Οι κλειστές πόρτες της «Κιβωτού του Κόσμου» άνοιξαν, αποκαλύπτοντας τα δεκάδες περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών που παρέμεναν κρυμμένα για αρκετά χρόνια.
Όπως φαίνεται οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν, με τα παιδιά που βίωσαν τις συμπεριφορές κάποιων «παιδαγωγών» να μιλούν στις Αρχές και να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που γνώριζαν μόνο οι τρόφιμοι των δομών.
Περιστατικά βίας στα οποία υπήρχαν αρκετοί μάρτυρες, αλλά δεν γίνονταν ποτέ γνωστά υπό το φόβο των αυστηρών τιμωριών, πλέον ερευνώνται από τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές.
Επιβεβαίωσε τις καταγγελίες πρώην υπάλληλος
Τη Δευτέρα βρέθηκε ενώπιον των εισαγγελέων ανηλίκων που διενεργούν την ποινική προκαταρκτική εξέταση των καταγγελιών ένας πρώην εργαζόμενος στην «Κιβωτού του Κόσμου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπάλληλος της «Κιβωτού» με την κατάθεσή του, επιβεβαίωσε τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τροφίμων.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο κύκλος καταθέσεων πρώην τροφίμων στις Αρχές, με την καθοριστική κατάθεση του 19χρονου που άνοιξε τον χορό των αποκαλύψεων, ενώ δυο ακόμη πρώην τρόφιμοι έχουν εκφράσει την επιθυμία να καταθέσουν.
Από την ημέρα που βγήκε στο φως η καταγγελία του πρώην τρόφιμου, όπως λέει η θεία του, ο 19χρονος είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση αλλά δε φοβάται.
«Από τη μία είναι πολύ αγχωμένος, ντρέπεται πολύ, δε θέλει να βγει προς τα έξω, να μη λένε τι σου έκανε. Ντρέπεται πάρα πολύ. Δε φοβάται γιατί η Αστυνομία του είπε «και το δαχτυλάκι σου να σπάσεις, τελείωσε» λέει «τώρα, αυτοί είναι υπεύθυνοι». Του το είπε «μη φοβάσαι καθόλου». Τον πρώτο καιρό ήταν η Αστυνομία μαζί του, πέρναγε από κάτω όλη μέρα» τόνισε.
«Δεν έχει πει ακόμα ακριβώς ό,τι του έχει κάνει»
Η περίπτωση του 19χρονου είναι χαρακτηριστική για τα όσα γίνονταν στις δομές της «Κιβωτού» με τα παιδιά να μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή, χωρίς να το μαθαίνουν οι συγγενείς τους.
«Όταν το κατάλαβα τα Χριστούγεννα του 2021, προσπαθούσα να τον βρω στην Καλαμάτα. Υποτίθεται πως ήταν στο σχολείο, τον είχε διακόψει, τον είχε στείλει νυχτερινό. Πήγε στην Καλαμάτα στο σχολείο, ήταν Χριστούγεννα κι εγώ τον ήθελα στο σπίτι. Προσπαθούσα να τον βρω, όταν έπαιρνα τηλέφωνο στη δομή της Καλαμάτας, με απέφευγαν» δήλωσε η μητέρα του παιδιού στον Alpha.
«Είχα ένστικτο γενικά, κάτι δεν μου άρεσε. Ο (….) ήταν κοντά μου τότε, του έλεγα γιατί ο (…) δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Μου έλεγε «μαμά μην ανησυχείς, μίλησε μαζί μου, είναι Αθήνα». Άρχισα να παίρνω την Κιβωτό στην Αθήνα τηλέφωνο. Με τα πολλά, εμφανίζεται στο τηλέφωνο ο γιος μου και μου είπε ότι θα έρθει από το σπίτι. Ήρθε, μου είπε ότι βρισκόταν 2 μήνες στην Αθήνα», υπογράμμισε η μητέρα των παιδιών.
«Μου είπε διστακτικά ότι έβαζε το χέρι του μέσα από το παντελόνι του. Και το άλλο στη θάλασσα που έκαναν πατητές… Αυτά δεν μου τα είπε αμέσως, τα είχε πει στον αδελφό του γιατί εμένα με ντρεπόταν. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχει πει σε κανέναν τι ακριβώς του έκανε ο (…). Ευτυχώς πέρασε ο καιρός και μου είπε ότι θα απομακρυνθεί και δεν πρόκειται να ξαν’ αφήσει να επαναληφθεί».
