Οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των μόνιμων θέσεων που πρόκειται να καλυφθούν μέσω του πρώτου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου.
Ετσι, λοιπόν, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων για τα έτη 2022 και 2023 ο αριθμός των θέσεων ανέρχεται σε 5.124, εκ των οποίων οι 3.502 θέσεις είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι 1.565 Τεχνολογικής, ενώ 57 θέσεις αφορούν Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό. Μάλιστα, για όλες τις θέσεις, το ΑΣΕΠ αναμένεται να εκδώσει προκηρύξεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
Οπως επεσήμανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με τον πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό στην πραγματικότητα δημιουργείται μία «δεξαμενή» κατάταξης επιτυχόντων, οι οποίοι θα βρίσκονται σε… αναμονή και θα αξιοποιηθούν όταν ο εκάστοτε φορέας «σηκώσει» προκήρυξη, με την οποία θα ζητά συγκεκριμένες ειδικότητες. Με αυτόν τον τρόπο οι φορείς θα μπορούν να αντλούν προσωπικό χωρίς τις καθυστερήσεις που εμφάνιζε η σημερινή διαδικασία προσλήψεων. Αξίζει να σημειωθεί πως στον μεγάλο αυτό διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να έχει ρεκόρ συμμετοχών, δεν συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό Δημοτικής Αστυνομίας ή οι νοσηλευτές, για τις οποίες, βέβαια, θα υπάρξουν ξεχωριστές προκηρύξεις.
Τα τυπικά προσόντα
Στον πανελλαδικό διαγωνισμό περιλαμβάνονται τα τυπικά προσόντα 34 κλάδων – ειδικοτήτων ΠΕ και 22 ΤΕ, ενώ πλέον έχει ξεκαθαριστεί και η κατανομή των θέσεων ανά υπουργείο, ανά κλάδο και ανά ειδικότητα. Οι περισσότερες θέσεις αφορούν τον κλάδο ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών / Διοικητικοοικονομικών / Διοικητικών / Διοικητικού Προξενικού, όπου οι 1.124 θέσεις κατανέμονται σε διάφορα υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακολουθεί ο κλάδος Μηχανικών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 464 μόνιμες θέσεις.
Οι χιλιάδες υποψήφιοι, οι οποίοι θα μπουν στη διαδικασία να διεκδικήσουν μία μόνιμη θέση στο Δημόσιο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, ενώ θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων που αφορούν την αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου. Επιπρόσθετα, θα εξεταστούν και στις δεξιότητες και την εργασιακή αποτελεσματικότητα, όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας.
Θεματικές ενότητες
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το ΑΣΕΠ, οι ερωτήσεις θα αφορούν συνολικά 10 θεματικές ενότητες, μεταξύ αυτών τα θεμελιώδη δικαιώματα, το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα, η οργάνωση του κράτους και της Διοίκησης και τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιτυχόντες στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό θα θεωρηθούν μόνοι όσοι «πιάσουν» τουλάχιστον τη βάση (55 μονάδες) σε καθεμία από τις δύο εξεταστικές διαδικασίες. Διευκρινίζεται πως η συνέντευξη προβλέπεται ως πρόσθετη διαδικασία για τους υποψηφίους, όπως είναι το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό.
Διευκρινίζεται πως η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής ξεκινά την Παρασκευή στις 8 το πρωί και λήγει την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 14:00. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αίτηση θα πρέπει κάθε υποψήφιος να προμηθευτεί ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-Παράβολο ένα παράβολο των 3 ευρώ.
Αναβολή του διαγωνισμού, πάντως, προβλέπεται, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές «πέσουν» την ίδια περίοδο. Μάλιστα, οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τον νέο κύκλο κινητικότητας, τον πρώτο για το 2023. Οπως σημείωσε ο Βορίδης, πρόθεσή του είναι να ενημερώσει και την αντιπολίτευση, προκειμένου οι κύκλοι κινητικότητας να πραγματοποιούνται ανεξαρτήτως εκλογικών αναμετρήσεων καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν έναν κύκλο κινητικότητας και άρα τη δυνατότητα για μετάταξη ή απόσπαση σε άλλους φορείς του Δημοσίου.