Μπαίνοντας κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα της Κιβωτού του Κόσμου, θα βρει μια ενότητα με τίτλο «Οι ανάγκες μας». Στο τέλος του κειμένου που αφορά στην συγκεκριμένη ενότητα αναφέρεται το εξής σχόλιο: «Να γνωρίζετε ότι όλα γίνονται προς όφελος και συμφέρον των παιδιών μας».
Τα στοιχεία από τις έρευνες που προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, δείχνουν καταθέσεις ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς της «Κιβωτού του Κόσμου», ενώ διαπιστώθηκε πως η ΜΚΟ έχει στην κατοχή της κοντά στα 200 ακίνητα.
Με αυτά τα χρήματα τα παιδιά θα έπρεπε να ζουν χωρίς να τους λείπει τίποτα και να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Αν’ αυτού οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι ότι εργαζόντουσαν σκληρά και ως πληρωμή έπαιρναν εξευτελιστικά ποσά. Δεκάδες παιδιά της «Κιβωτού» τα έβαζαν να πηγαίνουν σε κηδείες και μνημόσυνα κρατώντας στα χέρια τους τα κουτιά δωρεάς. «Δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο ο άλλος να κλαίει κι εμείς να ζητάμε λεφτά», είπε ένα από αυτά τα παιδιά στο MEGA.
Χάθηκε το μέτρημα
Πολλά ερωτηματικά εγείρονται για τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου καθώς και για τους λογαριασμούς των υπευθύνων της Δομής, καθώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχαν τεράστια διαθέσιμα ποσά.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει και οι προσωπικοί λογαριασμοί τόσο του πατέρα Αντωνίου όσο και της πρεσβυτέρας ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξετάζεται η προέλευση των χρημάτων που υπάρχουν στους λογαριασμούς που της Κιβωτού, καθώς και αν υπήρχαν άλλα ποσά σε θυρίδες.
120.000 ευρώ στο προσωπικό λογαριασμό του πατέρα Αντωνίου
Όπως αποκαλύφθηκε, ο πατέρας Αντώνιος είχε στο όνομά του λογαριασμό μισθοδοσίας στον οποίο βρέθηκαν 120.000 ευρώ. Τα περίεργα όμως δεν σταματούν εδώ καθώς έγινε γνωστό ότι τον συγκεκριμένο λογαριασμό δεν τον είχε… αγγίξει τα τελευταία 8 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος ξεκινάει, σύμφωνα με πληροφορίες, εξονυχιστικό έλεγχο του πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι οικονομικές πτυχές καθώς και η διαδρομή των χρημάτων που έμπαιναν στην Κιβωτό από δωρεές.
Το γεγονός που «χτύπησε» το καμπανάκι στην εν λόγω Αρχή, όπως ανέφερε στο Live News η δικαστική συντάκτρια του MEGA, Άννα Κανδύλη, ήταν οι χιλιάδες κινήσεις σε κάποιους από τους λογαριασμούς της πρεσβυτέρας και του ιερέα καθώς φαίνεται να ανέρχεται σε δύο χιλιάδες.
Η κατάθεση 500.000 ευρώ από την πρεσβυτέρα
Την ίδια στιγμή, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή έσπευσε, λίγες ώρες πριν καρατομηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού» να αδειάσει τη θυρίδα – από τις δύο που διέθετε – που διατηρούσε σε τράπεζα.
Τρεις ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, κατέθεσε 500.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό της «Κιβωτού του Κόσμου».
Τα ερωτήματα για την κατάθεση αυτή είναι αρκετά, καθώς η κυρία Γεωργαντή δεν ήταν πλέον μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ, ενώ δεν διευκρίνισε πού βρίσκονταν κρυμμένα αυτά τα χρήματα.
Καταθέσεις 12,5 εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς της «Κιβωτού»
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία από τις έρευνες που προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, δείχνουν καταθέσεις ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς της «Κιβωτού του Κόσμου», ενώ διαπιστώθηκε πως η ΜΚΟ έχει στην κατοχή της κοντά στα 200 ακίνητα.
Παράλληλα, στους πέντε προσωπικούς και κοινούς λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, που δεσμεύτηκαν, υπάρχουν καταθέσεις πάνω από 250.000 ευρώ, με τις Αρχές να αναζητούν αν δικαιολογούνται αυτά τα ποσά από τις δραστηριότητές τους και αν έχουν δηλωθεί.
