Εάν είστε γυναίκα μέσης ηλικίας και παρατηρείτε ότι η μέση σας διευρύνεται, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν είστε μόνες. «Αυτή είναι μια φυσιολογική αλλαγή που, δυστυχώς, συμβαίνει πραγματικά σε όλες σχεδόν τις γυναίκες καθώς γερνάμε», δήλωσε η Victoria Vieira-Potter, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής και φυσιολογίας άσκησης. «Δεν είναι κάτι που έκανες», πρόσθεσε, ή μια ένδειξη ότι αφήνεις τον εαυτό σου.
Εμμηνόπαυση
Στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης τα επίπεδα ορμονών όπως τα οιστρογόνα αλλάζουν και η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι αλλαγές πιθανότατα οδηγούν σε αλλαγές στο σχήμα του σώματος, μαζί με εξάψεις, αλλαγές στη διάθεση, ακανόνιστες περιόδους, προβλήματα με τον ύπνο και πολλά άλλα. Αυτή η περιεμμηνοπαυσιακή μετάβαση, η οποία τυπικά ξεκινά μεταξύ 45 και 55 ετών και διαρκεί περίπου 7 χρόνια, τελειώνει επίσημα ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο. Σε εκείνο το σημείο, οι γυναίκες λέγεται ότι βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Πριν από την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στους μηρούς και τους γοφούς, με αποτέλεσμα ένα σώμα σε σχήμα αχλαδιού, ενώ οι άνδρες τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, κάνοντας έχουν πιο «σχήμα μήλου. Αλλά γύρω από την εμμηνόπαυση, υπάρχει μια εντυπωσιακή αλλαγή στον τρόπο που οι γυναίκες αποθηκεύουν λίπος στο σώμα τους, σύμφωνα με τη Δρ Γκέιλ Γκρίντεϊλ, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Ντέιβιντ Γκέφεν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
Η έρευνα
Σε μια μελέτη του 2021, η Δρ. Γκρίντεϊλ και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν πώς άλλαξαν τα σώματα 380 μεσήλικων γυναικών στη Βοστώνη και το Λος Άντζελες σε διάστημα 12 ετών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μετάβασή τους στην εμμηνόπαυση. Ενώ τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ότι γύρω από την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες άρχισαν να αποθηκεύουν λίπος περισσότερο όπως οι άνδρες – λιγότερο γύρω από τους μηρούς και τους γοφούς και περισσότερο στο μεσαίο τμήμα τους.
Με άλλα λόγια οι γυναίκες αρχίζουν να υιοθετούν αυτό το σχήμα μήλου αντί για το σχήμα αχλαδιού. Είναι επίσης σύνηθες για τους άνδρες να παίρνουν περισσότερο λίπος στο μεσαίο τμήμα τους καθώς γερνούν, αλλά είναι μια πιο αργή και σταθερή αλλαγή. Στους άνδρες δε συμβαίνει κάτι ανάλογο, όπου ένα όργανο να σταματάει να λειτουργεί όπως κάνουν οι ωοθήκες των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στην αποθήκευση λίπους. Αλλά ενώ είναι φυσιολογικές, είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε. Οι αυξήσεις στο λίπος στην κοιλιά – και συγκεκριμένα, ο τύπος του σπλαχνικού λίπους που βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά και περιβάλλει τα όργανα – έχουν συνδεθεί με ορισμένους αυξημένους κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Αυτό το λίπος, το οποίο μπορεί να επεκταθεί όχι μόνο με την εμμηνόπαυση, αλλά και με το στρες, την έλλειψη άσκησης, την κακή διατροφή και πολλά άλλα, είναι το λίπος που προκαλεί προβλήματα. Από την άλλη, το λίπος που αποθηκεύεται στους μηρούς και τους γοφούς, δημιουργώντας το λεγόμενο σχήμα αχλαδιού, φαίνεται να προστατεύει από τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.
Αντιμετώπιση
Παρά τις πανταχού παρούσες διαφημίσεις στο Διαδίκτυο που ισχυρίζονται ότι κρύβουν το μυστικό της συρρίκνωσης του λίπους στην κοιλιά, οι ειδικοί δεν ξέρουν πραγματικά πώς να αντιμετωπίσουν την επέκταση της μέσης που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς και γιατί το σώμα αλλάζει σε αυτό το στάδιο της ζωής και προσέχει να μην προωθήσει μια λύση χωρίς στοιχεία ότι λειτουργεί.
Το ανησυχητικό είναι ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν σωστά μόνες τους και να διατηρήσουν τις συνήθειες άσκησης και να τρώνε μια καλή διατροφή μπορεί να αισθάνονται ματαίωση αν το λίπος στην κοιλιά τους δεν μειωθεί. Η υπερβολική δίαιτα και η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς. Λέγοντας αυτό, τουλάχιστον 2,5 έως 5 ωρών μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, και οι δύο καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένο κοιλιακό λίπος. Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή – συμπεριλαμβανομένης μιας που περιλαμβάνει τρόφιμα που βρίσκουμε εύκολα στις Προσφορές Γαλαξίας όπως πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα άπαχα κρέατα ως πηγές πρωτεΐνης βοηθάμε τον οργανισμό μας να προστατευτεί από αυτές τις καταστάσεις.
Η σωματική δραστηριότητα βοηθά επίσης στη διατήρηση υγιούς μυϊκής και οστικής μάζας και βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης. Ακόμα κι αν ασκείστε και δεν χάνετε βάρος, κάνετε πολλά καλά μεταβολικά. Η άσκηση έχει επίσης καλή αίσθηση και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις αλλαγές της διάθεσης που μπορεί να προκύψουν με την εμμηνόπαυση.
Δεν χρειάζεται να είναι έντονο ή επίπονο για να είναι ωφέλιμο. Απλώς βρείτε κάτι που να αγαπάτε και η άθληση θα γίνει διασκέδαση. Πάνω απ’ όλα όμως αποδεχθείτε ότι είναι και αυτό μέρος της φυσικής εξέλιξης της ζωής.