Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκθέματα που θα κοσμήσουν το βρετανικό μουσείο. Την άνοιξη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο θα εκθέσει το πλήρες εκμαγείο του σκελετού ενός τιτανοσαύρου, ενός πλάσματος τόσο μεγάλου που θα κατακλύσει την γκαλερί Waterhouse ύψους 9 μέτρων.
Ένα από τα πιο ογκώδη πλάσματα που περπάτησαν ποτέ στη Γη, ο Patagotitan mayorum ήταν ένα μεγαθήριο 57 τόνων που θα ταρακουνούσε το έδαφος καθώς θα πατούσε πάνω στα μέρη που σήμερα αποτελούν τη σύγχρονη Παταγονία. Ο σκελετός του έχει μήκος 37 μέτρα και ύψος 5 μέτρα – σημαντικά μεγαλύτερος από τον πιο διάσημο δεινόσαυρο του μουσείου, τον Ντίπι τον διπλόδοκο, ο οποίος δέσποζε στην κύρια γκαλερί.
«Η τεράστια κλίμακα αυτού του πλάσματος είναι εκπληκτική» δήλωσε ο ειδικός δεινοσαύρων του μουσείου καθηγητής Πολ Μπάρετ. «Ακόμη και όταν το βλέπεις δίπλα σε ένα από τα σημερινά γιγαντιαία ζώα, όπως ένας ελέφαντας, απλά τα επισκιάζει. Είναι ταπεινωτικό».
Δείτε ένα βίντεο με τον διπλόδοκο
Τα οστά στο ράντσο
Τα λείψανα του Patagotitan mayorum αποκαλύφθηκαν το 2010, όταν ένας ιδιοκτήτης ράντσου στην Παταγονία βρήκε ένα γιγαντιαίο οστό μηρού να προεξέχει από το έδαφος. Αργεντινοί ειδικοί σε απολιθώματα ξέθαψαν αργότερα περισσότερα από 200 κομμάτια σκελετού, τα απομεινάρια τουλάχιστον έξι μεμονωμένων ζώων.
Από αυτά τα οστά έχουν κατασκευαστεί εκμαγεία από το Museo Paleontológico Egidio Feruglio στο Trelew της Παταγονίας, και αυτά αποτελούν τον σκελετό που θα εκτεθεί στο Λονδίνο τον Μάρτιο.
«Ο αριθμός των οστών που αποκαλύφθηκαν αντιπροσωπεύει έναν θησαυρό υλικού» δήλωσε η Σίνεντ Μάρον, επικεφαλής επιμελήτρια της έκθεσης. «Σημαίνει ότι γνωρίζουμε πλέον πολύ περισσότερα για το είδος αυτό από ό,τι για πολλούς άλλους δεινόσαυρους».
Ποιος ήταν ο κύριος Τιτανόσαυρος;
Ο Patagotitan mayorum έζησε πριν από περίπου 101 εκατομμύρια χρόνια, κατά την πρώιμη Κρητιδική περίοδο, κοντά στο τέλος της κυριαρχίας των δεινοσαύρων στη Γη. Ήταν ένα από τα τρία ή τέσσερα μεγαλύτερα είδη τιτανοσαύρων που είναι σήμερα γνωστά στην επιστήμη. Τα πλάσματα αυτά ήταν φτιαγμένα σαν κρεμαστές γέφυρες με τεράστια σπονδυλική στήλη, τεράστιο λαιμό για τη συλλογή τροφής από τα δέντρα και ουρά για να εξασφαλίζουν ισορροπία.
«Ήταν φυτοφάγα ζώα που καταβρόχθιζαν φυτά και φύλλα και τα ζύμωναν στα τεράστια στομάχια τους, παράγοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου ως υποπροϊόν – οπότε δεν θα θέλατε να κάνετε παρέα με κάποιο από αυτά τα ζώα» δήλωσε ο Μπάρετ. «Στην πραγματικότητα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι σαν αυτούς έβγαζαν τόσο πολύ μεθάνιο που συνέβαλαν στη θέρμανση του θερμοκηπίου που κυριαρχούσε στον πλανήτη τότε».
Κι όμως υπήρξαν και οι τιτανόσαυροι μωρά
Παρά το γεγονός ότι αυτά τα κολοσσιαία πλάσματα ζύγιζαν περισσότερο από εννέα ελέφαντες, ξεκινούσαν τη ζωή τους σαν μικρότερα από ένα ανθρώπινο μωρό, πρόσθεσε η Μάρον. «Στο πλαίσιο της έκθεσης εκθέτουμε ένα απολιθωμένο αυγό δεινοσαύρου που έχει διάμετρο περίπου 15 εκατοστά, μικρότερο από μια μπάλα ποδοσφαίρου» πρόσθεσε. «Από αυτό, το ζώο μεγάλωσε και έφτανε σε μήκος 37 μέτρων».
Ωστόσο, αρκετά μυστήρια εξακολουθούν να περιβάλλουν τον Patagotitan mayorum. «Βρίσκεις λείψανα μεγάλων δεινοσαύρων σε πολλά μέρη, αλλά στην Παταγονία βρίσκεις αυτά που είναι απολύτως ογκώδη, όπως οι τιτανοσαύροι» δήλωσε ο Μπάρετ. «Υπήρχε λοιπόν κάτι ιδιαίτερο στην οικολογία της περιοχής εκείνη την εποχή ή απλώς ήμασταν άτυχοι μέχρι τώρα που δεν βρήκαμε λείψανα τιτανοσαύρων αλλού;».
Δεν είναι επίσης σαφές γιατί τα έξι ζώα πέθαναν τόσο κοντά το ένα στο άλλο. «Ήταν όλα σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένα και πέθαναν στην ίδια τοποθεσία» δήλωσε η Μάρον. «Αλλά γιατί; Τι μπορεί να το προκάλεσε αυτό; Δεν είναι ξεκάθαρο, αν και το μυστήριο δίνει μια έξτρα διάσταση στην ιστορία αυτών των υπέροχων ζώων».
*Η έκθεση «Tιτανόσαυρος: Η ζωή ως ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος» ανοίγει στις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2024.
Δείτε το βίντεο με την ανακάλυψη του τιτανόσαυρου
*Με στοιχεία από theguardian.com