«Πιστεύω ότι πραγματικά δεν έχει πει ακόμα ακριβώς ό,τι του έχει κάνει. Φοβάται γιατί θα βγει έξω και με τι μούτρα θα κυκλοφορήσει. Τελευταίο που μου είπε είναι ότι »μαμά, αν βγει το όνομά μου στη τηλεόραση θα φύγω από την Ελλάδα»» κατέληξε η μητέρα του 19χρονου.
Το «κλουβί» του Βόλου
Μεταξύ των δομών που θα εξετάσουν οι Αρχές τι συνέβαινε, είναι και αυτή του Βόλου, με τις καταγγελίες πρώην και νυν φιλοξενούμενων να είναι πολλές. Αρκετές μάλιστα, αφορούν σε ένα πράσινο «κλουβί» που υπάρχει σε εξωτερικό χώρο της δομής και ήταν το σημείο που τα παιδιά που τιμωρούνταν περνούσαν αρκετό χρόνο -ίσως και όλη την ημέρα- χωρίς φαγητό και νερό.
Το 8χρονο αγόρι που αποκάλυψε όσα βίωσε στην περιβόητη τιμωρία με το «πράσινο κλουβί» της «Κιβωτού» στον Βόλο, με τρεμάμενη φωνή μίλησε στο MEGA για την κακοποίησή του αλλά και για τις χειρωνακτικές δουλειές που έπρεπε να κάνει καθημερινά.
«Με χτυπούσαν σε ένα κλουβί και δεν με έβγαζαν από εκεί. Πέρασα κακουχία, βασανιστήρια, ξύλο, πέρασα δουλεία, ήθελα να πέσω για ύπνο και δε με άφηναν γιατί είχα να κουβαλήσω και άλλα τσουβάλια» σημείωσε το ανήλικο παιδί.
«Ζήσαμε μια απίστευτη εμπειρία… βασανιστήρια. O γιος μου ο μικρός μου περιγράφει πώς τον κλείδωναν μέσα σε ένα κλουβί, που αυτό το κλουβί είναι για παπαγαλάκια και περιστέρια και όχι για μικρά παιδάκια» τόνισε η μητέρα του ανήλικου, προσθέτοντας: «Tον κλείδωναν εκεί μέσα βράδυ, για να μην τα δει (τα παιδιά) κανένας. Όπως μου περιγράφει το παιδί, το έβαζαν εκεί για την συμπεριφορά του. Του έλεγαν οι παιδαγωγοί πως η συμπεριφορά του είναι για κλουβί. Τα παιδιά ήταν ατίθασα ήταν απείθαρχα και έπρεπε να τα πειθαρχήσουν με αυτό το τρόπο».
Η μητέρα του 8χρονου με εισαγγελική εντολή κατάφερε να πάρει πάλι κοντά της τόσο τον 8χρονο όσο και τον 15χρονο γιο της.
Σειρά πήρε η Οικονομική Αστυνομία
Και ενώ η εισαγγελική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, σειρά πήρε η Οικονομική Αστυνομία, η οποία πραγματοποίησε εφόδους στα σπίτια του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας.
Στο στόχαστρο των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας θα βρεθούν τρία σπίτια της οικογένειας που εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν πειστήρια για τις οικονομικές συναλλαγές τόσο της οργάνωσης όσο και των ηγετών της.
Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, μετά και την έγγραφη επιβεβαίωση που έλαβαν από τραπεζικό ίδρυμα, που επιβεβαίωνε ότι η πρεσβυτέρα άδειασε τη θυρίδα που διατηρούσε στην τράπεζα.
Δέσμευση λογαριασμών
Νωρίτερα, είχε δοθεί η εντολή από την Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να δεσμευτούν οι προσωπικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και συγγενών του σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή για δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών τόσο για τον πατέρα Αντώνιο, όσο και για την πρεσβυτέρα αλλά και για τους γονείς του πατρός Αντωνίου, τη μητέρα και τον πατέρα του, ο οποίος, αν και έχει ήδη αποβιώσει εμφανίζεται ως δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού.
