Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρών στα εγκαίνια των νέων σταθμών του Πειραιά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Το περασμένο Σάββατο, στην ίδια περιοχή επισκέφθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, για μια μικρή περιοδεία στην γειτονιά -και ένα πέρασμα από το μνημείο του Παύλου Φύσσα.
Με την προεκλογική περίοδο να έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, μια από τις περιφέρειες της Αττικής που απασχολεί ιδιαίτερα τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δεν είναι άλλη από την Β’ Πειραιά.
Διαβάστε επίσης: Ποιο κόμμα θα κερδίσει τους κεντρώους;
Γιατί, όμως, η Β’ Πειραιά προσελκύει το ενδιαφέρον;
Ο λόγος, πέραν από πολιτικός, είναι και συμβολικός. Η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει μια μακρά πασοκική παράδοση από το 1981 έως το 2009 και αποτελούσε μια «σίγουρη» νίκη για το κραταιό ΠΑΣΟΚ των περασμένων δεκαετιών, βγάζοντας διαχρονικά προοδευτικούς υποψηφίους. Μόνο δύο φορές (στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές μετά την Μεταπολίτευση) η ΝΔ κατάφερε να έρθει πρώτο κόμμα στην Β’ Πειραιά -αλυσίδα που δεν έσπασε ούτε το 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε υποψήφιος στην συγκεκριμένη περιφέρεια και το πανελλαδικό ποσοστό της ΝΔ ήταν το μεγαλύτερο που πέτυχε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα την τελευταία δεκαετία.
Από το 2012 και την γνωστή πορεία του ΠΑΣΟΚ, την πρωτοκαθεδρία στην Β’ Πειραιά έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε να κρατήσει δυνάμεις στην περιοχή ακόμα και όταν έγινε σαφές πως θα έχανε τις εκλογές. Οι εργατικές γειτονιές της Β’ Πειραιά έδιναν σταθερά μεγάλα ποσοστά και στο ΚΚΕ, δεδομένο που την περίοδο της κρίσης άλλαξε με την άνοδο της Χρυσής Αυγής.
Μετά τη δολοφονία Φύσσα
Η δολοφονία του Φύσσα, αν και όχι από την αρχή, σταδιακά επανέφερε την ιστορική περιφέρεια σε πιο παραδοσιακές κομματικές εκφράσεις: το 2019, σε αντίθεση με όσα έγιναν σε επίπεδο επικράτειας, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τη ΝΔ με διαφορά 8 μονάδων, το ΚΚΕ επανήλθε στην θέση του τρίτου κόμματος με ποσοστό δύο μονάδες μεγαλύτερο από το πανελλαδικό του, το ΚΙΝΑΛ κατάφερε να έρθει τέταρτο (ο εκλογικός νόμος του στέρησε την έδρα στην οκταεδρική περιφέρεια), ενώ το ΜέΡΑ25 ξεπέρασε το 4% και εξέλεξε βουλευτή.
Στις εκλογές που έρχονται το 2023, είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει τα ποσοστά της όσο το δυνατόν πιο κοντά σ’ αυτά του 2019 -τόσο με το ψηφοδέλτιο που θα επιλεγεί (ο Δημήτρης Μαρκόπουλος σήκωσε την γαλάζια γραμμή για τις υποκλοπές στην Εξεταστική Επιτροπή) όσο και με την έμφαση που δίνεται σε κεντρικό επίπεδο στον Πειραιά.
Για την μάχη της Κεντροαριστεράς, η Β’ Πειραιά είναι σημαντική γιατί είναι δείκτης: ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στα «κάστρα» του για να συσπειρώσει το ακροατήριό του και στην Β΄ Πειραιά κοιτά κυρίως προς τους πρώην πασόκους.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, θέλει σε περιφέρειες με τα χαρακτηριστικά της Β΄ Πειραιά να κερδίσει πίσω κάποιες από τις δυνάμεις του από τον ΣΥΡΙΖΑ -οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στην Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισροών τους αποτελούν εκροές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορούν οι ισορροπίες να αλλάξουν δραματικά;
Οι έρευνες δείχνουν πως όχι, όμως αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να κερδίσει κάποιο έδαφος στην Β΄ Πειραιά, θα είναι συμβολικά ευεργετικό για την επομένη των εκλογών.
Η Β’ Πειραιά θα είναι δείκτης και για την δεξιά της Δεξιάς: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα Κασιδιάρη, η απόπειρα της ακροδεξιάς να ξανασηκώσει κεφάλι, αγγίζει ενίοτε το 3%.
Η Β’ Πειραιά, στην οποία η Χρυσή Αυγή πήρε 8% τον Σεπτέμβριο του 2015, έστειλε ηχηρό μήνυμα λίγο πριν την ολοκλήρωση της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η δύναμή της μειώθηκε στο 3,6%.