέτη ως μαθητή στην αντιφασιστική – πατριωτική διαδήλωση, στην Τρίπολη, το 1943, όπου συνελήφθη, φυλακίσθηκε και βασανίστηκε. «Είναι το 1968 – 1969 όταν η χούντα των Συνταγματαρχών εξόρισε τον μεγάλο αγωνιστή και μουσικό Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα Γορτυνίας. Και είναι από εκεί και αυτήν ακριβώς τη στιγμή που ο Μίκης μετατρέπει με το έργο και το λόγο του τον τόπο εξορίας του σε φάρο ελευθερίας και δημοκρατίας. Συγγράφει σπουδαία μουσικά έργα, ανάμεσά τους τις Αρκαδίες», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, διοργανώνει μουσικές και πολιτικές εκδηλώσεις, υλοποιώντας την παρακαταθήκη του συνθέτη, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να διοργανώνεται στη Ζάτουνα, ένα ετήσιο Φεστιβάλ με τις Αρκαδίες, «όπως διοργανώνουν κάθε χρόνο οι αμπελουργοί στη Βερόνα για τον Βέρντι!», τονίζεται στην ανακοίνωση. Στην 37η PHILOXENIA, ο δήμος Γορτυνίας ξεναγεί τους εμπορικούς, και όχι μόνο, επισκέπτες ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πάϊκος Αναγνωστόπουλος και ο σύμβουλος του δημάρχου Γορτυνίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