Στους λογαριασμούς αυτούς, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα αναζητήσει ύποπτες συναλλαγές και κινήσεις χρημάτων. Την ίδια ώρα, δεν έγινε καμία δέσμευση στους εταιρικούς λογαριασμούς της ΜΚΟ, καθώς ενδεχομένως να προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία της με επιπτώσεις στα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή.
Αποταμιεύσεις που… ζαλίζουν και ακίνητα
Την ίδια στιγμή, έρχονται στην επιφάνεια τα τεράστια ποσά που διατηρούν στους λογαριασμούς τους ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα αλλά και η Κιβωτός του Κόσμου.
Όπως δείχνουν τα τραπεζικά στοιχεία, η Σταματία Γεωργαντή, μεταξύ άλλων, έχει στην κατοχή της δύο θυρίδες, μία στην Εθνική Τράπεζα και μία στην Alpha Bank.
Η ίδια και ο πατέρας Αντώνιος έχουν συγκεντρώσει και χιλιάδες ευρώ στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Ειδικότερα, φέρονται να έχουν καταθέσεις ύψους 300.000 ευρώ, τις οποίες θα πρέπει να δικαιολογήσουν στις Αρχές που ερευνούν τα οικονομικά τους στοιχεία.
Παράλληλα, αρκετά χρήματα φέρεται να διατηρεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς και η μητέρα του πατέρα Αντώνιου, η οποία διαθέτει και θυρίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα του ιδρυτή της «Κιβωτού» έχει 60.000 ευρώ στην τράπεζα.
Σοκ ωστόσο προκαλεί το ποσό που συγκεντρώνεται σε λογαριασμούς που είναι στο όνομα της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν στείλει οι τράπεζες, η Οργάνωση έχει σε λογαριασμούς της 10.000.000 ευρώ, ποσό που προκαλεί ερωτήματα για την οικονομική διαχείριση τόσο των δωρεών όσο και των ακινήτων που διαθέτει η «Κιβωτός».
Τα ακίνητα αυτά, «απλώνονται» σε όλη τη χώρα, με την ακίνητη περιουσία να εκτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Όπως προκύπτει, η ΜΚΟ, μεταξύ άλλων έχει:
• Δωρεά εν ζωή υπό τρόπο οριζοντίου ιδιοκτησίας Γ3 με παρακράτηση του δικαιώματος της οίκησης συνολική αντικειμενική αξία δωρεάς εν ζωή: 313.737 ευρώ
• Αγοραπωλησία οικοπέδου με συνολικό τίμημα 245.000 ευρώ στην πόλη της Χίου
• Δωρεά εν ζωή κάθετης ιδιοκτησίας με οικοδομή αξίας σύμφωνα με το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού ακινήτων 211.644 ευρώ.
Στην Γλυφάδα υπάρχουν και άλλα δυο διαμερίσματα σε πολυκατοικία που είναι σε κομβικό σημείο. Τα κοινόχρηστα του διαμερίσματος όπως θα αποκαλύψει η διαχειρίστρια, δεν πληρώνονταν τελικά από την «Κιβωτό».
Το ακίνητο είναι σε περιοχή – φιλέτο της Γλυφάδας, με την αξία του να ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Άλλα ακίνητα που έχει η «Κιβωτός»:
• Οικόπεδο στη θέση Ζωφριά Δήμου Αχαρνών 567 τ.μ. αντικειμενικής 28.454 ευρώ
• Οικόπεδο Ρήγα Φεραίου 28, Νέα Φιλαδέλφεια 225 τ.μ.
• Γεωτεμάχιο στη θέση Λιθαράκια Αργολικό 2.001 τ.μ. δωρεά
• Διαμέρισμα Κονίτσης 1, Ζωγράφου 35 τ.μ. στον 4ο το άφησαν με διαθήκη
• Διαμέρισμα Νεαπόλεως 11, Νέα Φιλαδέλφεια 44 τ.μ.
• Διαμέρισμα 2ου οδός Θεοκρίτου, στην Σκάλα Ωρωπού, θέση Λουμπέρδα, 48 τ.μ.
• Διαμέρισμα 1ου ορόφου 13,5 τ.μ. Αριστοδήμου, Άργος
• Διαμέρισμα ισογείου 106,5 τ.μ. Αριστοδήμου, Άργος
• Διαμέρισμα 1ου 73,5 τ.μ. Σπερχειάδος, Γλυφάδα
• Διαμέρισμα 2ου 70 τ.μ. Ιθάκης, Γλυφάδα