Ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει ταχθεί υπέρ της άποψης ότι η Ρωσία θα πρέπει να υποχρεωθεί να πληρώσει για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει κατά την διάρκεια του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία.
«Όλες τις νόμιμες δυνατότητες» με στόχο να υποχρεωθεί η Ρωσία να πληρώσει για την καταστροφή της Ουκρανίας, θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών στη σύνοδο του ΟΑΣΕ που άρχισε σήμερα Πέμπτη (1/12) στο Λοτζ της Πολωνίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Φόβοι για ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας – Hχησαν ξανά οι σειρήνες
Που θα βρεθούν τα λεφτά
«Έχουμε κατασχέσει σχεδόν 20 δισεκ. ευρώ από ολιγάρχες και πρόσωπα που υποστηρίζουν τη Ρωσία και ελέγχουμε περίπου 300 δισεκ. οικονομικών πόρων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας», δήλωσε.
«Τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», επέμεινε στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται στο Λοτζ της κεντρικής Πολωνίας.
Λίγα λόγια για τον ΟΑΣΕ
Ο ΟΑΣΕ έχει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Ουκρανία. Η Βαρσοβία, η οποία προεδρεύει φέτος του οργανισμού, αρνήθηκε την είσοδο του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο έδαφός της.
Η Μόσχα κατήγγειλε αυτή την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική». Η Ρωσία εκπροσωπείται στο Λοτζ από τον πρεσβευτή της στον ΟΑΣΕ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατήγγειλε την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, εκτιμώντας πως συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ΟΑΣΕ.
«Δεν σεβάστηκε τις διεθνείς υποχρεώσεις της»
«Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη, υπονόμευσε το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν σεβάστηκε τις διεθνείς υποχρεώσεις της», δήλωσε. Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν «ανάγκη μια νέα τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη, αφού η Ρωσία διέλυσε εντελώς αυτή που είχαμε».
Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης μια πρόταση «που έχει στόχο να υποστηριχθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια ιδέα που «πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί κατ’ αρχάς από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια από τα Ηνωμένα Έθνη».