Κανονικά συνεχίζονται τις τελευταίες εβδομάδες οι εργασίες για την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία θα στεγαστεί στο κτίριο του βιολογικού του τμήματος, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε στέκι αναρχικών ομάδων. Οι φασαρίες και οι καταστροφές που προκάλεσαν βάνδαλοι τον Μάιο που πέρασε προκειμένου να εμποδίσουν την κατασκευή του έργου φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν, καθώς την κατασκευή της βιβλιοθήκης έχει αναλάβει νέος ανάδοχος και η ανέγερση της σχετικής οικοδομής συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό βέβαια, όπως είναι πλέον σαφές, είναι η φρούρηση του έργου καθ’ όλη τη διάρκειά του, ώστε να αποφευχθούν νέες επιδρομές και επεισόδια. Ωστόσο, όπως λένε οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, η αστυνομία δεν μπαίνει μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, αλλά περιπολεί εκτός για τυχόν ύποπτες κινήσεις ή επιθέσεις στον χώρο. Αυτό αφορά και την πανεπιστημιακή ΟΠΠΙ, τα μέλη της οποίας δεν κινούνται στην περιοχή, όπως και σε όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας, χωρίς την παρουσία ΜΑΤ γύρω τους.
Τέσσερις αίθουσες
Πάντως, το θετικό είναι ότι οι εργασίες για τη μετατροπή ολοκλήρου του χώρου σε βιβλιοθήκη, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην κατάληψης «στέκι στο Βιολογικό», συνεχίζονται εκ νέου. Οπως είναι γνωστό, τον περασμένο Μάιο άγνωστοι μπήκαν στον χώρο του κτιρίου που στέγαζε το βιολογικό τμήμα του ΑΠΘ και κατέστρεψαν όλα τα έργα (αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ), που είχαν ξεκινήσει για την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης του.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου που συνόδευσε προ ημερών μαζί με τρεις ακόμη πρυτάνεις ελληνικών ΑΕΙ την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο Λονδίνο όπου και πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους αγγλικών πανεπιστημίων, δηλώνει στα «ΝΕΑ» απόλυτα αισιόδοξος για την αποπεράτωση του έργου. Αναφέρει ότι θα κατασκευαστούν τέσσερις αίθουσες που θα στεγάσουν τη νέα βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, μια αίθουσα πολυμέσων και μια μεγάλη αίθουσα που θα στεγάσει το μουσείο πετρωμάτων του Γεωλογικού του τμήματος.
Προβλήματα βίας
Οπως λέει ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος Δημήτρης Κωβαίος από την πλευρά του, τα προβλήματα βίας στο πανεπιστήμιο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και στο παρελθόν εάν απλά οι αστυνομικές αρχές παρουσιάζονταν γρήγορα για να σταματήσουν περιστατικά εντός του πανεπιστημίου όταν τις καλούσε η διοίκησή του. Πράγμα που, όπως αναφέρει, γινόταν σχεδόν πάντα καθυστερημένα. Ο Δ. Κωβαίος αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι στα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν στο Ιδρυμα κανείς δεν παρενέβη από την πλευρά των Αρχών μέσα στο Ιδρυμα για να σταματήσει τους ταραξίες όταν μπήκαν στο κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής του και έσπασαν τραπέζια, ενώ πετούσαν μολότοφ στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκτός του Ιδρύματος και σε απόσταση από αυτό.