Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποκάλυψε το μεγαλύτερο διασυνοριακό σχέδιο απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που έχει διερευνηθεί ποτέ στην ΕΕ, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 στην Πορτογαλία, όπου οι Aρχές ερευνούσαν μια εταιρεία που πωλούσε κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, ακουστικά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, ως ύποπτη για φορολογική απάτη.
Ζημίες 2,2 δισ. ευρώ
Όπως απαιτείται από αυτές, οι πορτογαλικές αρχές ανέφεραν την υπόθεση στην EPPO μετά την έναρξή της τον Ιούνιο του 2021, παρά το γεγονός ότι η αρχική έρευνα διαπίστωσε ότι όλα ήταν εντάξει.
Όμως, οι πρόσθετες έρευνες των Ευρωπαίων εισαγγελέων, των αναλυτών οικονομικής απάτης, της Europol και των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου σύντομα διαπίστωσαν συνδέσεις μεταξύ των πορτογαλικών εταιρειών και σχεδόν 9.000 άλλων νομικών προσώπων και περισσότερων από 600 φυσικών προσώπων.
Αυτά βρίσκονταν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – καθώς και στην Αλβανία, την Κίνα, τον Μαυρίκιο, την Σερβία, την Σιγκαπούρη, την Ελβετία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ την Τρίτη διεξήχθησαν επιπλέον 200 έρευνες σε άλλες 14 άλλες χώρες της ΕΕ.
«Όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αναλύονται και η έρευνα για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, που βρίσκονται πίσω από αυτό το σύστημα, συνεχίζεται», ανέφερε η EPPO σε ανακοίνωσή της.
«Οι εκτιμώμενες ζημίες που διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Admiral’ ανέρχονται επί του παρόντος σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουν ληφθεί μέτρα για την ανάκτηση των χρημάτων», πρόσθεσε.
Πώς δρούσε το διεθνές κύκλωμα
Σύμφωνα με τον οργανισμό της ΕΕ, η υπόθεση αξίζει προσοχής, όχι μόνο για το τεράστιο μέγεθός της, αλλά και λόγω της «εξαιρετικής πολυπλοκότητας της αλυσίδας των εμπλεκόμενων εταιρειών».
«Οι δραστηριότητες αυτές δεν θα ήταν δυνατές, χωρίς την εμπλοκή πολλών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος με υψηλή εξειδίκευση, καθεμία από τις οποίες έχει συγκεκριμένο ρόλο στο συνολικό σχέδιο. Δουλεύοντας διεθνώς, σχεδόν με βιομηχανική λογική, αποφεύγουν τον εντοπισμό εδώ και χρόνια», δήλωσε η εισαγγελία.
Η εν λόγω απάτη είναι το πιο επικερδές έγκλημα στο μπλοκ και εκτιμάται ότι κοστίζει 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στα κράτη της ΕΕ σε απώλειες φόρων.
«Η επιχείρηση ‘Admiral’ είναι μια σαφής απόδειξη των πλεονεκτημάτων μιας διακρατικής εισαγγελίας», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Laura Kövesi.
«Όταν πρόκειται για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, από εθνική σκοπιά, οι ζημίες μπορεί να εκτιμηθούν ως σχετικά μικρές ή ανύπαρκτες ή ακόμη και να παραμείνουν ανεξιχνίαστες. Χρειάζεται μια ματιά από ελικόπτερο, για να δεις ολόκληρη την εικόνα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.