Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς εξαιτίας του προωθούμενου μέτρου του υπουργείου Υγείας να μην αποτελεί απαραίτητή προϋπόθεση η ιατρική συνταγή για τη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου. Υπό τις εξελίξεις αυτές, οι εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου απειλούν πως θα καταφύγουν σε ένδικα μέσα την ώρα που οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για αντιεπιστημονικές αντιλήψεις σε μία κρίσιμη περίοδο όπου οι ευπαθείς πολίτες πρέπει να οχυρωθούν εμβολιαστικά.
«Η κατάργηση της συνταγογράφησης των εμβολίων θα ευνοήσει το εμπόριο κι όχι τη δημόσια Υγεία» ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, στην 43η Ετήσια Ημερίδας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος δε πρόσθεσε με νόημα: «Οσοι φαντάζονται ότι έτσι θα αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη εισηγούνται επικίνδυνες πρακτικές με βέβαιη αποτυχία. Οσοι εκ του νόμου υπηρετούμε την υγεία των συμπολιτών μας, οφείλουμε να οδηγήσουμε την πολιτεία στην καθιέρωση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης για όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια».
Προσωπικός γιατρός
Εν τω μεταξύ, η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) σε χθεσινή ανακοίνωση θέτει ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα, όταν καυτηριάζει πως με την προωθούμενη αυτή αλλαγή «καταργείται εν τοις πράγμασι ο “καπετάνιος” των προληπτικών προγραμμάτων και της διαχείρισης των περιστατικών της κοινότητας» – δηλαδή, ο προσωπικός γιατρός. Και συνεκτιμώντας τα προβλήματα που ούτως ή άλλως προκύπτουν στην υλοποίηση του νέου θεσμού καταλήγουν πως επικρατεί «χάος στη δημόσια υγεία».
Σημειώνεται δε πως έντονες αντιδράσεις έχει εκφράσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής αλλά μεταξύ άλλων και η Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδας που ζητά «να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για υποχρεωτική συνταγογράφηση όλων ανεξαρτήτως των φαρμάκων από τον θεράποντα ιατρό και όχι κατά παραγγελία μέσω “τρίτων”».
Χαμηλή κάλυψη
Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους προβάλλουν τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της εποχικής γρίπης, υπογραμμίζοντας πως οφείλουν να συμβάλουν όλοι στην προσπάθεια αυτή.
«Οι έλληνες φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει πολλάκις και αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση ότι τα φαρμακεία τους ενδυναμώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρέχοντας φαρμακευτικές υπηρεσίες με υψηλή εξειδίκευση και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), καταλογίζοντας στους εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας προσεγγίσεις «μικροσυντεχνιακής φύσεως».