Σε μια σπάνια δημόσια διαμάχη μεταξύ Ουκρανών ηγετών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επειδή έκανε, όπως είπε ο πρόεδρος, κακή δουλειά στο να δημιουργήσει καταφύγια για να βοηθηθούν όσοι έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση μετά τις ρωσικές επιθέσεις.
Στον απόηχο των καταστροφικών ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Ουκρανία έχει δημιουργήσει χιλιάδες «κέντρα για την νίκη», όπως περίπου τα αποκαλούν, όπου ο κόσμος μπορεί να έχει πρόσβαση σε ζέστη, νερό, ίντερνετ και σύνδεση κινητού τηλεφώνου.
«Οι τοπικές αρχές δεν έχουν αποδώσει καλά σε όλες τις πόλεις»
Όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα, ο Ζελένσκι είπε σε ομιλία του πως ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο και οι αξιωματούχοι του δεν έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν.
«Δυστυχώς, οι τοπικές αρχές δεν έχουν αποδώσει καλά σε όλες τις πόλεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά παράπονα στο Κίεβο (…) Για να το θέσω ήπια, χρειάζεται περισσότερη δουλειά» είπε και πρόσθεσε ότι το επίπεδο των υπηρεσιών σε πολλά κέντρα του Κιέβου δεν ήταν αρκετά καλό.
«Παρακαλώ προσέξτε. Ο κόσμος του Κιέβου χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη (…) πολλοί έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για 20 ή ακόμα και για 30 ώρες. Περιμένουμε ποιοτική δουλειά από το γραφείο του δημάρχου».
Ακόμα, ο Ζελένσκι επέκρινε όσους, όπως υποστήριξε, είπαν ψέματα σε επίσημες εκθέσεις, όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 4.000 κέντρα.
Τα σχόλια αυτά είναι ασυνήθιστα, καθώς ο Ζελένσκι έχει προσπαθήσει να καλλιεργήσει μια εικόνα εθνικής ενότητας στη διάρκεια του πολέμου και συνήθως πλέκει το εγκώμιο στους αξιωματούχους.
Νωρίς το Σάββατο, η δημοτική αρχή του Κιέβου δήλωσε πως η σύνδεση του νερού είχε αποκατασταθεί σε όλη την πόλη, ωστόσο περίπου 130.000 κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η αρχή είχε υποστηρίξει πως όλες οι υπηρεσίες που αφορούν στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στη θέρμανση και στις επικοινωνίες θα αποκαθίσταντο μέσα σε 24 ώρες.
Όλες οι υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, θέρμανσης και επικοινωνίας θα αποκατασταθούν εντός 24 ωρών, δήλωσαν οι αρχές της πόλης.
«Είναι παράλογο»
Ο Κλίτσκο, ένας πρώην επαγγελματίας πυγμάχος 51 ετών, εξελέγη δήμαρχος του Κιέβου το 2014.
Νωρίτερα την Παρασκευή δήλωσε ότι περισσότερα από 400 «σημεία θέρμανσης» δημιουργήθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να φορτίζουν ηλεκτρονικές συσκευές, να πίνουν ζεστό τσάι και να βρίσκουν βασικές πληροφορίες για το τι μπορούν να κάνουν όσο ζουν στο σκοτάδι.
Ο Κλίτσκο έγραψε στο Telegram πως οι σταθμοί έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία και άλλα δημόσια ιδρύματα και πως θα είναι ανοιχτοί καθημερινά.
Ο δήμαρχος ανήρτησε βίντεο στο Telegram με οποίο σημείωσε: «Δεν θέλω να εμπλακώ σε πολιτικές μάχες, ιδιαίτερα στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».
«Αυτό είναι παράλογο. Έχω πράγματα να κάνω στην πόλη» πρόσθεσε.
Ο Κλίτσκο, ο οποίος είχε εμπλακεί σε αρκετές διαμάχες με τον Ζελενσκι πριν την εισβολή, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι του προέδρου «χειραγωγούν» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται στην πόλη και μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «ακατανόητες φωτογραφίες» που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
«Για να το θέσω ήπια, αυτό δεν είναι ωραίο. Ούτε για τους Ουκρανούς, ούτε για τους ξένους εταίρους μας» δήλωσε ο δήμαρχος. «Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, όλοι πρέπει να ενωθούν και να δουλέψουν χέρι χέρι. Κι εδώ έχουμε κάποιου είδους πολιτικά παιχνίδια» πρόσθεσε.
Έιχαν συγκρουστεί και στο παρελθόν
Ο Νταβίντ Αρακάμια πάντως, επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι «Υπηρέτης του λαού» στο κοινοβούλιο και ένας από τους κορυφαίους συμμάχους του, κατάφερε νέο χτύπημα, λέγοντας πως οι εξηγήσεις του Κλίτσκο «διαφέρουν σημαντικά» από τα όσα αναφέρουν οι κάτοικοι.
Ο Αρακάμια έδωσε στον δήμαρχο μια βδομάδα για να διορθώσει τα προβλήματα και να υποβληθεί σε επιθεωρήσεις για τα κέντρα βοήθειας: «Έχω μια πρόταση. Οι δημοτικές αρχές έχουν μια βδομάδα για να διορθώσουν τα λάθη και εμείς να διεξάγουμε επιθεωρήσεις μαζί με τον δήμαρχο» δήλωσε στο Telegram.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία το 2019, πέντε χρόνια αφότου ο Κλίτσκο ανέλαβε καθήκοντα για πρώτη φορά. Πριν τον πόλεμο, οι δύο ηγέτες είχαν συγκρουστεί για τον τρόπο με τον οποίο διοικούνταν η πρωτεύουσα και οι υπηρεσίες της.