Ενα υβριδικό μοντέλο στήριξης των δανειοληπτών – με διευκολύνσεις από πλευράς των τραπεζών – και μόνο προς εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να κοκκινίσουν βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των ιδρυμάτων και του οικονομικού επιτελείου.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται μία λύση-παρέμβαση για τους συνεπείς δανειολήπτες, με κεντρική φιλοσοφία τις διευκολύνσεις σε δάνεια τα οποία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κυμαινόμενων επιτοκίων. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποκρυσταλλωθεί, οι συζητήσεις θα είναι συνεχείς, όμως διαφαίνεται ότι η παρέμβαση θα έχει εφαρμογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα μόνο για το 2023. Δηλαδή θα έχει τη μορφή προσωρινού-μεταβατικού μέτρου.
Το καμπανάκι για τη δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν χτυπήσει από καιρό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι η πλειονότητα των δανείων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο (σχεδόν 90% του υπολοίπου) και αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι περίπου 25% των στεγαστικών δανείων θα δουν μεγάλη αύξηση στις δόσεις της τάξεως του 20%-30%, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2021.
Λευκό καπνό πάντως δεν έβγαλε η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, με αντικείμενο να αναζητηθούν λύσεις και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πηγές, το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας. Ζήτησε να επανέλθουν με προτάσεις, αφού εξετάσουν τα οικονομικά δεδομένα και αξιολογήσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό. Ηδη, οι αντίστοιχες διευθύνσεις των τραπεζών επεξεργάζονται σενάρια και αναμένεται να παραδώσουν τις προτάσεις τους εντός της εβδομάδας.
Υπό αυτό το κλίμα των ανησυχιών για αδυναμία αρκετών πολιτών να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους και τα δάνειά τους, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις τράπεζες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχει σταλεί το μήνυμα ότι οι τράπεζες πρέπει να προβούν στις κινήσεις εκείνες προκειμένου να αναμορφώσουν την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει τα νοικοκυριά.
Καλεί το τραπεζικό σύστημα να λάβει τις όποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να διευκολύνει τους ευάλωτους πολίτες – λόγω της συγκυρίας – μέσω ρυθμίσεων στα δάνεια (επιμηκύνσεις κ.λπ.). Επίσης, ζητήθηκε η ενίσχυση των επιτοκίων των καταθέσεων και μείωση των προμηθειών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει, άμεσα, κάποιου είδους ουσιαστική παρέμβαση πριν το πρόβλημα μεγαλώσει. Οι τράπεζες φαίνεται να δυσκολεύονται να αναλάβουν όλο το κόστος των διευκολύνσεων, ωστόσο αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές ότι η λύση είναι δύσκολη και απαιτείται χρόνος. Νέο μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε, χθες, μέσω του πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι «σήμερα, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων, ανοδικών κινδύνων, έντονης μεταβλητότητας και υψηλής αβεβαιότητας – διεθνώς – το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».