Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν τρόπους να διαχειρίζονται τους «πυρηνικούς κινδύνους» σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ρουντ, η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, προσθέτοντας όμως ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις για αυτόν τον φάκελο.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας, για να τον προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχε η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η Ρωσία περιορίστηκε να αναφέρει ότι συζητήθηκαν «ευαίσθητα» ζητήματα και απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.
«Οι ΗΠΑ έχουν διαύλους με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διαχείριση κινδύνων, ιδιαίτερα πυρηνικών κινδύνων, κι αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησης του διευθυντή της CIA Μπερνς με τον ρώσο ομόλογό του», δηλώνει η κυρία Ρουντ σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στη σελίδα του RIA στην πλατφόρμα Telegram.
- Διαβάστε επίσης: Κίνα: Επαινεί την αντίθεση της Ρωσίας σε έναν πυρηνικό πόλεμο
«Ο διευθυντής Μπερνς δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα και δεν συζήτησε την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Η διπλωμάτισσα σημείωσε πως εάν χρειαστεί νέα συζήτηση μέσω του συγκεκριμένου διαύλου, μπορεί να οργανωθεί.
Πάντως «δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο εξ όσων γνωρίζω», συμπλήρωσε.
Πόσο πιθανή είναι μία συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν
Η Ρωσία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφερε μετά τη συνάντηση των κ.κ. Ναρίσκιν και Μπερνς πως είναι ανοικτή σε περισσότερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Κρεμλίνο φάνηκε να υποβαθμίζει τις πιθανότητες να υπάρξει συνάντηση κορυφής των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, κρίνοντας πως «αποκλείεται» επί του παρόντος.
Αξιωματούχοι των δύο κρατών αναμένεται να διεξαγάγουν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, από αύριο Τρίτη 29η Νοεμβρίου ως την ερχόμενη Τρίτη 6η Δεκεμβρίου για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων δυνάμει της Νέας START, διμερούς συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων. Πάντως η Μόσχα δεν μοιάζει να θεωρεί εφικτή την επίτευξη σημαντικής προόδου στο ζήτημα αυτό άμεσα.