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προχωρήσει στη δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τόσο για τον πατέρα Αντώνιο, όσο και για την πρεσβυτέρα, αλλά και για τους γονείς του ιερέα, έπειτα από εντολή που έδωσε ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Έξτρα έσοδα από κηδείες και μνημόσυνα
Η ηγεσία της ΜΚΟ είχε σκοπό να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά, αδιαφορώντας σε κάποιες περιπτώσεις για τις λοιπές δωρεές σε ρούχα ή τρόφιμα. Μάλιστα είχαν βρει και μια άλλη πηγή εσόδων στα… νεκροταφεία. «Δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο ο άλλος να κλαίει κι εμείς να ζητάμε λεφτά». «Είχε ένα κουτί, είχε κι ένα χαρτί, ένα τετράδιο και έγραφαν τα ονόματα αυτοί που ρίξανε και τίποτε άλλο».
«Το κουτί ναι, ισχύει το κουτί. Είναι ένα πλαστικό κουτί που γράφει πάνω ‘Κιβωτός του Κόσμου’ που το αφήναμε έξω σε ένα τραπέζι που υπήρχε για το μνημόσυνο», λέει πρώην φιλοξενούμενη στην Οργάνωση. Είναι ένα από τα δεκάδες παιδιά της «Κιβωτού» που το έβαζαν να πηγαίνει σε κηδείες και μνημόσυνα κρατώντας στο χέρι το κουτί δωρεάς.
«Το έχω δει όλο αυτό. Αντί για στεφάνι λέγανε, λεφτά στην ”Κιβωτό”. Σε ένα τέτοιο κουτί βάζανε και γράφανε ονόματα και τα διάβαζε ο πατήρ στην εκκλησία». Σχεδόν όλα τα παιδιά της δομής, όπως εξηγούν τα ίδια στο LIVE NEWS, είχαν πάει έστω μια φορά σε κηδεία ή μνημόσυνο προκειμένου να μαζέψουν εκεί όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν για την «Κιβωτό». «Είχα πάει σε κηδεία. Πολλά παιδιά έχουμε πάει. Ζητούσαν μερικά παιδιά από την ‘Κιβωτό του Κόσμου’ να είναι μέσα στον ιερό ναό να βοηθάνε τον παπά».
Μαρτυρίες από τα… νεκροταφεία
Όπως περιγράφει ένας άνδρας που έχασε τον καρδιακό του φίλο σε νεαρή ηλικία πριν από λίγους μήνες, το σύστημα των κηδειών ήταν εγγυημένο. Ο εκλιπών είχε μια τελευταία επιθυμία: Αντί στεφάνων να καταβληθούν χρήματα στην «Κιβωτό», όπως και έγινε. «Στην αρχή ήταν πάρα πολύ φιλικοί, έδειχναν ευγνωμοσύνη, ευγένεια. Όταν το κλείσαμε και μάθανε σε ποιο νεκροταφείο και τι ώρα η κηδεία και τι ώρα πρέπει να είναι εκεί, κάτι άλλαξε στο ύφος. Έγινε καθαρά γραφειοκρατική υπόθεση». Πράγματι, το παιδί της «Κιβωτού» με το κουτί δωρεάς έφτασε στην ώρα του έξω από το νεκροταφείο. Μέσα σε λίγα λεπτά πλήθος κόσμου από το υστέρημά του άρχισε να ρίχνει χρήματα στην κάλπη.
«Αυτό που προκαλεί σε μένα ως φορολογούμενο πολίτη εντύπωση είναι ότι μαζί τους είχαν πάντα ένα μπλοκάκι χειρόγραφων αποδείξεων σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς που κάνει δωρεά ήθελε να πάρει μια έγγραφη απόδειξη. Βέβαια, εννοείται ότι το 99% του κόσμου που προχωρούσαν σε κάποια δωρεά είτε 5, είτε 50, είτε 100 οτιδήποτε, είχε την ευγένεια και διακριτικότητα να μη ζητήσουν απόδειξη. Εν ολίγοις ποντάρανε στο φιλότιμο του κόσμου και ενώ υπήρχε το μπλοκάκι. Κι εκείνη την στιγμή έχουμε τον πόνο μας, έχουμε τον θρήνο μας, δε θα κάτσουμε να ζητήσουμε απόδειξη για τα 50 ευρώ που ρίξαμε για τη βοήθεια των παιδιών».