Τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα οδηγούν τα ασθενοφόρα και θα καλύπτουν βασικές ανάγκες στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίζουν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας και άμυνας, καθώς προετοιμάζονται για έναν χειμώνα γεμάτο απεργίες στον χώρο της υγείας.
Οδηγοί ασθενοφόρων, τραυματιοφορείς, καθαρίστριες, κλητήρες, προσωπικό τροφοδοσίας, υπάλληλοι γραφείου καθώς και νέοι γιατροί είναι μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να ενωθούν με τους νοσηλευτές στην απεργία που προβλέπεται να κρατήσει αρκετό καιρό, ίσως και μήνες.
Ζητούν αύξηση μισθών
Οι νοσηλευτές ζητούν αύξηση μισθών 17%. Οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Times», καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επικαλεστεί η κυβέρνηση το πρωτόκολλο στρατιωτικής βοήθειας προς τις πολιτικές αρχές, ή MACA, για να διατηρήσει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας εάν οι απεργίες είναι τόσο ευρείες και μακροχρόνιες όσο φοβούνται οι αρμόδιοι στην κυβέρνηση Σούνακ. Το υπουργείο Αμυνας αξιολογεί ήδη τους τρόπους με τους οποίους το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα μπορούσε να βοηθήσει το βρετανικό ΕΣΥ, αν και δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα για βοήθεια από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.
Τι λέει το πρωτόκολλο
Το πρωτόκολλο στρατιωτικής βοήθειας προς τις πολιτικές αρχές χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με μέλη των ενόπλων δυνάμεων να βοηθούν στην παράδοση προστατευτικού εξοπλισμού και στη δημιουργία κινητών μονάδων εξέτασης. Ο στρατός μπορεί να κληθεί μόνο όταν μια «δημόσια υπηρεσία δεν έχει την ικανότητα να εκπληρώσει το έργο και θα ήταν παράλογο ή πολύ δαπανηρό να αναμένεται να αναπτυχθεί μια άλλη».
Η χρήση του στρατού θυμίζει την τελευταία απεργία των οδηγών ασθενοφόρων από τον Σεπτέμβριο του 1989 έως τον Φεβρουάριο του 1990. Ο στρατός, το ναυτικό και η αεροπορία βοήθησαν στη μεταφορά ασθενών για ιατρική περίθαλψη όλο το διάστημα κατά το οποίο οι οδηγοί ασθενοφόρων απεργούσαν.
Αυτόν τον χειμώνα είναι πιθανό να κληθούν και οι γιατροί και το προσωπικό διοικητικής μέριμνας του στρατού. Οι στρατιωτικοί γιατροί βοήθησαν το βρετανικό Σύστημα Υγείας κατά τις χειρότερες περιόδους της πανδημίας COVID, αλλά η επιστράτευσή τους εκτός πανδημίας θα αντανακλούσε την πρωτοφανή κλίμακα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας.
Οι νοσηλευτές
Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη του σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα απεργήσουν στις 15 και 20 Δεκεμβρίου. Οι απεργίες θα μπορούσαν να επεκταθούν σύντομα σε όλο το σύστημα υγείας. Η ψηφοφορία μεταξύ περισσότερων από 15.000 εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στην Αγγλία και την Ουαλία που είναι μέλη ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ τα αποτελέσματα είναι πιθανό να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.
Οι τραυματιοφορείς, οι καθαριστές, οι αχθοφόροι, οι τεχνικοί φαρμακείου και το διοικητικό προσωπικό συγκαταλέγονται στους περισσότερους από 300.000 εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ανήκουν στο συνδικάτο GMB, η ψηφοφορία για την απεργία των οποίων έκλεισε την Παρασκευή. Οι φυσιοθεραπευτές διεξάγουν ψηφοφορία για απεργιακή κινητοποίηση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου, όπως και οι μαίες. Οι νέοι γιατροί έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν για απεργία στις αρχές του επόμενου έτους.
Ανένδοτοι στις αυξήσεις
Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ πρόκειται να προσφέρει στους απεργούς νοσηλευτές μεταξύ άλλων δωρεάν καφέ, δωρεάν πρωινό και δωρεάν πάρκινγκ, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι κατανοεί την οργή τους για τις συνθήκες εργασίας αλλά και για τον μισθό. Ωστόσο, οι υπουργοί δεν συναινούν σε νέες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι ανένδοτο ότι αυτό θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό, καθώς άλλα συνδικάτα που απεργούν ζήτησαν παρόμοια μεταχείριση.
Οι υπουργοί σκοπεύουν να περιμένουν να στραφεί το κοινό αίσθημα κατά των απεργών νοσηλευτών, με το σκεπτικό ότι τελικά θα επηρεαστούν οι περισσότερες οικογένειες. «Αυτό θα επηρεάσει πολλούς ανθρώπους και θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε πολλούς από τους απεργούς, οι οποίοι νομίζω ότι στο τέλος θα το βαρεθούν» δήλωσε κυβερνητική πηγή στους «Times».